Holandskom otriasa škandál. Náš holandský Donald Trump Geert Wilders sa v predminuloročnom predvolebnom boji vyjadril negatívne o našich marokánskych spoluobčanoch. V rámci jeho predvolebných hovnád zapálene prisľúbil svojim voličom menej Marokáncov, na čo ho jeho stádo odmenilo skandovaním: “Minder Marokkanen, minder Marokkanen!” SUCH FUN. Ale keďže nie sme na Slovensku, 40 kusov našich pohnedších občanov naňho podalo sťažnosť za osočovanie minority a tento týždeň bol opätovne predvolaný pred súd. Na prvom vypočúvaní sa zúčastnil, na druhom už nie. Dotyční od neho požadovali odškodnenie 500 eur na osobu, ale jeden to kopol na baťovských 473784 eur. I will keep you updated.

Trošku vám chcem objasniť, čo vás to vlastne čaká o tých 20 bájnych rokov, o ktoré je Slovensko pozadu. Na daniach sa vám vyzbiera slightly viac, ako budete potrebovať. Takže nielen že sa budú prachy vrážať do infraštruktúry tam, kde to ani nebude potrebné, ale bude sa to tam vrážať za sťažených podmienok. Tak napríklad taký tender, v ktorom budete mať za úlohu rozšíriť a zmodernizovať 40 kilometrov diaľnice, bude takmer nemožné získať. Lebo už nebude stačiť, že kalkulátor vypočíta, že 10000 osemnásťmetrových stĺpov s lampou a s položením bude stáť milión. Štát sa ho bude pýtať: a je ten stĺp bio? Zasadíte ho do zeme v noci, keď nebudete nikoho rušiť? Jazdia vysokozdvižné vozíky na kravský hnoj? Nie? Tak aká je tvoja pridaná hodnota??? Jeeeeb. Krijg de tering.

Veľa peňazí z daní bude znamenať blahobyt. Holandsko je popredná krajina, ktorá sa venuje charite. Ani som sa vám nepriznala, ale bola som vyberať peniaze na našej ulici na zvieratká, ňuňu. Tak po prvé, bolo to z výskumných dôvodov pre DM a musím povedať, že skoro všetci mi dali. Minimálne 95 percent. Koľko som vyzbierala sa dozviem onedlho, dám vám vedieť. A boh vás ochraňuj, ak si zo mňa budete robiť srandu! Po druhé, ja sama nemám rada charitu, lebo sa vždy bojím, že si bude niekto vyvážať riť na vejrone za moje dve evrá holandské, ktoré som darovala. A po tretie, o čom to točia? Zvieratá tu v Holandsku sa majú ako bohovia. V útulkoch takmer žiadne nie sú, pretože je to tu dobre kontrolované. Nový trend je adopcia zvieraťa z Rumunska, Bulharska, Malorky a Cypru. Každé zviera v Holandsku má čip (konšpirátori, dýchajte do sáčku) a obojok s puzdrom, v ktorom sa nachádza vaše telefónne číslo a presné súradnice vášho domu. Minule sa jeden známy psičkár zastavil pri stĺpe, na ktorom bol dordrechtskou políciou vyvesený plagát, že na lúkach za Dordrechtom sa potuluje jeden kus psa. Že ten pes samozrejme niekomu patrí, má obojok a je plachý. A číslo, na ktoré máte zavolať, keby ste ho videli.

Na druhej strane, veľa vyzbieraných daní znamená, že sa konečne podarí tá vaša legendárna digitalizácia Slovenska. Nebudete vedieť, čo je to úrad. To je tá budova, okolo ktorej chodím do práce? Ahaaaa… a ako to vlastne vyzerá zvnútra? Aha, tu sa môžeš pozrieť, ako to vyzerá zvnútra, majú na to aplikáciu! Všetko sa bude dať vybaviť digitálne. Napríklad daňové priznanie a ak náhodou budete potrebovať pomoc s jeho vyplnením, môžete zavolať na daňový úrad, kde vám vždy zdvihnú telefón a poradia vám príjemní pracovníci. Vlastne vám tej digitalizácie bude takmer ľúto, lebo už nebudete môcť navštíviť tých milých úradníkov v štátnej správe. Tí budú ako zombíci prahnúci po ľudskom kontakte. Rovnako môžete vybaviť telefonicky alebo online aj deklaráciu do zdravotnej poisťovne. Máte nehodu? Whatsappnete ju svojej poisťovni. Tá totiž ponúka garanciu, že do dvoch hodín dostanete odpoveď a riešenie.

Čo sa týka inakých ľudí, majú sa tu určite lepšie ako na Slovensku, majú teda práva ako všetci ostatní, čo platia dane. Ale ešte to úplne nie je v totálnej hladine ľahkosti bytia a aj títo ľudia sa stretávajú s predsudkami. Lebo my ostatní nie, že. Keby som dostala euro zakaždým, keď sa ma niekto spýtal, či som Poľka… a to som ako cigánka, vážne, Pepík ma volá Jolana (a ešte ty moje Kopretinko, neviem, čo tým myslí). Ešte v mojej bývalej práci v stavebníctve sme s novým tendrom potrebovali výpomoc, takže sme požiadali agentúru, ktorá nám dodávala ľudí, aby nám našla niekoho, kto bude môcť prekladať zadanie projektu do jednotlivých požiadaviek. Poslali nám Iris. Iris bola teda naša nová kolegyňa, tak som ju privítala, vybavila jej hneď IT veci, aby mohla hneď pracovať. Keď tu príde ku mne môj pracovný manžel Sarmad (pôvodne z Iraku, ale od šiestich rokov žil v Bavorsku) a pošepne mi: “Das ist ein Typ!” Ja som sa len usmiala a povedala som mu, že je mi to jedno, lebo je tu na robotu a keď bude robiť, môže byť aj kaukasto-brnkastý. Kaukasto-brnkastá, pardon. S Iris som viedla pár rozhovorov, bola to milá osoba, ale na mňa príliš rojčivá a filozofujúca o živote, takže sme náš vzťah nechali na profesionálnej pracovnej úrovni. Ani od jedného môjho holandského kolegu som nikdy nepočula poznámku o jej inakosti. Každý mal čisto pracovné očakávania. Bohužiaľ, neboli s ňou pracovne veľmi spokojní.

Aj tu v Holandsku máme chromíkov a ja bývam priamo v Bijbelgordeli (bible belt). V Dordrechte je to dosť zmiešané a je to to malý Babylon, ale napríklad dedinka Sliedrecht, kde bývajú naši kamaráti, je malé Chromíkovo. Pred dvomi rokmi sa konečne v Holandsku zrušil zákaz otvárania obchodov v nedeľu. Vravíte, say whaaat? Áno, mali sme v Holandsku v nedeľu zatvorené obchody. Zato na Slovensku je biznisu otvorené všetko aj v nedeľu a niektoré obchody aj 24 hodín denne. It's all about the benjamins, baby. Ale v Sliedrechte ostávajú obchody v nedeľu zatvorené, lebo si to tamojšia komunita presadila. V nedeľu vidíte vo sviatočnom vyobliekané celé rodiny, ktoré idú z kostola a deti poslušne vykajú svojim rodičom. Vidíte, máme tu vlastných Amish people. Nedávno sme išli s Pepíkom okolo kostola, z ktorého vychádzali ľudia z omše. Jeho absolútna nevedomosť ma vždy pobaví:

Pepík: "Co to je?"

Ja: "Ľudia idú z omše."

Pepík: "Co tam dělaj, chlastaj?"

Ja: "Iba kňaz."

Pepík: "Ježíši."  

Jedna vec, na ktorú si ešte stále zvykám, je počuť vetu: “V piatok umrie v kruhu svojej rodiny. Je v poslednom štádiu rakoviny.” Alebo “V sobotu ho uspia.” Je to nezvyk, vedieť presne, kedy sa skončí tvoj život. Ale na druhej strane, chápete...