December za nami, dni sa predlžujú a rozvidnieva sa nám. Čo je dobré, keďže počas decembra zažila Moskva údajne len šesť minút slnečného svetla. Úprimne, neviem, nemerala som, mala som však pocit, že to nebolo až také čierne. Respektíve sivé. Pravdou však je, že takú tmavú zimu sme už dávno nezažili. Ruskí meteorológovia to zvaľujú na tlakovú níž, ale ktohovie, či nie je na vine aj smog v meste. Ono ani nie to je problém, ale dôvodom, prečo mám december v Moskve najmenej rada je to, že do roboty prichádzam za tmy a za tmy z nej odchádzam. Ešte aj tých šesť minút slnečného svitu a relatívne svetlo celkovo, s výnimkou víkendov, presedím v kancelárii. A preto začneme ponuro.

 

Z policajnej zvodky

V podmoskovskej oblasti zniesol oznámenie svojej ženy Margarity o tom, že sa rozvádzajú, jej muž Dmitrij veľmi ťažko. Až tak zle, že ju odviezol do lesa, kde jej odrezal obe ruky v zápästiach. Lekárom sa podarilo jedno prišiť a pozošívať. Na harmonické a krásne manželstvo sa nemôže odvolávať ani 82-ročný herec Armen Džigarchanjan, ktorý sa rozviedol so svojou treťou ženou, 39-ročnou Vitalinou Cimbaljuk-Romanovskou, ktorá, kým bol starý pán v nemocnici, stihla z jeho účtov ukradnúť 13 miliónov rubľov, čo je necelých dvesto tisíc eur. A za všetko vraj môže striga menom Elina Mazur, ktorá, ako zdôraznili aj seriózne ruské médiá, ovplýva silnou energiou a vie manipulovať ľuďmi, v tomto konkrétnou prípade Vitalinou. Väzenie hrozí aj nešťastnému farmárovi – obyvateľovi dediny Lopatky v Kurganskej oblasti, ktorý je trestne stíhaný za nákup GPS trackera, ktorý použil na sledovanie svojho teľata. V čom je problém? V Rusku sú povolené len licencované GPS trackery od autorizovaných predajcov, farmár Jevgenij si ho kúpil na AliExpresse a problém bol na svete.

Chcete niečo ešte kurióznejšie? Na štyri roky väzenia odsúdili majora, ktorého noviny nazvali Vtákomerom. Major pôsobiaci v dedine Rikasicha šikanoval vojakov na povinnej vojenskej službe slúžiacich v jeho útvare rôznymi spôsobmi, okrem iného ich nútil pred taktickými cvičeniami si merať veľkosť penisov. Tí s dlhšími sa mohli cvičeniu vyhnúť a mohli celý nasledujúci deň spať. Major Isajev sa počas svojho pôsobenia celkovo rád zaoberal urologickými vyšetreniami a vojaci museli byť pripravení dať na požiadanie svoju zbraň do pozoru.

 

Politické okienko

6. decembra sme sa konečne dočkali a Vladimír Vladimírovič oficiálne oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v tomto roku. Kandiduje ako nezávislý kandidát a nie pod vlajkou Jedinoj Rassiji.

U susedov na Ukrajine mali tiež veselo: prokuratúra obvinila Michaila Saakašviliho, oligarchu a dvojnásobného prezidenta Gruzínska, ktorému Petro Porošenko udelil ukrajinské občianstvo, aby mohol zastávať post gubernátora odeskej oblasti, zo zločinu rozvracania štátu. Saakašvili ušiel pred policajtami, ktorí ho mali zadržať, na strechu svojho bytového domu, kde asi hodinu kričal a vyhrážal sa, že skočí, kým ho príslušníci ukrajinskej bezpečnostnej služby zo strechy nestiahli. Keď sa na tieto udalosti so žiadosťou o komentár pýtali Putinovho hovorcu Peskova, ten len lakonicky poznamenal, že Kremeľ sa nebude vyjadrovať k ľuďom kričiacim na strechách.

 

Veda a technika

Rusko plánuje spraviť z časti Medzinárodnej vesmírnej stanice luxusný hotel, ktorý bude mať štyri izby s priestorom dva metre kubické, dve miestnosti určené na hygienické a lekárske účely a jeden salónik s veľkým oknom. Lístok, vďaka ktorému budú môcť turisti stráviť na vesmírnej stanici týždeň alebo dva, by mal stáť 40 miliónov dolárov a za ďalších dvadsať si môžu turisti kúpiť spacewalk v doprovode profesionálneho astronauta. Ako prišlo Rusko k tomuto nápadu? Okrem zisku ich motivoval fakt, že momentálne využíva len 30 percent jemu vyhradenej kapacity na ISS.

Médiami v decembri preletelo video, na ktorom pre ruským viceprezidentom Dmitrim Rozoginom  a srbským prezidentom Alexandrom Vučičom ruskí vedci prezentovali tekutinu obohatenú kyslíkom, v ktorej je možné dýchať a to tak, že do nej ponorili jazvečíka. Táto technológia má pomôcť liečiť niektoré pľúcne choroby a využitie by si mohla nájsť aj vo vesmírnom programe. Pes to úspešne prežil, po vykašľaní všetkej tekutiny bol pri vedomí a v poriadku. Rozogin sa rozhodol si odvážneho psa Nikolaja adoptovať. Spoločnosť mu v domácnosti bude robiť nemecký ovčiak Pončik.

 

A klasický ruský bizar

Ruskí záchranári na sanitke s petrohradskou poznávacou značkou poskytovali prvú pomoc až v Štokholme. Viezli pacienta, ktorý utrpel zranenie počas pracovnej cesty v Švédsku a na základe žiadosti poisťovne organizovali jeho prevoz. Cestou ich zastavili okoloidúci pomôcť pacientovi, ktorému sa urobilo zle a ležal na zemi.

Smutná správa prišla zo strednej Ázie: Letecká spoločnosť Air Kirgizstan kompletne pozastavila svoju činnosť z dôvodu, že do ich Boeingu 737-500 narazil vták, čo pokazilo motor lietadla. Ako to súvisí? Nuž, bolo to ich jediné lietadlo.

Fat shaming dostihol už aj obyvateľov Vladivostockého cirkusu: počas decembrových predstavení sa viacero divákov sťažovalo na to, že štyri cvičené levice sú pritučné. Padli podozrenia na to, že ich kŕmia mäsom obohateným hormónmi. Cvičiteľ vyhlásil, že samice len nabrali hmotnosť počas toho, ako čakali malé levíčatá a je to normálny stav. Čiže vlastne ako aj s ľudskými samicami.

Hviezdou internetu sa stala Sneguročka z Toljatti – päťdesiatnička Galina Kuťerjova chodí aj v mínus dvadsiatich stupňoch Celzia a v snehu v sandáloch na opätku a letných šatách. Miestni si na tento čudesný jav už zvykli. Tvrdí, že chlad necíti a pozornosť okolia sa jej páči, aspoň má motiváciu sa udržiavať vo forme. Jej lekár špekuluje, že počas liečby jej rakoviny žalúdka a hrubého čreva mohlo dôjsť k zablokovaniu receptorov chladu. Galine sa jej superschopnosť páči.

A aký by to bol Nový rok bez jolky! V súťaži o najbizarnejší vianočný stromček sezóny vyhráva obchodné centrum Semja (rodina), ktoré postavilo jedličku z nákupných košíkov a patrične ho nasvietilo. Z veľkých zásobníkov na vodu do fontánky s pitnou vodou si spravilo stromček jedno centrum v Chimkách za Moskvou a na ruskom Ďalekom východe sa miestni dočkali jedličky zo zmrznutých rýb.