Videli ste film The Purge (Očista) alebo jeho pokračovanie The Purge: Anarchy (Očista: Anarchia)? Hmm, cool. Nevideli ste tie filmy? Tak ste podľa mňa prišli o zoznámenie sa s originálnym nápadom podaným absolútne fádne, detinsky a komerčne. V skratke ide o jednu noc v USA, kedy je dovolený absolútne každý zločin vrátane vraždy, žiadne služby nefungujú a vy sa buď vydáte kilerovať alebo sa pred kilerami skryjete. Počet obyvateľov rapídne klesne, no má to aj svoje výhody. Kriminalita počas celého roka je skoro nulová a jediné, čo teda chýba ku spokojnému životu, je prežiť každý rok jeden takýto večer, v podstate niečo ako narodeniny. Ak sa pijatike venujete, oslava života môže byť veľmi nebezpečná a tiež sa dá z noci na ráno zomrieť. Ako som už naznačil, filmy sa mi nepáčili, no niečo originálne tam predsa len je – nápad. Raz som si tak šiel MHD a zišlo mi na rozum, ako by táto situácia vyzerala u nás. Viete, vo filme sme videli obrovské vily, skvelé ultra bezpečnostné vybavenia, zbrane všetkého druhu, peknučké prostredie a proste vyčančané zábery. Slovensko, to je trošku iná kategória a pohľad z okna električky sa mi hneď zdal príjemnejší, ako som tak nad všetkým začal uvažovať.

 

Prvé, čo si viem živo predstaviť a nad čím som najskôr rozmýšľal, boli lazy. Už len slovo Očista je v spojení s lazmi komická. Ak by to niektoré staršie ročníky z televízie zle pobrali, mohli by si myslieť, že ide o kompletné prečistenie tela a ducha a celú noc by sa napríklad striedavo modlili a umývali vo válove. Potom by sa kľudne mohlo stať, že sa nejaký starší jedinec veľmi vydesí, ak mu do izby nakráča Jožko odvedľa, v ruke pevne zovretá sekerka a počas otčenáša mu ju preženie krkom. Slovo zabíjačka by na jednu noc dostávalo úplne iný význam. Od rána naliati chlapi by sa za súmraku vydávali na dvory k susedom, s ktorými nemajú najlepšie vzťahy a bolo by vymaľované. Zakáľačka na plné obrátky! Podnapitým jedincom netreba veľa, počas takejto noci by to už tobôž nebolo zložité. Alebo také klasické slovenské, že: udusenie haluškami, mučenie korbáčom v riti alebo naloženie do suda s kapustou zaživa. To by bol ten drsnejší variant. Skôr ma ale fascinuje predstava, že by sa vôbec niečo takéto dostalo na vidiek (na tomto Vidieku by ma to až tak neprekvapilo). Myslím ten skutočný vidiek s vekovým priemerom 70+, smradom hnoja, prírodnými cestami, jedným obchodom na 3 dediny a s najbližším mestom asi 20 kiláskov. Tetušky, dedkovia, no kto by to tam čistil? Ak by neprišiel niekto zvonka, komu sa nepáčia Ficovoliči (som počul, že ich je takto v domkoch roztrúsených veľa), bolo by to asi celkom kľudné. Ale tak dôvod sa dá vždy nájsť, že jo. „Náá a ty čo tu robíš Jano takto pozde“? „Zabic som vás prišou babka, vašie koze ma už neskutočne serú a po záhonoch mi chodzá“. O tom by bol tiež celkom v pohode film. Po Báthoryčke sa Jakubisko môže kľudne pustiť aj do tohto, scenár nejako zbúchame. Nemuselo by stále ísť len o zabíjanie, povolené by bolo všetko, takže krádeže, ničenie pozemkov, likvidovanie úrody – to všetko by si mohlo nájsť svojich priaznivcov.

 

Moje myšlienky sa presúvajú do panelákov/činžiakov. Serie vás niekto celý rok tým, že robí hlučné párty, má sprostého psa, neumýva podlahy, nechodí na schôdze, chodí na schôdze, dupe, nezdraví sa, vysáva neskoro večer? Pohoda, nočná seansa sa môže začať. Stačí zaklopať susedovi, povedať mu, ako sa veci majú a dať si poriadne do držky. Na argumenty už asi nie je miesto, prejde sa na vec. Scény vo výťahu, na schodisku či v pivniciach by mali svoje vlastné čaro. Čo ale, ak má niekto doma zbrane ťažkého kalibru? Len tak si rozstrelí stenu k susedom. Hore, dole, doprava či doľava, taký jedinec si môže vybrať, kadiaľ si v noci vyrazí. Jeden z lepších filmových námetov by ale mohli byť súboje domovníkov alebo domových spolkov. Ulica Švermova proti Krčulovej. Obstreľovačky z okien, RIOT na uliciach, zapojené celé rodinné klany. Má to niečo do seba, hlavne keď si človek predstaví svoje bydlisko, ako by to vyzeralo tam. Každý jednoducho má niekoho, koho by chcel vidieť „dole“. Také panelákové príbehy obyčajných ľudí (námet na sequel k nekonečnému seriáliku Andy, hmmm?).

 

Túto situáciu by nepochybne s radosťou využili dva znepriatelené tábory – východné Slovensko s tým západným. Aspoň sa mi tak zdá, na internete je veľa nenávisti z oboch strán, ktorá ma pravidelne neskutočne zabáva. Tie duchaplné komentáriky a vykrikovačky, kto je lepší, kde sa lepšie pije, žije, či je Bratislava dôstojné hl. mesto a inakšie opletačko-dohadovačky. Už vidím onú noc všetkých splnených prianí, ako si to šinú naplnené zájazdové autobusy z jednej strany krajiny na druhú. Z východu by asi nedošli, bo by še opili už v Košicoch (hihi). Ale tak ktovie, to sú len plané dohady, možno by prekvapili. Násilné povahy si cestu nájdu a konečne by sa odohral priamy súboj Východ vs. Západ (trošku trápne vyhajpovanie situácie, asi ako Paulus vs. Ihnačák).

 

Ak by sa táto akcia nekonala v iných štátoch, turisti by mali samozrejme zbystriť, pretože by sa u nás stali automaticky potenciálnou korisťou. Neobmedzené vyvražďovanie českých turistov so sandálmi a fusakľami, stopovačka v horách a tak trochu netradičná poľovačka. Aspoň by sa naučili, ako sa chodí na hory (netýka sa len západných susedov, ale aj domácich). Na cestách by postávali noví dopravní policajti a stopovali by autá so zahraničnými značkami. Šengen ňešengen, ide sa do klobás. Taký pravý, organizovane neorganizovaný chaos. Kľudne by sme sa preto mohli stať aj vyhľadávanou destináciou pre adrenalínových športovcov. A ten slogan na niektorom z mnohých tisícov billboardov všade pri cestách, ach, tie možnosti... „Nestačí vám už skydiving, bungee jumping je pre vás komerčný a na Zorbing nemáte peniaze? Príďte sa pozrieť do srdca Európy a možno o to svoje prídete! Slovenská Očista pod Tatrami sa teší na vašu návštevu a poskytne vám posledný najlepší adrenalínový zážitok, na ktorý možno nebudete môcť spomínať.“ Dalo by sa vyťažiť.

 

Hon na politikov by sa s určitosťou stal národným športom. Celý rok by to v ľuďoch vrelo, písali by sa nenávistné statusy, krčmy zaplnené trashtalkom a zrazu je tu možnosť spraviť poriadok. Definitívny poriadok! Ktovie, ako by sa k tomu elita v oblekoch postavila. Každý by sa asi snažil skryť ku svojim. Ficuľo niekam na pole ku farmárom alebo do športového klubu (s výrazne stranícky orientovaným starostom), Bugár by šiel za hranice na juh, Matovič by si zohnal opičí kostým a šiel niekam do výbehu Zoo a pod. A verte alebo nie, aj najlepší prezident alebo #konečnesanemusímhanbiťzanášhoprezidenta (ale najhlavnejšie je slovo KONEČNE) by sa musel skryť, lebo aj ON má svojich neprajníkov!

 

Prézkov fanklub

 

Júúúj a tie rasové bitky všade, kde sa pozrieme. Už takto je to tu samý Magián Kotleba a ešte by toto prišlo. No beda všetkým, ktorí neradi biely deň. To by boli pochody, niektorí by si zažili svoje prvé panické pochodovačky ako z minulosti (foto zo Šindlera, I know I know), iní by to brali ako každoročnú rutinu. Nelegálnych obydlí je po celom Slovensku ako húb po daždi, každý kraj by si našiel to svoje. To by bol ale hodne drsný film, resp. realita. Tejto téme sa venuje dosť inde, ja sa jej nejak extra dotýkať nebudem.

 

Ďalšie zaujímavé konfliktné skupiny: Para a Desmod. Hah, žartujem, kľud. Teraz kus vážnejšej reči, ale nie príliš. Len si predstavte tie bojové strety metalistov s rapermi. Jedni v tmavom pomaľovaní sprevádzaní zvukmi vrieskajúcich germánskych kmeňov, druhí ovešaní metálama, rovné šiltovočky, veľké gate a pome! Taký menší rap battle načierno (see what i did there?). Sprievod príslušnej hudobnej scény (z mobilu) a kalba môže začať. Bolo by toho požehnane, kadejaké záujmové krúžky sa nemajú radi, všetci sa v tomto štáte len nenávidia, to sa nedobre ďalej píše. Človeka aj zmohne od toľkej nenávisti, ktorá by mohla vzniknúť. Očista na Slovensku by ale bola v mnohých ohľadoch komická. To už ale nechám na každého predstavivosti a chúťkach, zasraté čitateľstvo.