Počas celého doterajšieho života museli princezné súčasnosti robiť dôležité informované rozhodnutia, napríklad či v sobotu sedieť nad učebnicami a študovať tráviacu sústavu článkonožcov na pondelkovú písomku z biológie alebo tancovať v novej minisukni na diskoške. Teraz sa zasekli a uviazli v strede: chcú byť Jackie, správajú sa ako Marilyn a nie sú ani jedno, ani druhé.

 

Nie, spolok mladých dám neukončil oficiálne svoju úctyhodnú činnosť, ale jeho brány i tak zívajú prázdnotou. Kedysi dievčatá vedeli variť ako ich mamy, teraz vedia piť ako ich otcovia. Napriek tomu si väčšina ušľachtilých mladých diev pri stavaní vzdušných Barbie domov predsavzala, že keď stretne svojho Kráľa Drozdiu bradu, určite prestane fajčiť a používať vulgarizmy. Hoci je známa vec, že inteligencia tohto sveta bola vždy známa používaním nenormatívnej lexiky, princezné vulgárny žargón čo? Nepoužívajú. No dobre, možno niekedy, aj to si ale prikryjú ústa nežnou rúčkou v čipkovanej rukavici. Hlavné je nezvyknúť si na nadávky ako na nikotín: sem-tam sa ti možno podarí zapáliť si na tajňáša, ale byť dlhodobo ticho sa nedá.

 

„Rozprávka je krátky prozaický (zriedka veršovaný) útvar, spravidla vymyslený príbeh, ktorý má za cieľ poučenie a pobavenie čitateľov alebo poslucháčov.“ (zdroj: Wikipedia)

 

Poučenie a pobavenie. Čo z toho vyplýva? Že rozprávky v sa v skutočnom živote nedejú, stupida. Nie je úplne slovenská črta vtĺkať svojej dcére do hlavy niečo o Ružovej Aničke, Mahuliene Zlatej panne, či inej hrdinke Pavola Emanuela Dobšinského, ktorou sa nevyhnutne musí stať. Veci sa ale majú tak, že dvadsaťpäťročné princezné dneška majú svoj background a milované deväťdesiate v podobe disneyovských nýmf a amerických romantických komédií s večným happy endom (na čele s Pretty Woman) si vybrali svoju daň. Keď sa vo filme podarilo obyčajnej (ehm, nevidel niekto moju rukavičku?) deve ľahkých mravov stať sa milovanou a milujúcou manželkou dobrého a bohatého princa na bielom koni, prečo by sa to nemohlo stať aj babe z Trebatic pod Nižnými Ružbachmi? Na rad prichádzajú zbrane rôzneho kalibru, z ktorých spomeniem napríklad výzor.

 

Muži sú vizuálne založené tvory a krása ženy spočíva v ich estetickom prednastavení, takže každá žena môže byť krásna. Dáva zmysel. V istých bodoch sa ale tieto rôznorodé prednastavenia u štandardnej vzorky spájajú, preto majú šťastie princezničky, ktorých mamy od trinástich nútili jesť naparovanú zeleninku a chodiť na vysokých opätkoch. (Natíska sa otázka, čo s tými, čie mamy sa postarali o duchovný vývoj dcéry, ktorá spolu s červeným diplomom a v praxi nepoužiteľnými vedomosťami získala 15kg nadváhy.)

 

Mladé ladies, túžiace vydať sa za CEO princa, dávno zistili, že neexistuje nič asexuálnejšie ako oblečenie od japonských a škandinávnskych návrhárov. V živote by si na seba nevzali gumáky alebo snehule, nehovoriac o nohaviciach na pol žrde (viete, ktoré myslím, ak nie, podrobnejší manuál nájdete tu). Oveľa lákavejšia je predstava Audry raňajkujúcej u Tiffanyho v Givenchy šatách. Je úplne jedno, že jej postava je call girl s praxou – s diadémom na hlave vyzerá predsa fantasticky! Takze bezdomovecký štýl a là sestry Olsen si nechávajú jedine na pyžamové party s kamoškami, pripravená predsa treba byť vždy.

 

Nuž, nikto nesľuboval, že to bude ľahké.

 

Netreba ale zabúdať, že získanie princa je len polovičný úspech. Povestným „a žili šťastne, až kým nepomreli“ sa rozprávka nekončí a po víťazstve lásky nad okolnosťami začína sivá realita. Na túto tému si vo svojom projekte Fallen Princesses pofantazírovala aj kanadská fotografka Dina Goldstein, ktorá osud rozprávkových hrdiniek po trojdňovom hraní, spievaní a hodovaní nevidí úplne optimisticky.

 

 

Zo Snehulienkinho muža sa vykľul obyčajný leňoch, medzi ktorého hlavné záľuby patrí hnitie na gauči, pivo a telka. Snehulienka popri starostlivosti o štyri deti s nostalgiu spomína na zlaté časy so siedmimi starostlivými trpaslíkmi.

 

 

Popoluška sa nevie vyrovnať s tlakom, ktorý na ňu, obyčajnú dedinskú dievčičku, vyvíja kráľovská rodina. So stresom sa vyrovnáva v zámockom hostinci pomocou dvojitej whisky v spoločnosti miestnych štamgastov.

 

 

Červená čiapka nie je princezná, ale aj tak nedopadne dobre: po mrzutej udalosti s vlkom má nervy na dranc a z mamičkiných kysnutých koláčov prechádza na vysokokalorický fast-food.

 

 

Odkedy má Malá morská víla Ariela hlas, neklape im to s princom – rozídu sa a krásavica, ktorá v šestnástich ušla z domu kvôli chlapovi, ktorého raz videla, sa zamestná v Tropicariu.

 

 

Princezná na hrášku skončí na smetisku – kto by ju chcel s jej prehnanými požiadavkami.

 

 

Jasmína ešte donedávna pobehovala po irackých dunách so samopalom a bojovala s americkými osloboditeľmi.

 

 

Pocahontas ostala na ocot a ľutuje, že s Johnom neodišla do Anglicka – zaobstarala si mačky a zabáva sa uploadovaním ich fotiek na Facebook.

 

 

Bella z Krásky a zvieraťa sa nevie vyrovnať so starnutím a už pred tridsiatkou má za sebou niekoľko plastických operácií. Okrem toho je jej muž naozajstné zviera, ktorému občas lietajú päste.

 

A na vŕbe je zvonec. Pekný utorok.

 

Pics by Dina Goldstein