Ďalší mesiac za nami, čo v preklade znamená ďalšiu dávku viac či menej absurdných noviniek z Ruska, krajiny, kde je možné naozaj všetko. No nielen tam. Na úvod sa však pozrieme k susedom na Ukrajinu. Už v roku 2014 sa pri prehľadávaní vily bývalého prezidenta Viktora Janukoviča našlo kadečo, okrem iného zlatý bochník chleba. Bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Renat Kuzmin očividne nechcel zaostávať, pri domovej prehliadke sa uňho našla lopata zo zlata. Nevyhnutná pomôcka každého štýlového záhradkára, odporúčame si k nej obliecť teplákovú súpravu značky Adidas.

 

Trochu politiky, vážnej aj veselej

 

Koniec novembra je termín, do ktorého sa musí podať oficiálna kandidatúra do volieb prezidenta Ruskej federácie. Napriek tomu, že podľa ústavy môže absolvovať ešte jedno volebné obdobie, Vladimír Vladimírovič zatiaľ mlčí. Doposiaľ svoju kandidatúru vždy oznámil na stretnutí Valdajského diskusného klubu, tento rok to tak nespravil a krajina s napätím očakáva, či to stihne do konca novembra, alebo či prichádza čas predstaviť pripraveného nástupcu.

 

Najznámejším a najhlasnejším protikandidátom Putina vo voľbách by bol Alexej Navaľnij, pravidelný organizátor protestov a vďačný konzument ruského justičného systému. Aktuálne je tuším prepustený z krátkeho pobytu za mrežami, no je otázne, či ho ako kandidáta na prezidenta komisia k voľbám pustí: podmienkou je totiž trestný register bez záznamu za posledných desať rokov, čo Navaľnij nespĺňa, v spore známom ako „Kirovské lesy“ ťahajúcom sa od roku 2013 bol tento rok definitívne odsúdený za trestný čin krádeže veci majúcej osobitný význam s podmienečným trestom odňatia slobody. Do akej miery bolo toto rozhodnutie politické, ponechám na názore čitateľov, vychádza z neho jediné, že bolo treba vybrať nejakú osobnosť ako protikandidáta Putina.

 

I rozhodla sa Xénia Sobčak, kedysi známa ako ruská Paris Hilton, dcéra nebohého petrohradského starostu, dnes rešpektovaná novinárka, že to bude ona. Naše SME, ktoré mimochodom poslednú dobu informuje o dianí v Rusku podstatne viac a aj viac k veci, sledujúc dostupné zdroje a nespoliehajúc sa len na tradičný zdroj Tóda&Procházková, napísalo analytický článok, kde majú Ksjušu za nastrčeného kandidáta: dostatočne zaujímavého, ale bez schopnosti odtiahnuť Putinovi príliš veľa hlasov. Bohvie, kde je pravda. Ale sledovať jej kampaň bude rozhodne zaujímavé.

 

Ale nie vždy sú politické správy len hĺbavé, machrom mesiaca sa stal saudský kráľ Salman, ktorý priletel do Moskvy na historickú štátnu návštevu. Okrem iného si on a jeho mega suita asi 1500 ľudí komplet vykúpili všetky izby v päťhviezdičkových hoteloch Moskvy. Salman si dal dokonca priviezť svoj zlatý eskalátor, ktorý ho mal dopraviť od dverí lietadla na zem, no eskalátor sa akosi zasekol, a tak chudák Salman musel nakoniec predsa len zísť po zlatých schodoch po svojich.

 

Legislatíva, regulácia a tak

Prosím pekne v roku 2017 si Rusko konečne dalo do svojej koncepcie nakladania s odpadmi, že by sa malo sústrediť na ich separáciu a recyklovanie. Začínam nespoznávať krajinu, kde žijem. Začalo to tým, že väčšina ľudí stojí na červenej a so vstupom na prechod pre chodcov čaká, kým naskočí zelená. Potom prestali autá parkovať na chodníkoch a pruhoch pre cyklistov. A teraz sa nielen na vybraných miestach objavili kontajnery na separovanie odpadu, ale ide sa to riešiť komplexne? Mám sa začať báť?

 

A aby šokov nebolo málo, Ministerstvo školstva prišlo s návrhom zakázať reklamu na predaj diplomov, dizertácií, rôznych kvalifikačných certifikátov ako aj služieb písania prác. A ešte sa aj budú všetky záverečné práce zverejňovať na internete na dobu minimálne šesť mesiacov!

 

Poďme k príjemnejším prekvapeniam. V Rusku opäť fungujú zakázané portály s porno videami, ktoré boli pred rokom zakázané, s odôvodnením, že mladí Rusi majú chodiť von a spoznávať sa s inými ľuďmi. Prišlo to nejak potichu, niektoré jednoducho sprístupnili, pri iných treba zadať dátum narodenia. „Najlepšie“ dopadol PornHub, ku ktorému sa prihlásite len cez svoje konto na Vkontakte, najväčšej ruskej sociálnej sieti, pričom registrácia je previazaná na vaše telefónne číslo. Čiže ak ste si naivne mysleli, že šanca toho, že FSB vie o vašej preferencii v porne, je tak 80%, vedzte, že je to viac než isté.

 

Z ďalších správ vyberáme

Mladý študent pôvodom z Bieloruska zahlušil vo voliére v Parku Gorkého dvanásť bažantov. Vraj na niečom šľapal. Spôsobil škodu asi 1400 eur. Administrácia parku vraj v rámci zvýšenia bezpečnosti postavila na voliére silnejšiu bránku. Vo svete zvierat ešte ostaneme, nedávno horelo v podzemí Ermitáže. Nič vážne sa našťastie nestalo, zranenia utrpeli akurát štyri ermitážne kocúry. A prečo tam vôbec boli? V podzemí sú archívy a mačky pomáhajú chrániť knihy a papiere pred hlodavcami.

 

Odkedy sa vlani vo februári Moskva prebudila do pohľadov okolo niekoľkých staníc metra, ktoré pripomínali lokalizované tornáda, radnica pokračuje v ničení čiernych stavieb nalepených na vchody do metra, či iné budovy. Dlho sa len vyhrážala a tak ani v ten osudný februárový večer, napriek doručeným výzvam na vypratanie stánkov, ich majitelia nič nečakali. No a zrazu prišli bagre a buldozéry a museli rýchlo ratovať všetok svoj tovar. Odvtedy sa pravidelné vlny búraní organizujú presne podľa plánu a moskovská radnica oznámila, že mnohí majitelia týchto čiernych stavieb ich už začali demontovať na vlastné náklady. Oplatí sa im to – dostanú za to kompenzáciu vo výške 55 tisíc rubľov na štvorcový meter, čo je asi 820 eur. No a mesto nielen búra, no zároveň v mnohých podchodoch a vchodoch do metra stavia malé stánky, ktoré sa dajú oficiálne prenajať.

 

Rusko má nové bankovky! Zjednodušeniu obehu peňazí majú pomôcť novučičká dvestorubľovka a dvjotisícrubľovka. Na dvestovke bude pamätník stroskotaným lodiam v Sevastopoli a Chersones Tavričeskij, oba na Kryme a na dvojtisícovke jeden z mostov Vladivostoku a kozmodróm Vastočnij.

 

Pokrok nezastavíš

Závod Kalašnikov začal okrem klasických automatov vyrábať motocykle na elektrický pohon. Dokážu vraj fungovať ako na cestách, tak mimo nich, na jedno nabitie zvládnu prejsť 100 až 150 kilometrov, čo by malo stačiť na jeden deň používania. Objednala si ich ruská armáda aj polícia.

 

No a v Jaroslavli sa postavil prvý dom v Rusku technikou 3D tlače. Dom má plochu 298,5 štvorcových metrov, bol vytlačený po častiach a zmontovaný za jeden mesiac v decembri roku 2015. V lete tohto roku sa dokončila strecha a interiérové úpravy. Ako vravím, najprv recyklácia, teraz 3D domy, až sa bojím vyjsť z bytu, aby na mňa zasa nevyskočila nejaká budúcnosť.