15-ročná Shareefa Ali Shuwai bola nútená súhlasiť so svadbou s 90-ročným Haider Bin Ali Mashrimom, pretože jej chudobná rodina potrebovala veno. Dievča žilo spolu s rodičmi a dvanástimi súrodencami v juhozápadnej provincii Saudskej Arábie.

 

Rodina žila v slamenom domčeku a deti nemohli chodiť do školy. Podľa tínedžerky jej súrodenci nemali hračky a hovädzie mäso jedli len príležitostne, keď im ho niekto podaroval.

 

Manželstvo však nebolo právoplatne uzavreté, lebo mladá nevesta nevpustila svojho manžela do spálne, v ktorej sa zamkla. Starý muž následne vyvolal škandál a pohrozil rodine, že dá celú vec na súd, nakoľko sa cítil byť poškodený. Výška vena bola 7500 libier. Do prípadu zasiahli saudské ľudskoprávne organizácie, ktorým sa podarilo spor urovnať a manželstvo zrušiť.

 

 

Vek manžela nie je istý


Starý muž nedávno poskytol interview pre CNN, v ktorom tvrdil, že dievča nemalo 15, ale 25 rokov a je stále schopný prijímať vlastné rozhodnutia. Má pocit, že bol podvedený, keďže rodina dievčaťa mu nevedela vrátiť veno. Okrem toho nie je istý ani jeho vek, pretože podľa prvých informácií mal mať 90 rokov, ale on sám viackrát uviedol, že má len 70. Saudská komisia pre ľudské práva nakoniec potvrdila jeho vek - 86 rokov.

 

Pán Mashri nevidí vo svadbe s mladým dievčaťom žiadny problém, ako uviedol, je stále v skvelej fyzickej forme a aktívny. Do manželstva ho povzbudila jeho prvá manželka, ktorá má 80 rokov a rada by sa podelila o zabezpečenie chodu domácnosti.

 

 

Obchod s deťmi?

 

Svadba vyvovala protichodné reakcie na internete, kde sa spomínalo obchodovanie s deťmi a detská prostitúcia. Kým jedna skupina vyzýva na urýchlené stanovenie spodnej vekovej hranice potrebnej k uzavretiu manželstva v Saudskej Arábii, cirkev je proti podobným krokom.

 

Manželstvá maloletých ohrozujú milióny ľudí po celom svete, predovšetkým v Subsaharskej Afrike a Južnej Ázii. Podľa najnovších údajov UNICEF je vo svete vydaných približne 51 miliónov dievčat mladších ako 18 rokov a vo väčšine týchto prípadov nešlo o dobrovoľné uzavretie manželstva.