Premiér Peppy bol skontrolovať Benátky (zdá sa, že sa napokon predsa len nepotopia), potom letel na summit do Bruselu. Zatiaľ čo tam makal, Šašovič sa fotil s cocottom a Orban sa stal hrdinom dňa. No a Cherry Potter Salvini možno skončí pri lopate...

 

Letná sezóna je síce v plnom prúde, no Taliansko je takmer prázdne. Plače celá krajina, turisti nechodia a domáci idú väčšinou na čo najbližšie pláže a berú si vlastný obed, aby niečo nechytili. Stalo sa i to, že obyvateľ Codogna, prvej červenej zóny, zatúžil po pobyte pod južným slnkom, no vidiac jeho bydlisko, hotel mu ubytovanie stornoval. V uliciach nádhernej Florencie nie je ani noha, nik nepredáva, nik nezarába. Stoly pred reštauráciami sú krásne prestreté, ale nik za nimi nesedí...

Pribúdajú ohniská koronavírusu, zatiaľ sa ich však darí držať pod kontrolou, starostovia zakazujú, čo sa dá. A v Trevise skúšajú nový test, ktorý ukáže výsledok už za 7 minút.  

 

Všetky cesty vedú do Ríma

Najnavštevovanejšou pamiatkou na svete je vraj rímske Koloseum. Teda, bolo donedávna, zdá sa, že teraz sa do hlavného mesta chodí obzerať iný „monument“. Možno si spomínate, že v karanténe si všetky tie premiérove dievčatá, contesse a princezné plánovali nájazdy na vládny palác. No a teraz ich uskutočňujú.

Predstavte si čakajúce davy báb. Zastaví auto, Peppy, „krásny ako kvapka rannej rosy“, vystúpi a kráča smerom k bráne, teda k nim. Devy vrieskajú a odpadávajú, akoby zbadali rockovú hviezdu, z hlúčika počuť: „Ježišmária, je to on, ja odpadnem, ja to neprežijem, on je úžasný!“

Premiér pozdraví a hneď sa pýta: „Selfie“? a ochotne každej zapózuje. Malé detičky vystíska, s väčšími sa snaží o konverzáciu: „Prišli ste na dovolenku, dievčatá?“

A dievčatá sa nekašlú a rovno mu hovoria: „Nie, my sme sem prišli iba kvôli vám, až z Foggie!“ (či z iného mesta).

A tak sa aspoň v Ríme nemôžu sťažovať na nedostatok turistov.

 

Mimochodom, v minulom článku som písala, ako sa s ním chcela odfotiť tá polonahá televízna hviezdička štvrtej kategórie a premiér ju schladil, že musia dodržiavať vzdialenosť. Až neskôr totiž vysvitlo, že pred tým, ako sa pokúsila nalepiť na neho ako druhá koža, „zvodne“ riekla: „Ale na takúto fotku by som si mala dať dole nohavičky aj podprsenku.“ To bol dôvod, prečo premiérovi v rozpakoch obočie vybehlo až kamsi na vrch hlavy a ihneď od nej odstúpil. (Keď tak nad tým uvažujem, polichotený Berlusconi by si jej nohavičky asi natiahol na hlavu – lenže Peppy má úroveň.) 

 

Romantika na vankúšoch

Premiér mal konečne trochu času aj na svoju priateľku, a tak si zašli na otvorenie kina pod hviezdami. Po tom, ako si ho všetci vyfotili, si konečne mohol sadnúť na vankúše na zemi ako ostatní ľudia a sledovať film...

 

Premiér a trenírky

Keďže Benátky majú neustále problémy so záplavami, v roku 2003 začali v lagúne budovať sústavu pohyblivých hrádzí, zvanú Mose (Mojžiš). Za ten čas sa preinvestovali miliardy, bolo okolo toho veľa korupcie i technických problémov. Bariéry sa síce dvíhali, no potom nešli dole, pretože sa tam hromadil piesok a navyše sa na ne ,,lepili“ mušle a tiež zavadzali.

Lenže minulú jeseň mesto i okolie vytopilo ako ešte nikdy, Conte si bol osobne pozrieť šialené škody a sľúbil pomoc. Hoci mnohí by sa na hrádze už najradšej vykašľali, vláda zavelila, že sa musia čo najskôr dokončiť.

A teraz bol premiér na inšpekcii. Konala sa prvá veľká skúška a všetko dobre dopadlo, panely pekne vyliezli z mora a zahradili celú oblasť, a potom sa doň zase poslušne vrátili. Máme nádej, že Benátky sa nepotopia : )

 

Keďže bolo krásne počasie, Peppy sa neplánovane vybral aj na prechádzku po ostrove Pellestrina, ktorý navštívil na jeseň, keď ho vytopilo. Pozdravil sa s občanmi, spokojný nakukol do opravených domov, potešilo ho, že sľúbené peniaze od štátu došli a pomohli. A natrafil aj na pána, ktorý šiel práve len tak v trenírkach vyhodiť smeti. U nás pri pohľade na muža v trenírkach neodpadávame, i keď to nie je estetické maximum, ale v Taliansku vyjsť von v spodnej bielizni je spoločenská samovražda. No ale napadlo by vás, že okolo vašich dverí práve pôjde premiér s hordou fotografov v pätách?!  : )

 Chudák starý pán sa ocitol na titulkách

 

Peppyho fanynky to komentovali takto:

- keby sa to stalo mne, pri mojom šťastí by sa s ním pod pazuchu viedli ešte Jason Momoa a Johnny Depp. Umrela by som od hanby!

- od zajtra vynášam smeti len v bikinách! Čo ak pôjde okolo...

(Ďalej sa rozoberalo, či pán premiér nosí slipy alebo boxerky)

 

Mr Jamka na cestách

Potom sa už Peppy začal pripravovať na najdôležitejší európsky summit, kde sa malo rozhodovať o peniazoch a kde sa náš Šašovič fotil na motorke a s cocottom (áno, ten veľký hrniec na mušle sa naozaj volá la cocotte).

Ale ešte predtým obišiel nádejných spojencov, aby získal ich podporu pri presadzovaní svojho plánu. Posledná porada s ministrami takmer do rána, a potom fŕŕ do Lisabonu. A z Lisabonu do Madridu. Stretnutie Conteho a Pedra Sáncheza, španielskeho premiéra, bolo k potešeniu Talianok zachytené na viacerých fotkách, a keďže Pedro je tiež kvalitný kus, bolo čo komentovať:  

 

- Ó, Madonna, ó, Ježiš, ó, všetci svätí!!!

- bože, to je ale mäso!

- tak toto je naozaj prvotriedne teľacie

- Taliansko - Španielsko  1:1

- predstavte si, že by boli oblečení ako hasiči

- moje hormóny šalejú, toto je lepšie ako erotický film

- ale náš je aj tak krajší!!!

 

A nemohlo chýbať stretnutie s Angelou von Deutschland, ktorá má vždy posledné slovo:

 

Bude to napínavé

Teraz trochu z rýchlika o tom, o čo išlo na bruselskom summite. Teda, o čo išlo Talianom, lebo ja som to zažívala z tejto stránky.

Už počas karantény bolo jasné, že Taliansko bude potrebovať pomoc, v hre bol EMS - Európsky mechanizmus pre stabilitu. Toho sa Taliani báli ako čert kríža, lebo na peniaze, ktoré by dostali, by dozerala tzv. trojka, t.j. Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia (tá trojka, ktorá znivočila Grécko – vysvetlenie pod článkom). Veď kto by chcel, aby jeho štát riadili cudzinci a miešali sa do vnútorných záležitostí.

A tak prišli už pred pár mesiacmi s vlastným návrhom – vytvorením mimoriadneho 750-miliardového EU fondu na obnovu ekonomík, financovaného zo spoločného dlhu.  Obrysy sa dohodli počas videosummitov všetkých premiérov za koronakrízy, teraz bolo treba potvrdiť sumu, vybojovať z nej podiely a dohodnúť detaily.

Bolo jasné, že to bude napínavé jak sviňa, a aj bolo.

 

Hladní a zúriví

Len veľmi stručne, nech vás neunudím k smrti. Úvodné pozície boli jasné: južné krajiny bojovali za fond a dobré podmienky na jeho použitie, štyri „šetrné“ sa im to všelijako snažili sťažiť, ostatné boli viac-menej za.

Najviac nabrúsený prišiel na stretnutie Holanďan Rutte, na ktorého ešte aj robotníci, okolo ktorých doma prechádzal, pokrikovali: „Talianom nedajte ani euro!“ a on spokojne krútil hlavou, že veru nedá (ukazovali v talianskej televízii). Holandsko nechcelo, aby sumy pre jednotlivé štáty schvaľovala Európska komisia, ale aby ich jednomyseľne schvaľovali všetky členské krajiny, teda aby každá mala právo vetovať peniaze pre inú.

V piatok sa nič nevyriešilo, pokračovalo sa v sobotu. Pracovalo sa najmä v noci, hoci bilaterálne stretnutia boli i cez deň. Nechápem, prečo títo papaláši nemôžu vstať o ôsmej ako normálni ľudia a o deviatej začať, prečo rokujú po nociach? Ja by som sa o štvrtej v noci nebola schopná rozhodnúť ani o farbe laku na nechty, nieto ešte dohadovať sa o miliónoch. Už Iveta Radičová kdesi písala, že im tam dali jesť len čosi belgické (t.j. bez farby, chuti a zápachu), a tak nečudo, že všetci tí hladní chlapi sa do rána hádajú jak psi...

U nás sme to mali v paži, ale v Taliansku to sledovali ako napínavý seriál. Peppy pravidelne referoval občanom, čo sa deje (a bol taký sexy, ako vie v kritických situáciách byť len on).

 

Orbán hrdinom dňa

Napokon sa rokovalo štyri dni a štyri noci a premiéri boli čím ďalej tým unavenejší.

V jednej chvíli Conte varoval tvrdohlavého Holanďana: „Ak sa nedohodneme, budeš doma dva dni za hrdinu, lenže potom budeš musieť vysvetľovať občanom celej Únie, prečo sa rozpadla“, a nato na neho vyskočil aj Orbán a pekne čípőš mu vykričal: „My stojíme za Talianskom, to len ty nám to kazíš! Ak sa nedohodneme, bude to iba kvôli tebe!“, načo sa maďarský premiér stal v Taliansku hrdinom dňa.  

Vyzeralo to čoraz horšie, znižovala sa hodnota fondu, zhoršovali sa podmienky pre čerpanie, nie a nie nájsť kompromis. Každé ráno sme zapínali správy, hltali novinky a čakali. Aj chudák Peppy bol vyčerpaný, takto si uprostred noci schrupol kdesi v zákulisí, stále držiac všetky potrebné papiere...

  Bell´Addormentato, Spiaci krásavec

Dobojované

V utorok o 5.32 ráno sa rekordne dlhý summit konečne skončil, o šiestej mal premiér tlačovku. Pod očami kruhy, že by sa na nich opice mohli hojdať, ale šťastný, krajiny sa dohodli. Zhrniem to takto:

Taliansko pôvodne chcelo z fondu 173 miliárd a kontrolu Komisiou.

Šetrňáci sa štyri dni hádzali o zem a sťažovali, čo sa dalo.

Výsledok? Taliansko dostane 209 miliárd, teda ešte o 36 miliárd viac, ako plánovalo, a to za slušných podmienok.

To mi vysvetlite, ako to ten chlap dokázal celé otočiť??!!

 Víťazné gesto talianskeho premiéra pri odchode z rokovačky

 

Nie, pane!

Samozrejme, že za tým bol kus práce, vopred pripravený predbežný plán reforiem a diplomacia, ale Talianov potešil najmä fakt, že ich premiér nešiel do Bruselu ako ponížený služobníček v pozícii "Signorsì Signore" (Áno, pane, áno), pripravený odkývať, čo mu ponúknu. (Pamätáte, ako sa Radičová stretla s Merkelkou a netrčali jej pri tom podpätky z Nemkinho zadku, ale bavili sa ako dve kamošky? Neviem ako vy, ale ja som bola na našu Ivetu hrdá.)

Peppy má víziu, vie, čo chce a dokáže za to bojovať. Vysvetľovať, argumentovať a neustupovať v podstatných veciach. A niečo zo zákulisia predsa len uniklo na verejnosť. V kritickej chvíli použil i city: ,,Nemôžete s nami hrať takéto hry, že nám najprv dáte peniaze, a potom nám budete stáť na rukách. Nemôžete nás ponižovať, Taliansko sa znova postaví na nohy,“ a spomínajúc na 34 tisíc obetí ešte dodal „My to musíme urobiť aj pre všetkých tých, ktorí zomreli na koronavírus...“  

Iste zabralo i to, že Macron už mal vraj naštartované lietadlo a chcel summit opustiť. A najmä nikým nahlas nevyslovený fakt, že keby padli najpostihnutejšie (južné) krajiny, stiahli by so sebou všetkých...        

 Giuseppe Conte nesie domov 209 miliárd

A komentáre?

- Predstavte si, že by tam namiesto neho rokoval ten trúd Salvini, koľko čerešní by za tie štyri dni zožral!  : )

 

Ovácie pre Peppyho

Deň po prílete sa premiér vydal podať správu do senátu, a potom do parlamentu.

Také niečo som ešte nevidela. Keď vošiel, zástupcovia ľudu sa ako na povel postavili a začali tlieskať. Tlieskali a tlieskali a tlieskali; koalícia, ale aj časť opozície. Potlesk trval dve minúty a skončil len preto, že skromný Peppy s rukou na srdci si sadol a začal sa pripravovať na reč.

Dúfam, že sa ma už v diskusii nebude nik vypytovať, prečo je taký obľúbený. Je predsa úžasné, ak je na čele štátu neprofesionálny politik, človek z praxe, ktorý miluje svoju vlasť, chce pre ňu niečo úprimne urobiť a ešte je navyše aj kompetentný. Snáď to niekedy opäť zažijeme i my.. zatiaľ vďaka aspoň za Zuzu : )

 

Národný sexsymbol a národný hrdina

Ale to ešte nie je všetko!

Peppy zhrnul, čo sa udialo a zakončil to takto (necitujem, skracujem): „O tento úspech som sa nezaslúžil ani ja, ani vláda, ale celé Taliansko. Ďakujem všetkým ministrom, ďakujem koalícii za podporu vlády, ale ďakujem aj opozícii, že napriek rozdielnym názorom pochopila národné záujmy. A špeciálne ďakujem patrí talianskym občanom. Aj vďaka všetkým vám to Taliansko zvládlo a prinieslo domov dôležitý výsledok. Výsledok, na ktorý musíme byť všetci hrdí.“

Keď ho potom na ulici obkolesili novinári aj obyčajní ľudia a gratulovali mu, vysvetlil to ešte lepšie: „Na rokovaniach som mal silnú pozíciu preto, že ste počas pandémie rešpektovali pravidlá a pomohli vytvoriť dobrý obraz Talianska. Je to úspech vás všetkých.“

No, možno ho nemilovať?! Ten chlap je neskutočný! Po tomto je Peppy už nielen národným sexsymbolom, ale aj národným hrdinom! (A keby nebol hic a koronavírus, tak by som si asi kúpila letenku do Ríma aj ja a šla... si od neho vypýtať venovanie pre čitateľov Dailymale : )  

 

Aby nespadli do hovna

Všetci však uznali, že ide o obrovský osobný úspech premiéra, ktorý napriek mnohým problémom, Holandsku, hnusnej opozícii i večne kritickému Salvinimu, (ktorý sa zatiaľ v Puglii napchával mozzarellou) priniesol domov historický výsledok. A že celá krajina by mala „ďakujem“ povedať jemu...

Podľa istej ankety je Conte najlepším premiérom za posledných 25 rokov (najhorším je Berlusconi, toho musí šľak triafať od závisti). Vznikli ďalšie jeho fankluby a ľudia mu vypisujú, akí sú na neho hrdí: „Conte presidente FOREVER! Nevzdaj to, pokračuj vo svojej ceste a nenechaj nás v rukách tých, čo žerú čerešne, to by sme boli v totálnom hovne!“

Podľa čerstvého výskumu všetky opozičné strany zaznamenali prudký pád preferencií a papľuh Renzi by sa už do parlamentu ani nedostal. Najväčšiu dôveru občanov má Conte (55 %), na druhom mieste je prekvapujúco ten šikovný benátsky guvernér z Ligy, na ktorého sa ma ktosi pýtal v diskusii – Luca Zaia.  

 

Masaker na sociálnych sieťach

Mimochodom, poďakovanie opozícii bolo veľké gesto, pretože Salvini a Meloni-ová nerobili nič iné, iba klamali, papuľovali a kritizovali. Pred Conteho cestou do Bruselu sa Salvini hanbil, že Taliansko ide žobrať: „Veď my to zvládneme aj bez EÚ! Aj tak mu nedajú ani euro!“

Po Peppyho triumfe nastalo ticho, Salvini poldňa netweetoval a jeho nepriaznivci uzavierali stávky, či si doma od zúfalstva mláti hlavu o stenu alebo sa zase prežiera.

 Naučme sa ich rozoznávať

 

Ale Salvini s aroganciou sebe vlastnou sa vynašiel a počas prejavu v senáte sa aj napriek hlasným protestom pokúsil Conteho víťazstvo obrátiť na prehru: „Nechajte ma hovoriť, ja zastupujem väčšinu!“ (V matematike asi silný nebude). A drzo dodal: „Ak tam bude niečo dobré pre Taliansko, budeme spokojní aj my, ale to sa ešte uvidí. My, Liga, dáme návrhy, ako použiť tieto peniaze, ak teda naozaj prídu.“    

Po tomto výstupe ho na sociálnych sieťach zmasakrovali i niektorí jeho - teraz už bývalí – priaznivci a zdá sa, že sa začal jeho voľný pád, na konci ktorého bude lopata.

 

Láska je láska

Na Peppyho strane boli počas summitu aj všetci tí bruselskí papaláši, ktorí by po rozpade EÚ prišli o setsakramentsky dobre platené fleky, vily s bazénom a životný štýl dolcefarniente. A skončili dakde na traktore, lebo z korporátu by ich vykopli po desiatich minútach.

O Ursule von der Leyen Talianky tiež žartovali, že keď vidí Peppyho, smeje sa na 180 zubov, no a o náklonnosti Angely M k nemu som už písala.

 

 Nerobíš to pre peniaze, však nie? Však ma naozaj miluješ?

 

A tak to po víťazstve v Bruseli, z ktorého si Mr Jamka odniesol 209 miliárd, ktorási z jeho obdivovateliek zhrnula: „Všetka česť Peppymu, takto dobre nebol zaplatený žiadny iný toy boy na svete!“

 

 

Pre záujemcov pridávam videjká s Peppym, aby ste ho videli v akcii:

S babami:    https://www.youtube.com/watch?v=ymF3l_5bVEQ

Z Bruselu:  https://www.youtube.com/watch?v=uxHsRbZO1VE

Spievajúci:  https://www.youtube.com/watch?v=Pv11OXFCXfk

S loptou:      https://www.youtube.com/watch?v=qL3gzD_cl00

 

Vysvetlenie ku Grécku: odporúčam knihu Yanis Varoufakis: Dospeláci v miestnosti

Bývalý minister financií si nahrával všetky rokovania o Grécku, a tak ich mohol zverejniť. Niektoré fakty sú šokujúce...