Dennis Kucinich, demokratický kongresman za štát Ohio vystúpil v sobotu v Seattle na na akcii Hempfest so zaujímavým príhovorom. Na už 20. výročnom stretnutí podporovateľov legalizácie marihuany prirovnal boj za jej legalizáciu k tzv. Arabskej jari – teda postupnému uvoľňovaniu režimov v Arabskom svete.

 

Kucinich uviedol, že na legalizáciu je potrebná „masová akcia“ – pretože práve vďaka nej sa rozhýbali hnutia za slobodu v Tunisku, aj v Egypte. Okrem Arabskej jari spomenul Kucinich v spojení s témou legalizácie aj hnutie sufražetiek, či aktivistov za ľudské práva.

 

„Takto odohnal Gándhího pochod k moru Britské impérium. Takto získali Americké sufražetky pre ženy právo voliť. Takto sa stal pochod Dr. Martina Luthera Kinga do Washingonu prvotným momentom v histórii hnutia za ľudské práva.“ – povedal Kucinich.

 

Zároveň ľudí vyzval aby sa spojili a zabojovali za legalizáciu – pretože prvý a naozaj silný impulz musí prísť zdola.

 

Podobne tomu bolo napríklad aj v Českej republike, kde Jiří X. Doležal dlhé roky šokoval a masíroval českú verejnosť prostredníctvom týždenníka Reflex a krok po kroku cez diskusie, články a vystúpenia v médiách presviedčal ľudí, že marihuana je bezpečnejšia ako alkohol či cigarety a že ju nemožno porovnávať s tvrdými chemickými drogami ako je pervitín, heroín, LSD či extáza. Počas niekoľkých rokov sa následne v Česku vytvorili hnutia a občianske spoločenstvá ktoré pomohli spustiť novelizáciu trestného zákona.

 

Ten v súčasnosti umožňuje postihovať držanie „malého“ množstva drogy len ako priestupok, postihnuteľný prepadnutím veci, alebo peňažnou pokutou. („Množstvo väčšie ako malé“ je špecifikované v dodatku k zákonu na 15 gramov pri marihuane a 5 gramov pri hašiši. Tabuľku s množstvami najčastejšie sa vyskytujúcich  psychotropných látok nájdete tu a kompletné znenie paragrafu dotýkajúceho sa drog v Českom trestnom zákonníku nájdete tu.)

 

Judikát Najvyššieho súdu ČR navyše potvrdíl, že "pestovanie rastlín konopy nie je možné stotožňovať s výrobou drog" - výrobou drog je až vysušenie rastliny a jej naporcovanie.

 

Vývoj na Slovensku, ako aj vo väčšine ostatných európskych krajín zatiaľ zaostáva a myslenie zostáva konzervatívne. Sme teda veľmi zvedaví, čo bude ďalej..

 

Zdroje: https://www.huffingtonpost.com/2011/08/22/dennis-kucinich-marijuana-arab-spring_n_933087.html?ncid=edlinkusaolp00000009https://www.legalizace.cz