Ruky hore, kto ste už osobne stretli nejakú modelku.

Mala kolagénové pery, silikóny a gélové drápy? Ruky dolu ale rýchlo.

Zmaľovaná jak matrioška, obočie centrofixková kaligrafia? Dolu!

Vlasy umelo predlžované, blond melír, kvalitka à la Chemlon? Dolu, dolu, dolu!

 

Pochválila sa, že si dala nafotiť book a zároveň povzdychla, aké to bolo drahé?  Viete, čo s rukami. Nie to, na to sa nechodí na DailyMale...

 

No, koľko rúk zostalo hore? Prepáčte, že som taká smelá, ale susedkina vnučka ani bratrancova frajerka veru nie sú žiadne modelky. A dokonca k nim majú tak ďaleko, že o tom ani nechyrujú a spomínanými úpravami svojej vizáže upaľujú ale že úplne opačným smerom. Tu nepomôže ani účasť vo finále Miss, ani keď o dotyčnej chudák neznalý redaktor pôvodom zo Svidníka napíše, že ide o slovenskú topmodelku. Slovensko malo topmodeliek asi 10 a o väčšine z nich ste nikdy nepočuli, lebo súc topmodelka máte ozaj iné na práci, než pretŕčať sa v našich médiách. Ak ovšem nie ste vnučkou známeho herca, alebo práve nerandíte s Ritchiem Marešom Šebom. To už si vás investigatívci z Ringieru nejako nájdu aj sami.

 

Tak čo sú vlastne zač, tie modelky, čo to vlastne robia, a vôbec, je to vôbec Sex, Drugs & Rock'n'Roll? Začnime tými najdebilnejšími stereotypnými otázkami, ktoré prosím nikdy žiadnej modelke nedávajte:

 

 

Si fotomodelka alebo manekýnka?

 

Muahaha, dotyčná len s veľkým sebazaprením práve nepadla od smiechu pod stôl. Modelky sa takto vôbec nedelia! Netuším odkiaľ to pochádza, možno v dobách, keď Kállay fotil do Dorky a Tekelyová predvádzala Makytu na mólach Domu módy Dunaj, to dávalo väčší zmysel? Je logické, že keď má niekto ideálnu výšku a celkovo je typ na prehliadky, bude ich robiť viac než iná. Ale že by si klient chcel vybrať modelky do TV reklamy, zavolá do agentúry a booker mu bude hapkať do telefónu o tom, či teda vlastne chce fotomodelky alebo manekýnky, tak to sa skôr blíži k sci-fi žánru.

 

 

Bola si na Miss?

 

Ďalší skvost! Súťaže Miss a podobné hovadiny slúžia organizátorom na to, aby si zatrtkali s povoľnejšími finalistkami, a finalistkám na to, aby sa pokúšali vyhrať auto či zariadený byt v Bratislave na rok (!), a aby sa zviditeľnili - nie však v modelingu, ale ako Miss. Priam Godotovské: Prečo si Miss? Aby som bola Miss, predsa! Faktom je, že niekoľko víťaziek Miss (spomínam si na päť, ale mohlo ich byť aj viac, ozaj to nesledujem) robilo aj naozajstný modeling, ale že po A) robili by ho aj bez súťaže, a po B) že im tá korunka na castingu kdesi v Paríži bola prd platná, asi netreba nikomu vysvetľovať.

 

 

Si taká chudá daj si hamburger! Nie?! Ty máš anorexiu/bulímiu?!

 

Áno, zo sprostých ľudí ako ty mi nechutí ani jesť a niekedy sa mi z tých kecov chce zvracať! Už je to na tom svete tak, modelky majú mať určité miery, aby sa zmestili do šiat a aby šaty aj dotyčné modelky v nich dobre vyzerali, praskajúce švíky a panáčik Michelin sú veľkým No-No. Kto nemá dobré miery, nemôže byť dobrou modelkou, tak sa buď snaží dobré miery dosiahnuť a udržať si ich, alebo sa vyhovorí na hormonálnu liečbu a vykašle sa na celý modeling. Logisch! (Aj vy ste si to v hlave povedali hlasom Evy Mázikovej?) V skutočnosti je to veľmi jednoduché a prozaické, jedia šaláty a makajú v posilke, aby nemali veľké rite. Analogicky k starej průpovídke o deťoch, aj tu platí, že malé rite - malé starosti, veľké rite - veľké starosti. Koľko bacuľatých modeliek ste videli na FTV alebo v časopisoch, s výnimkou vnučky Roalda Dahla a prípadov kedy vyslovene išlo o XL models? Nula? Máziková opäť vraví: logisch! Chvíľu vážne - problematika porúch príjmu potravy je zložitá téma a fashion mašinéria jej riešeniu nijako nepomáha (skôr naopak), ale skúste si predstaviť ako sa asi cíti dotyčná, čo na sebe tvrdo pracuje (alebo aj nie a proste je geneticky chudá!) a vy sa na ňu vyrútite s domnienkami o jej psychickom zdraví... Pošle vás do péčka.

 

 

Začali sme výzorom, tak s ním pre dnešok aj skončím, lebo pootvoriac pandorinu skrinku plnú informácií o modelkách a modelingu sa mi zdá, že ešte vydá na nejeden plodný populárno-náučný text. Teda ak panstvo súhlasí, lebo inak vám budem písať len o Japonsku až vám zle bude... :P

 

Ako má teda vyzerať modelka, keď si chce zarobiť aspoň na slanú vodu a prípadne aj nejaké to živobytie? Na svete sú rôzne trhy (modelingové), a rozdiely sú aj v tom, aký výzor je v danom regióne uprednostňovaný. Jasné, že v Miláne sú žiadané viac sexi ženy než v Osake, a požiadavky agentúr a klientov v NYC, USA sú diametrálne odlišné ako v čínskom Guangzhou. Umením je byť natoľko tvárna, aby vám to uverili aj tam aj tam. Sú však určité všeobecné požiadavky, ktoré dá zdravý rozum, ale laik si ich možno hneď neuvedomí. Genetika je samozrejme základ, alebo kto chce berte to tak, že súmerná a/alebo zaujímavá tvár je daná Lietajúcim špagetovým monštrom. O postave sme sa už bavili. A čo ďalej? Predstavte si, že každý deň musíte vyzerať tak dobre, ako najlepšie viete, aby ste si na seba vôbec zarobili. To znamená, vlasy prirodzené a také, aby čo najmenej klientov mohlo na ne niečo frflať, vždy umyté a učesané, ideálne kvalitné a lesknúce sa ako (sic!) z reklamy. Nechty zakaždým čisté a upravené. Pokožka dokonalá a bez stôp používania... ha, snáď neuveríte hocičomu! Veď vrásky má každá nad 17 a kruhy pod očami sa predsa dajú zatrieť (no taký herpes cez pol pery môže veľmi ľahko znamenať neplatené voľno), ale samozrejme čím lepšia pleť tým lepšie možnosti. Kľúčovým slovom je prirodzenosť. Samozrejme za pomoci trikov a vylepšovákov, ale stále tak, aby vám na to skočili a mysleli si, že ste proste rodená non-stop ružolíca krásavica s dlhými mihalnicami a hebkými nohami.

 

 

Zatiaľ sa to veľmi nezhoduje s "modelkami" opísanými v úvode, že? A aké to asi je, keď vám každý deň niekto patle na tvár heavy makeup (áno, to je terminus technicus) a vlasy deštruuje upravuje ako sa mu len zapáči? Keď vás ľudia stále očumujú a hodnotia a komentujú váš výzor? Presne tak, v súkromnom živote chcete mať od toho svätý pokoj. Ísť do potravín neznamená ísť na casting, a byť sexi neznamená viac vyzlečenú než oblečenú lacnotu, ale dobrý pocit zo svojho tela a žiarivej pleti a tak ďalej a tak podobne.

 

A tým pádom, ako ste si už pravdepodobne domysleli, väčšina v úvode spomenutých indikácií vraj-sexi ženy sa obvykle vzťahuje na veci neznalú wannabe-modelku, alebo niekoho, kto tým pomenovaním zakrýva schopnosť pózovať predovšetkým bez oblečenia (za všetky spomeňme "modelku" Kateřinu Kornovú), či svoje zlatokopecké ambície.