Ako z rozprávky vystrihnutý spôsob letu priblížil študent Noah Jafferis realite. Na začiatku svojho doktorátu totiž čítal teoretickú štúdiu, ktorá ho inšpirovala k praktickej aplikácii princípu elektrického vlnivého pohonu.



Pohon funguje následovne, vodivým plastom prechádza prúd a ten následne presúva riedky vzduch s prednej časti "koberca" pozdĺž plastu a vytvára tak vlnenie, posúvajúce plast vpred. Najväčším problémom vraj bolo získať kontrolu nad ohybmi plastu, a tak počas dvoch rokov Noah inštaloval všakovaké senzory, dokým nezistil ideálne nastavenie.



Aj keď je aplikácia teórie vynikajúca, stále treba vyriešiť nedostatky aby sa k pohonu vpred pridal aj vztlak nahor, a aby sa aj samotná rýchlosť trošilinku zvýšila. Noan momentálne pracuje na solárne poháňanej verzii, aby sa tento systém dal odskúšať v reálnom svete a nie len na pár centimetroch laboratórneho stola.


Takže, kedy budeme mať lietajúce koberce? Nevieme či sa chceme presúvať slimačím tempom malý kúsok nad zemou, ale aby vás "koberec" uniesol by vám teoreticky stačila pätnásť metrová verzia tohoto výmyslu. Preto očakávajte využitie skôr v oblasti robotického pohonu, ako napríklad na Marse, kde prašné prostredie komplikuje život pohyblivým častiam klasických pohonov.

 

Zdroj

Obrázok