Väčšina súčasných historikov sa zhoduje v tom, že naši predkovia používali konopu už pred 7000 rokmi - vyrábali z nej oblečenie, laná a iné textilné veci. O tom, či ich niekedy napadlo šišky samičích rastlín nadrviť, vložiť ich do fajky, zapáliť a užiť si pár desiatok minút alternatívneho pohľadu na svet, sa však príliš nehovorilo. Až doteraz.

V púšti Gobi sa totiž po otvorení 2700 rokov starej hrobky našlo pri kostre muža aj deväť gramov vyšľachtenej marihuany, z ktorej si očividne nemal ušiť nohavice, ale sa po smrti dobre našlukovať spolu bohmi, ktorých stretne. Výskum odobratých vzoriek potvrdil, že nájdená marihuana mala psychoaktívne účinky a skôr ako na výrobu textílií bola používaná na "spirituálne a medicínske" účely - čiže na to, aby sa človek sfajčil.

Podľa historikov bol muž v hrobke príslušníkom kmena Guši a podľa mnohých a vzácnych relikvií nachádzajúcich sa v hrobke bol pravdepodobne šamanom. Nenašla sa pri ňom paradoxne  fajka, ani žiadne iné zariadenie na inhaláciu - asi sa teda očakávalo, že v záhrobí sa tieto detialy už nejako poriešia.

Tento objav je ďalším z dôkazov, že marihuana, ktorá tu bola 7000 rokov pred alkoholom, bola odjakživa legálna a hojne využívaná po rôznych stránkach. Počujete, páni politici?

zdroj:
https://www.msnbc.msn.com/id/28034925/ns/technology_and_science-science/t/worlds-oldest-marijuana-stash-totally-busted/