Osem miliónov dolárov. V tvrdej mene. Veksláci by si ruky mädlili. A možno aj niečo iné, než len tie ruky. Osem miliónov dolárov!

 

Presne takú sumu totiž od Youtube utŕžil kórejský fenomén (faktor) PSY za okrúhlych 1 310 254 125 vzhliadnutí svojho kabaretu Gangnam style. Pekná suma, až prostému človeku, na päť eurovky zvyknutému, oči vykrúca. My, jednoduchí občania jednoduchej krajiny, žijúci v zemľankách, kde jeme kôrovce a hlinu, by sme si vedeli kdečo za tie peniaze predstaviť. Nikto z nás nie je mamonár a nemyslí len na seba. Žiadne Bugatti nepotrebujeme, myslí sa kolektívne. Štedrosť a prajnosť je základný pilier našej spoločnosti. Veru tak!

 

Stačí Felícia a za zvyšok sumy, by sa kúpili deťom šlabikáre. Na vzdelanie. Politikom nejaké pekné preliezky, farebné. Aby sa naučili aj inde loziť, ako do riti. Družstevníkom nové kombajny. Také, čo by žali samé. Lebo tie ich súčasné, už len sťažka spĺňajú parametre dnešnej, európskej doby. Produktivita práce by vyletela prudko nahor, ako jadrový hríb. Chlebíka by sme mali nadostač. Nielen bieleho, ale aj ražného! Otvorili by sme svoje srdcia a zadarmo ho vyvážali do Afriky hladným a...

 

A potom by sme sa z toho sna zobudili. Miluj blížneho svojho, ale zas odtiaľ-potiaľ. Našťastie my, ani nikto z nás osem miliónov od Youtube nedostal. A je ťažko predpokladať, že by niekedy v budúcnosti, blízkej či vzdialenej aj dostal. Zatiaľ čo my si môžeme len naškierať svoje tváre a naťahovať ruku do prázdna, pán PSY tie peniaze reálne má. Čo s nimi? Ťažko povedať. Mohol by napríklad svojím menovcom nakúpiť nové búdy. Žeby od zimy nepomreli. Lebo zima sa nemazná. Zmárni človeka, či psa v sekunde. Nehodno to podceniť. Treba teda nové búdy a v peci kúriť ako divoch.

 

Prípadne by si mohol zaplatiť reklamu v chystanom Jamesovi Bondovi. Viem si predstaviť tú nádhernú scénu, kedy Bond kŕčovito drží ženu svojho života (respektíve dňa) a pateticky mľaská. Navôkol explodujú prázdne igelitky, všetko horí, ale najmä srdcia hlavných protagonistov. Jeho krehká kráska umiera a Bond za zvukov orchestrálnej hudby spomalene, roztvorenou dlaňou zatvára zosnulej oči. V tom sa v obraze zjaví pán Gangnam a svojím konským tancom sa snaží Jamesa rozveseliť. Ten začne tlieskať, pribije mu na čelo peniaz a dá si zahrať tú svoju. Okamžite zabudne na svoj plán obesiť sa. Divák - spotrebiteľ utrie slzu veľkú ako farebná fazuľa a hneď si zakúpi nejaký ten Gangnam song z príslušnej Ajtúns stránky.

 

A keď už nie reklamu v Bondovi, mohol by kúpiť aspoň neveselým kórejským deťom, utrápeným z tamojšieho školského systému petardy. Veľa petárd. Nekončiaci zástup kamiónov naplnených týmto novoročným strelivom. Každý by si mohol buchnúť. Mnohí by síce prišli o ruky, ale nato by sa nehľadelo. Pri petardách sa na zdravie nehľadí!

 

Nuž, ale toľko peňazí vie narobiť aj neplechu. V tomto smere by mal byť pán Gangnam veľmi obozretný! Svet sa totiž nemazná. Obzvlášť nie ten celebritný. Taká Sklovská by vedela rozprávať. Ani sa nenazdá a upadne do pazúrov drogového opojenia. A taký život, s ihlou v kábli je síce krásny, ale aj nákladný. Veľa starožitných skríň, spotrebnej elektroniky a kukučkových hodín treba mať doma. A záložňu blízko bytu. Preto kariéru narkomana pánovi Gangnamovi veľmi neodporúčam. Pri pohybe v tomto pokútnom prostredí, by sa totižto mohol poľahky stať obeťou vydierania a únosu. V prípade, že nedá únoscom požadovanú čiastku, môžu ho raz-dva prehodiť cez plot do susednej KĽDR. Pán Gangnam odporúčam vám, vyhnúť sa tejto nelegálnej oblasti! Podsvetie nie je nič pre vás. Dajte sa na dobré cesty a nech vám na ne mesiac svieti pod nohy.

 

My ostatní môžeme zatiaľ maximálne šúchať očami a rozmýšľať, aké video natočiť. Aby sme mali tiež úspech. Pozretia, osem miliónov dolárov a tak ďalej. Potom by to prišlo. Kombajny, Tatrovky a Vetriesky plné kvalitného dreva. To by sa plytvalo. Čokoládové rieky, konfety, puzzle s konským motívom. Mačka vo vreci, ďalekohľad. Splnil by som si všetko, po čom som túžil a nemám. Všetci by sme si splnili. To by bolo radosti v detských dušiach. Treba premýšľať... a byť v strehu! Jeden nikdy nevie, čo sa podarí natočiť. A nezabudnite! Nie je dôležité vyhrať, ale sovietske železnice =  náš vzor.

 

Pic by hehehe2291