Už aj vám sa stalo, že ste si dali takú kombináciu jedál, ktorá je známa svojim plynotvorným účinkom? Prípadne ani nie známa, lebo od určitého veku človek už nevie, čo si môže dať, aby bola produkcia týchto plynov minimálna. Hlavne, keď ste cestovali a nebola možnosť nikde zastaviť. Napríklad taký diaľkový autobus, ktorý má cikpauzu po štyroch hodinách. Ale aj vlak je v tomto smere pomerne nebezpečný, lebo chodiť každú štvrťhodinku na záchod za účelom vyvetrania si čriev, tiež nie je nič príjemné. Ale stále o niečo lepšie, ako sedieť v preplnenom autobuse s dvoma litrami plynu v črevách, ktoré už tlačia na všetky orgány. V autobuse je dusno, pán pred vami mal na olovrant klobásu s mladou cibuľkou, chalanovi vedľa zapáchajú nohy po kyslej kapuste a tetka za vami ráno nešetrila parfémom, ktorý sa k večeru zmiešal s potom a vytvára smrteľnú kombináciu, ktorá vám štípe oči.

 

Tak si radšej prdnite, aby ste si nezničili zdravie. Veď smrádek je už poriadny a prdnúť si je zdravé. Podľa francúzskeho lekára Frédérica Saldmanna zadržiavanie plynov spôsobuje nárast  črevných ochorení a pritom je to len záležitosťou etikety. Tak isto zdravé, ako prdenie je aj grganie a potenie. Grganím sa dostáva zo žalúdka vzduch a nespôsobuje pálenie záhy a potením sa z tela vylučujú toxíny. Keďže z tejto trojice je potenie úplne bežné a využíva sa napríklad pri športoch aj v kladnom význame (napr. ako dobre som sa zapotil) a grganie sa považuje v niektorých kultúrach za prejav uznania kvality jedla, treba už len odbúrať predsudky z toho, že prd zapácha a môžeme si povedať: „ako dobre som si prdol“.

 

Aj ten zvukový efekt, ktorý sa vytvorí pri prevetraní čriev je natoľko jedinečný, že by sa mohli robiť súťaže. Veď tá kvalita by bola asi podobná ostatným reláciám tohto typu. Mohla by sa volať „Slovensko hľadá Supersráča“. Prípravka by bola v podobe fazuľovej polievky, hrachovej kaše a sójových fašírok. Len by potom nesmel nikto škrtnúť zápalkou v miestnosti.

 

Keď už sme pri škrtaní zápaliek, aj cigarety zapáchajú a predsa sa bežne fajčia aj na ulici, aj v uzatvorených priestoroch. Pred niekoľkými rokmi, keď som si sadol v reštaurácii, tak som si pri jedle mohol pokojne pasívne zafajčiť. K vedľajšiemu stolu si prisadla skupina, ktorá si zapálila miesto predjedla, potom medzi polievkou a hlavným jedlom a medzi hlavným jedlom a kávou. Nechápem, prečo nefajčili počas jedla, veď to bola celkom dobrá kombinácia. Taká slepačia polievka s príchuťou Marlboriek prináša určite nové chute do gastronómie. Viem to potvrdiť, veď ja som jedol, kým oni fajčili.

 

Viac tu