Na začiatku bola myšlienka. Myšlienka, že skoro všetky seriály v telke sú si veľmi podobné. Podľa témy by som to rozdelil do troch hlavných skupín:

 

- lekárske prostredie - pohotovosť, operačky, zachránime život aj tomu zmrdovi, čo sa len sťažuje a frfle...

- krimi - či už z pohľadu policajtov a detektívov, alebo z pohľadu druhej strany. Strieľame, zbierame odtlačky, zoomujeme videozáznamy a drsne zatýkame gangstrov.

- rodina - čiže vzťahy, dcéra sa nerozpráva s mamou, lebo jej nekúpila iPhone, Jessica chodí s Bradom, ale to len kvôli tomu, aby nasrala Nicka, ktorého ešte stále tajne miluje.

 

Určite sú aj kúsky, ktoré sa vymykajú týmto škatuľkám. K čomu som sa ale chcel dostať? Chýbajú nám kvalitné seriály o IT-čkároch. Bol tu britský IT-Crowd, ktorý je podľa mňa ozaj super. A to je asi všetko, viac mi nenapadá. Najvyšší čas to celé napraviť. Preto vám, drahí čitatelia, predostriem víziu takéhoto seriálu. Umiestnim zľahka aj nejaký technický výraz z brandže, veď seriály o doktoroch sú nimi tiež prepchaté, a tiež tomu polovica národa nerozumie.

 

Postavy:

Vedúci oddelenia IT Vlado, človek, ktorý je nad vecou, pozná svoje prostredie, má už čo-to odmakané a skoro nič ho nerozhádže, do práce chodí zásadne v rifliach a polokošeli.

Administrátor Richard. Všetci ho volajú Riči, do práce jazdí na vytunovanej Honde Civic, chodí do posilky, každý víkend je na diskotéke. Keď ráno príde s plechovkou redbullu, hneď sa ho pýtajú, ako bolo včera na akcii a koľko báb sklátil.

Kvetinka menom Lena. Na pozícii excel manager. Celý deň niečo rieši v exceli, chodí na rôzne mítingy, behá k tlačiarni, všetci ju poznajú a každý pondelok donesie božsky chutné muffiny. Inak nikto v podstate nevie, čo vo firme robí.

Linuxák Robo, všetci ho volajú Robo. Oblečený v kraťasoch a sandáloch, medzi jeho záľuby patrí čítanie bash skriptov a písanie bash skriptov. Tento človek naskriptuje všetko.

Sieťar Jozef, veľký a tlstý chlap, čo sa vie neznesiteľne smiať. Svoju robotu ale vždy odvedie dobre, skoro vždy.

 

1. diel

Nachádzame sa v budove Banky, nie hocijakej banky, ale Banky. V Banke sme kvôli tomu, že v banke ide o veľa, ide predsa o prachy. Ale zasa nejde o život, pokiaľ samozrejme nie ste klientom tejto Banky.

Všetci sedia na svojich miestach, pozerajú do excelov a facebookov. V kancelárii hrá rádio Express. Zdá sa, že to ľudia tolerujú, ale aj tak má každý na stole slúchadlá, aby mohli počúvať to, čo chcú. Všetkých z tranzu vytrhne telefonát Ričimu. Čo, nefungujú úvery?"

Všetci zbystria pozornosť, Banka je na úvery citlivá. Vlado vstane od stola a čaká, kým Riči dokončí hovor. Volali z Košíc, nevedia predávať úvery, že nič nefunguje a nedá sa takto pracovať". Vlado ako správny manager sa chopí oprát, a začne viesť svoj tím. Jožo dostáva príkaz, aby skontroloval siete, Riči nech metelesku blesku skontroluje aplikácie.

Začne sa prehrabávať množstvom súborov, Vlado spokojne pozerá na Ričiho majstrovskú prácu pri grepovaní logov. Riči kričí, je vo v pi*i ako kus tyči". Kopec jdbc chýb, od hora až dole. A to už od rána. Vlado už vedel, kde je problém, zdvihol telefón a volal Marekovi. Marek je databázista, sedí vo vedľajšom kancli a má menší problém s trávou. On zase všetkým hovorí, že problém s trávou určite nikdy nemal. Počúva reggae.

Marek dostane virtuálne poza uši, že si od rána nevšimol, že mu haprujú databázy. Marek sa na to ležérne pozrie a nájde v databáze deadlock, kvôli ktorému sa na tabuľke nemohli vykonávať korektné updaty. Vie, čo má robiť, zakilluje potrebné sessions a aplikácia začne konečne robiť to, čo má. Situácia je zachránená.

Vlado dostane telefonát, nech sa zastaví za CTO podebatovať, čo sa vlastne dialo. Keď odíde z kancelárie, Lena zahlási, že jej to ešte stále nefunguje a práve jej spadol Excel. Všetci ostaní vedia, že s Excelom vôbec problém nebol, a preto sa smejú a táto časť končí. Titulky.

 

2. diel

Ráno prichádza Vlado do práce v obleku. Karieristka Lena ho hneď pochváli, aký je dnes fešák. Ostatní ale vedia, že pôjde na koberček na predstavenstvo a bude pokefovaný. Vlado dopije pohár vody, ktorý mal na stole a rozlúči sa so slovami Držte palce". Strih.

Nachádzame sa v luxusnej zasadačke s masívnym dreveným stolom, na stene visí obraz od Benku. Každý z členov predstavenstva má pred sebou notebook v cene Ričiho Hondy. Začne CTO so slovami Tak ako by si zhrnul včerajšiu prevádzku?" Vlado sa nadýchne a... Strih.

Záber sa vracia do kancelárie, Jozef kontroluje nastavenia IP telefónov, niečo sa mu nezdá. Zase tam mal výpadok a zisťuje, že včera ľudia volali už od rána, len ich neprepojilo na IT. Ak toto vedia na predstavenstve, bude ozaj zle. Do kancelárie vletí Lena so štósom popísaných papierov v ruke, berie notebook a ide hneď preč. Chaloši, dúfam že dnes nám to pôjde lepšie," povie ešte vo dverách a stratí sa v korporáte.

Riči sa dá do reči s Robom a riešia optimalizáciu heap pamäte pre hlavnú aplikáciu, čo im dodávajú Francúzi. Obidvaja skĺznu do nadávok o neschopných debiloch žabožrútskych a nič nevyriešia. Idú na obed. Keď sa vrátia z obeda, v kancelárii už sedí Vlado.

Pýtajú sa ho, ako dopadol, ten sa postaví, usmeje sa a spustí Chlapci, uhral som to na to, že mi zrušili nákup toho monitorovacieho riešenia na aplikácie, čo som navrhoval obstarať pred pol rokom, takže si za to môžu sami a nemajú toľko šetriť na IT". Jozef sa začal neznesiteľne rehotať, lebo mu neprišli na jeho nefunkčné telefóny. Vlado v dobrej nálade Ty sa nesmej, mal si včera dojebané telefóny". Na to sa začali smiať všetci ostaní a táto časť končí záberom na šťastné tváre. Titulky.

 

3. diel

Záber na Vlada vo svojej klasickej uniforme, rifliach a polokošeli, ako chváli celú kanceláriu, že už cez dva týždne všetko funguje tak, ako má. Zvoní telefón. Prišla správa, že je zase nejaký problém. Vlado to má už pekne zvládnuté, chlapci, viete, čo máte robiť, máme zase problém na pobočkách". Ľudia si posadajú za svoje počítače a začnú zúrivo ďatlovať do klávesníc. Riči opäť predvedie majstrovskú prácu so shellom, ale zistí, že aplikačné logy su čisté. Zakričí na Roba, nech skontroluje systémy, že on v logoch nič nevidí. Robovi napadne skontrolovať diskové pole, na ktoré si ukladá francúzska aplikácia svoje dáta. Bum, pole je celé rozbité. Jeden disk odišiel a rozsynchronizoval sa nám celý diskový priestor. Okamžite to treba vypnúť, lebo nám hrozí strata konzistencie dát. Až tu si Riči uvedomuje, že logy sú síce čisté, ale posledný záznam v nich je starý cez hodinu, chyby sa jednoducho nemali kam zapisovať. Robo otvára skrinku za sebou a vyťahuje náhradny harddisk určený do servera. Berie si mikinu a uteká do vychladenej serverovne.

Podíde k serverovému racku, a skoro ho trafí šlak. Premotivovaná upratovačka z tej novej firmy, čo vyhrala tender pred mesiacom, chodí zjavne upratovať aj do serverovne. Svojím neúnavným odstraňovaním všetkej špiny sa jej podarilo zošúchať nápisy na štítkoch, ktoré boli nalepené na serveroch. Dokelu, tak toto je už vážne," zahromžil jemne Robo, a popritom sa mu na nohách od zimy a prekvapenia pomaly zježili všetky chlpy. Bol stratený a vôbec netušil, ktorý harddisk má vôbec vymeniť. Pamätal si, že je to na serveri ba-srv032, ktorý ale teraz nevedel nájsť. Neváhal, otvoril si konzolu v racku a cez klávesy Fn+F5 sa prepínal medzi jednotlivými servermi. Napätie stúpa. Tu to nie je, skúsil druhý rack vedľa. Bingo. Server už našiel, ale nevedel, na ktorej pozícii v racku sa nachádza. Príkaz eject to zariadil, a na serveri sa vysunula CD mechanika. Bingo! Teraz už vedel, čo má robiť, našiel chybný disk, ten vytiahol a nahradil ho novým, ktorý v dlhom zábere rozbaľuje z bublinkovej fólie. Do konzoly ešte naťuká zopár príkazov, spúšťa svoj skript na zapracovanie  nového disku do diskového poľa, a obrazovku zasype výpis programu plný farebných písmenok (to aby bolo vidno, že práca v IT je pestrá).

Vráti sa do kancelárie, kde ho už všetci uznanlivo vítajú a pokyvkávajú hlavami, aby mu prejavili svoje uznanie. Vlado prehovorí ku kolektívu: Keďže sme tento mesiac mali dva výpadky, SLA-čky sú už v prdeli, ale som rád, ako sme sa s tým ako tím popasovali. Nezabudnite aspoň na tie SSL certifikáty, čo nám vypršia budúci týždeň." Do toho vstúpi Lena, ktorá začne rozprávať, že bola na mítingu k novému projektu, o ktorom zatiaľ nikto nič nepočul, ale úplne to zmení predaje úverov, predstavenstvo po powerpointovej prezentácii už spokojne slintá nad víziou ziskov. Spýta sa chalanov, aký bol deň. Tí jej oduševnene povedia, čo sa presne dialo. Lena to uzatvorí slovami Ešte dobre, že tam nechodí tá upratovačka aj vysávať a nehľadá pritom zásuvku, to by nám už určite niečo odpojila," čím všetkých úprimne rozosmiala a táto epizóda končí pohľadom na veselé tváre. Sieťar Jozef v zábere nie je, lebo diváci písali do televízie, že ich pohľad na jeho rehotajúci sa ksicht vytáča. Titulky.