Keďže svet v decembri neskončil, môžeme sa tešiť, ako budeme aj v tomto roku chodiť do kina, prípadne wareziť, aby sme naše oko a ducha potešili nejakými peknými a podnetnými farebnými hýbajúcimi sa obrázkami. Tu je stručný prehľad toho, čo by nás v oblasti audiovizuálnej tvorby v roku 2013 mohlo potešiť alebo aspoň zaujať. Upozorňujem, že výber je subjektívny a informatívny, takže namiesto mindžovania, že som sem mal dať totok a hentok (áno, viem, že bude Holobbit 2 a je mi to jedno), dávajte pokojne tipy do diskusie.

 

 

Evil Dead

 

Lesný duch je jednak veľmi bizarný preklad Evil Dead, no zároveň aj kedysi veľmi vyhľadávaný artikel pirátskych VHS-iek s jednoduchým dabingom. Koľko som sa kedysi na základke o tomto filme napočúval a keď som si ho potom pozrel, zdal sa mi vcelku smiešny. Čím nehovorím, že zlý, skôr naopak. Veď kto by nezasmial na znásilnení stromom? No a teraz, po vyše tridsiatich rokoch, sa chystá remake. Keď počujem slovo remake a navyše v žánri hororu, tak nejako automaticky si hovorím „How about no?“, ale po tom čo som si pozrel trailer, sa začínam veľmi tešiť. Zdá sa, že parodická zložka zmizla aj s Bruceom Campbellom, no zjavne pribudli veľmi pekne spravené hororové a iné fujha scény a vyzerá to krásne temne a hnusne. A aj keby do traileru napchali všetky blood and gore scény, ktoré sa tam vyskytnú, pre fanúšikov ide o povinnosť.

 

 

 

Man Of Steel

 

Superman nikdy nebol môj obľúbený superhrdina. Týpek, ktorý sa maskuje tým, že si nageluje vlasy a dá dolu okuliare a nosí slipy na teplákoch? Meh. Ale keď sa tejto témy chytí režisér 300Watchmenov Zack Snyder, scenár napíše skriptor Dark Knight trilógie a produkuje to Christopher Nolan, určite to nebude taká megasračka ako ostatná exhumácia tejto ikony z roku 2006 so spoďárovým modelom, ktorý si tuším odvtedy chvalabohu nikde nezahral. Aj trailer nepôsobí dojmom „cez deň novinársky trtko, v noci lietajúca bukvica v pláštenke“, takže počkáme a uvidíme.

 

 

 

Pacific Rim

 

Na Zem zaútočia z vody vyliezajúci gigantickí slizkí emzáci, na obranu proti ktorým ľudia zostroja rovnako gigantické roboty. Námet, ktorý by som časovo lokalizoval niekde do 50-tych rokov minulého storočia a geograficky niekam do východnej Ázie. Tam mali vždy veľké príšery a veľké roboty radi, asi nejaký druh kompenzácie... Je divné, že v dobe, keď máme zbrane, ktoré vedia odpáliť polovicu zemegule, na zničenie 50-metrových hlavonožcov, či čo to je, treba zostrojiť rovnako veľkého mecha (prečo nie väčšieho?), aby si to s nimi vybavil na férovku. Ale tento mix, ktorý vyzerá ako kombo Godzilly, Robota JoxaBattleshit-u dávam do výberu z jedného presvedčivého dôvodu. Režíruje to Guillermo del Toro, a ten ma ešte nesklamal.

 

 

 

World War Z

 

Brad Pitt nás zachraňuje pred zombie pandémiou. Vo filme nakrútenom podľa svetového knižného bestselleru. Ktorý bol napísaný formou svedeckých výpovedí, žurnalistických a vedeckých správ. Takže mám po zhliadnutí traileru pocit, že v Hollywoode tú knihu nikto nečítal. Ale nevadí, vyzerá to správne blockbustrovo. Už úvodná trailerová scéna s dopravnou zápchou je jedno veľké klišé. A potom sa tam objavia asi tie najrýchlejšie zombie, aké som kedy videl. A je ich najviac, koľko som kedy videl. Takže ak tomu nedajú prístupnosť od 13 rokov, môže to byť celkom zábava.

 

 

 

A Good Day To Die Hard

 

Prvú Smrtonosnú pascu nakrútili už pred 26 rokmi, tj. v čase, keď sme to čítali ako „Dí Hart“ a naozaj sme si mysleli, že to znamená v nemčine smrtonosná pasca, a pozerať sa to dá stále (akurát minulý týždeň som to v noci pozeral na Jojke a bavilo ma to stále rovnako). Možno preto, že keď tam John McClane niekoho zabil, tešil sa z toho dvadsať minút a my s ním. A potom sa to postupne zopsulo. Po štvrtej časti, kde Brús policajným autom zruší letiacu helikoptéru, skáče zo stíhačiek a hlavného zloducha zlikviduje tým, že si prestrelí kľúčnu kosť, som si myslel a dúfal, že táto séria skončila, ale nie. Máme tu piatu časť a vyzerá to zhruba rovnako ako štvrtá – vybuchujúce autá, vybuchujúce vrtuľníky (sooo 2007!), vybuchujúce domy, možno aj výbuchy tam budú vybuchovať. Akurát umiestnenie sa zmenilo – Bruce the Unbreakable tento krát ničí Moskvu. Mimochodom, na tri osminy sekundy sa tam mihne aj Patrik Vrbovský a jeho nová vetrofka, takže s ním teraz pol roka bude ešte viac na nevydržanie ako obvykle. Už tento malý krok pre kinematografiu, no veľký skok pre slovenský hiphop bol aj v hlavných správach, takže je to veľká vec. V každom prípade, pozriem si to asi, pitchovať budem určite. Vlastne už to robím, a to som to ešte ani nevidel. Ja povrchný, obmedzený primitív!

 

 

 

Oblivion

 

Postapo sci-fi s najlepším hercom galaxie (irónia) Tomom Cruisom a najlepším hercom galaxie (nie irónia) Morganom Freemanom. Povrch Zeme je po vojne s emzákmi tak trochu neobývateľný, preto ho navštevujú napríklad len opravári dronov. Jeden z nich objaví stroskotanú vesmírnu loď, kde niečo nájde, a tak ďalej... Sci-fi filmov sa nenakrúca práve veľa, tak sa tešme. Len dúfam, že to nie je na motívy knižiek scientologického Ježiša – L. Rona Hubbarda.

 

 

 

The Last Stand

 

Schwarzenegger v hlavnej úlohe poctivého akčňáku, to sme tu dlho nemali a asi už ani mať nebudeme, tak si to užijeme. Navyše nielen Arnold je v tomto filme retro. Celé to na mňa dýchlo atmosférou béčkových akčňákov z 80-tych rokov, kedy srali na nejaké vykreslenie postáv, psychologické motívy konania hrdinov a medziľudské vzťahy, no o to viac sa tam strieľalo a hláškovalo. Veď už ten námet: z basy zdrhne narkobarón a uniká do Mexika a zastaviť ho môže iba malomestský šerif so svojimi redneck podriadenými, ktorí si povedia, že „tudy neprojde!“. Oscary to asi nepozbiera, ale myslím, že sa zabavíme.

 

 

 

Ďalšie zaujímavé kúsky s pomerne málo info a bez trailerov:

 

  • pokračovanie Sin City
  • pokračovanie Machete
  • sci-fi Elysium od režiséra District 9
  • nový Riddick
  • pokračovanie Iron Mana
  • nový Star Trek film
  • pokračovanie Fast and Furious
  • pokračovanie 300 (wtf?)

 

 

pic via