Minister hospodárstva Juraj Miškov z lavičky SAS chce ešte počas svojej krutovlády zrušiť stimuly pre zahraničných investorov. Že vraj deformujú podnikateľské prostredie. Tak určite.

Ak sa priam bytostná závisť každého podnikateľa od drobných živnostníkov až po najväčšie molochy dá považovať za deformáciu, potom je slovenský biznis zdeformovaný viac než ksicht tej konskej hlavy zo Sex and the city. Na druhú stranu, čo sa stane, ak prestaneme potencionálnym chlebodarcom hádzať na zem cukríky až do naších rodných kopaníc? “Takže pán Honeywell, namiesto 20 mega (50 % investície, čiže tolerované maximum EÚ) vám dáme nič. Ďakovať nemusíte, stačí keď budete ignorovať ponuku Česka. A Poľska samozrejme. Pochopiteľne vrátane Maďarska.” Namiesto postavenia závodu na turbá si to asi turbo-rýchlo rozmyslia.

“Na druhej strane vnímame širší kontext poskytovania investičnej pomoci a považujeme ich za také pomocné kolieska Slovenska, ktoré verím, že časom nebudeme potrebovať,“ povedal Miškov, ktorý verí, že nám bude namiesto koliesok stačiť radikálne vylepšené podnikateľské prostredie.

Takisto je možné, že to Slovensko bez pomocných koliesok napáli do najbližšieho stromu a vyláme si zuby. Tak zle to však naozaj nemusí dopadnúť. Stačí sa len politikom nepozerať na ústa, ale na ruky. Vlastne sa tak trochu prekecla Americká obchodná komora, ktorá v tlačovej správe Miškovovi ďakuje za skvelé zmeny v novele zákona o poskytovaní investičných stimulov. Tá znižuje minimálnu investíciu v regiónoch takmer na polovicu, čiže cukríkov bude treba rozdať viac, keďže si už budú pýtať aj menší puberťácki investori. Aby sa im u nás páčilo, zvýšil im Miškov daňové prázdniny z doterajších 5 na 10 mesiacov. Dobre že pán minister nečíta verneovky. To by im dal rovno dva roky prázdnin.

foto: TASR

Zdroj: https://ekonomika.sme.sk/c/5949784/miskov-chce-zrusit-investicne-stimuly-pre-firmy.html