Čo nového v Rusku za poslednú dobu? Hlavnú správu dám hneď na začiatok, už konečne prišlo leto. Konečne sa skončilo šírenie memov s melancholickými pohľadmi trasúceho sa Jona Snowa zababušeného v kožušinách na šírošíru zmrznutú diaľavu všade navôkol. Všeobecným konsenzom však stále je, že radšej nech máme počasie ako na sever od Múru než v lete roku 2010, kedy bolo naozaj horúco, štyridsať stupňov cez deň aj v noci a do toho popol a dym naprieč celou Moskvou od lesných požiarov v Podmoskoví. Kto mohol, zdrhol, či už mimo moskovskej oblasti alebo do zahraničia, kto musel ostať, dostal radu zdržiavať sa v klimatizovaných priestoroch a vychádzať von naozaj len v najnutnejších prípadoch.

Takže, ako vidíte, nie je všetko až také zlé, ako by sa mohlo zdať. Okrem toho nám nedávno umrela Júlia Chruščova, vnučka Nikitu Chruščova. Zrazila ju električka. Údajne prechádzala cez koľaje (lebo ruské zákazy sú v podstate len takými odporúčaniami) a, ako sa ukázalo, prejsť nestihla. Ak sa čudujete, ako je to technicky možné, upresním: električka je v Rusku názov elektrovlaku, ktorý premáva na krátkych vzdialenostiach a spája centrum Moskvy s jej odľahlejšími rezidenčnými oblasťami. Príbeh legendárnej knihy Moskva – Petuški sa tiež odohráva v električke a nie vo vlaku. A ako teda v Rusku nadávajú brike/eline/šaline? Tramvaj!

Deň Ruska, 12. júna, sa niesol v znamení protestov proti korupcii v mnohých mestách Ruska. V Moskve spôsobil najväčší rozruch Alexej Navaľnyj, ktorý ako miesto pre svoj protest dostal pridelený úsek Prospektu akademika Sacharova, akurát pod podmienkou, že nemôže použiť zvukovú aparatúru (údajne aby neprehlučal prebiehajúce oslavy v centre mesta). No a Navaľnyj sa rozhodol, že dobre, tak spraví, ale potichučky si začal zjednávať aparatúru. Akurát všetci poskytovatelia dostali veľké nonono zhora, a tak mu tento plán nevyšiel. Vyzval protestujúcich ísť na Tverskú ulicu, ale tá bola dobre strážená a Navaľného zatkli ako vždy, preventívne ešte pred protestami. Ruské médiá priniesli plný prepis z následného predbežného pojednávania, ktoré sa efektívne zorganizovalo ešte na daný večer, pričom to bol štátny sviatok! A že tu všetko dlho trvá...

To, že počasie je na pikaču, som už spomínala, ale je rozdiel medzi normálnym dažďom a medzi poriadnym lejakom. SMSka z ruského Ministerstva mimoriadnych situácií už toto leto patrí ku klasikám, ale keď vám výstrahu mailom pošlú aj piľní hospodári (administratívne oddelenie) vášho zamestnávateľa, viete, že príroda si nachystala čosi fajnové. Mail s inštrukciami končil slovami: Dávajte na seba pozor, doma na vás čaká rodina! Uragány a búrky tu nie sú večne, po nich príde slnko. No i tak. Samozrejme ja a manžel, obaja s vrtuľami v zadku, sme mali naplánovanú víkendovú cestu Alsasko-Luxembursko-Nemecko. Lety začínali meškať ešte keď som sedela v práci, ale vybrali sme sa na letisko, reku imšaláh. Búrka síce skončila, ale z runwayov Šeremetjeva spravila bazény. Ako-tak sa podarilo nakoniec odvodniť aspoň jeden runway, na ktorý postupne odpravovali lietadlá, tie do EU kvôli kompenzácii za meškajúci let skôr. Stihli sme to do troch hodín, pričom dve a pol hodiny z toho sme sedeli na pristávacej dráhe. Oproti iným nešťastníkom, ktorí meškali aj šesť a viac hodín, to bolo ešte v poriadku.

No a v utorok si niekto strieľal z ruskej justície. Alebo si ju vzal po svojom? V každom prípade, štyria členovia autíčkarskeho gangu sa zmocnili zbraní ochranky a začala sa prestrelka, počas ktorej umreli traja obžalovaní a ďalší dvaja boli zranení. Súd mal súdiť dohromady deväť obžalovaných, odsúdených za 17 vrážd motoristov. Tých zastavili na ceste, odstrelili a vzali im auto. Nuž, spravodlivosť zaúradovala po svojom. Akurát mi neprišla žiadna SMS od MČS, že pozor, zvýšené riziko strieľania na súdoch v Moskve, skúste sa vyhnúť účasti na pojednávaní.

Na záver s radosťou hlásim, že ďalší deň VDV sme prežili v zdraví. Je to deň, kedy si ruskí výsadkári obliekajú typické modro-biele pruhované tielka, popíjajú a kúpu sa vo fontánach. Občas niekoho zbijú, ak sa im postaví do cesty, napríklad tentokrát to bol nejaký korešpondent ruskej NTV, ale vraj to nebol pravý výsadkár. Ono nie je problém navliecť si pruhované tielko a kričať „Véééédééévééé!“ Na tento deň si naplánovali svoje svadby dvaja výsadkári, jeden v Jekaterinburgu a jeden v amurskej oblasti, meste Svabodnoj. Ak nie ste na vojakov a chcete vidieť vo fontánach kúpať sa radšej podnapité nezletilé dievčinky, treba Rusko navštíviť v čase oslavy ukončenia strednej školy koncom mája. Dievčatá sa obliekajú do školských uniforiem, ktoré pripomínajú niečo ako anime verziu kostýmu francúzskej chyžnej, chlapci do oblekov, tešia sa a popritom si čo-to vypijú.

Stavenisko zvané Moskva pomaly začína naberať svoj tvar, o tom, ako finišujú pred Dňom mesta stavebné práce, takže vám môžu zbíjať cestu pod oknom aj o druhej v noci, vám porozprávam opäť nabudúce.