Keď Big Bang Theory pozeráte už iba zo zvyku a lezie vám na nervy ako Sheldonovi stále viac zadrbáva a keď ste tiež zistili, že v ďalších štyroch sériách How I Met Your Mother nám jeho tvorcovia Tedovu ženu určite neukážu, možno je načase, aby ste sa začali obzerať po sitcomoch iného miesta vzniku, než je USA.

 

A tým je Slovensko. Haha, nie. Tým je Veľká Británia. Tam totiž vznikajú tie najlepšie hodnotené (podľa mňa, IMDB a CSFD) komediálne seriály vôbec. Sú také dobré, že polovica z nich skončí ako americký remake (ako väčšia alebo menšia katastrofa). Ak ste však zvyknutý na americký humor, je pár vecí, ktoré by ste mali o britských sitcomoch vedieť. Kým americký humor je skôr situačný, poťažmo príbehový, britský je postavený skôr na dialógoch a zaujímavých postavách. Je teda lepšie (a často takmer nevyhnutné, napr. pri Little Britain) pozrieť si britský sitcom v pôvodnom znení, akýkoľvek dabing zabije minimálne tretinu vtipov. Ďalší veľký rozdiel je v oveľa menšej cenzúre v prospech Britov. Tam, kde Američania jemne naznačujú, Briti idú až na dreň, kde Američania povedia „Screw you“, Briti často povedia „Fuck off, you cum shitting piece of cunt!“, tam kde Američania neukážu ani holé kozy, Briti rovno ukážu dvoch chlapov, ako si holia gule. To napríklad ja považujem za obrovské plus, ale nie pre každého to môže byť stráviteľné, takže your choice. Ďalej je dôležité nechať britské sitcomy trochu vyzrieť, t.j. nepozrieť si len jednu časť, lebo sa vám asi stane, že si po nej poviete „Hm, čo ja viem, nič moc...“ alebo nebodaj „Kokos, to je ale kravina“.

 

Ideálne je urobiť si čas a pozrieť si po sebe takých 3 -5 častí, aby ste sa zžili s postavami a ich svetom. Lebo (niektoré) britské sitcomy sú ako olivy – prvá nechutí nikomu, ale potom sa ich neviete dožrať.

 

Black Books

black-books 625x352

 „My oven can cook bits of oven.“

 

Písať o britských sitcomoch a nespomenúť Black Books je ako ísť na Oktoberfest a nedať si pivo. Pokiaľ ste nevideli toto a Monty Pythons, tak o anglickom televíznom humore viete prd. Námet: Bernard Black je večne nasratý, cynický a sociopatický majiteľ kníhkupectva, ktorého ale viac ako predaj kníh zaujíma jeho každodenný prídel lacného vína, cigariet, šikanovanie jeho slabomyseľného poskoka Mannyho a slovné špičkovanie s majiteľkou neďalekého obchodu s bohviečím – Fran. Seriál je autorským dielom Dylana Morana – írskeho herca a komika, ktorý si postavu Bernarda napísal na telo (a kto videl nejaké jeho stand-up vystúpenia, tak vie, že nemusel ani veľa hrať) a scenáristu Grahama Linehana, ktorý ma na svedomí ďalšie podarené sitcomy, napr. IT Crowd, Big Train alebo Father Ted, ale napríklad aj komiksy Bunny Suicides a Selfish Pigs (povinná jazda pre všetkých milovníkov čierneho humoru). Čo je na Black Books najkrajšie je to, že je to úplne, ale fakt úplne o ničom. Neriešia sa tu žiadne aktuálne problémy alebo vzťahy a ak aj áno, tak sú hneď otočené v brutálny vtip. Takže nečakajte, že vám Black Books dá odpovede na dôležité otázky ľudstva, iba že by vás zaujímalo, ako sa (ne)vyrába víno a (ne)píše detská knižka. Ešte malé upozornenie: pokiaľ máte nejakú vrodenú alebo získanú dispozíciu k nadmernej konzumácii alkoholu, najmä vína, alebo ste nebodaj vyliečený alkoholik, radšej to nepozerajte. Ále čo, pozrite si aj tak.

imdb: https://www.imdb.com/title/tt0262150/

 

How Not To Live Your Life

How-Not-to-Live-Your-Life

 „Nonsense, I don’t make women come!“

 

Tento seriál je z veľmi podobného súdka, ako Black Books – hlavný hrdina Don Danbury zdedí po babke obrovský dom (a s ním aj ľahko geniálneho pestúna svojej starej mamy Eddieho a otravnú starú susedu pani Treacherovú). Aby jeho prevádzku mohol zaplatiť, musí k sebe nasťahovať podnájomníka, no na jeho šťastie sa prihlási jeho detská láska Abby. Tá ma ale otravného frajera Karla, ktorého sa Don musí zbaviť, aby... atakďalej. Čo má HNTLYL spoločné s Black Books, je hlavná postava – Don je tiež sarkastický ožratý hedonistický flákač a rovnako ako pri Black Books je herec v hlavnej úlohe aj hlavným autorom scenára. Nie je to síce také dobré ako Black Books, vtipy sú často dosť nasilu vykonštruované alebo prežuté, niektoré na druhej strane až s potenciálom kultovosti. Navyše to skvele ťahajú postavy Dona a Eddieho a úprimne, v ktorom TV seriáli ste niekedy videli, aby hlavná postava namiesto na lesnú túru zobrala desaťročných školákov do krčmy a tam ich ožrala z anízovice? Tvorcovia naozaj nemali žiadne hranice, preto budete tento sitcom buď milovať, alebo nenávidieť, nič medzi tým.

imdb: https://www.imdb.com/title/tt1270367/

 

The Inbetweeners

inbetweeners

„I went to fart and instead, shit myself.“

 

Nosná myšlienka Inbetweeners asi nemôže byť „originálnejšia“ – po rozvode rodičov sa Will spolu s mamou presťahuje a prestúpi zo súkromnej na štátnu školu, kde si hľadá kamarátov, čo sa mu aj podarí, no tých zaujíma len, ako zohnať chľast a ako už konečne stratiť panictvo. Áno, aj ja som si spomenul na American Pie a ďalších 127 teenagerskych „už si chcem konečne zašukať“ komédií, no Inbetweeners má niektoré veľké plusy, ktoré toto klišé zadupávajú do zeme. V prvom rade sympatické, uveriteľné, a pritom vtipné postavy – Will je typický nerd a bifľoš, Joe je romantik, Neil je trochu (dosť) imbecil a Jay vkuse ojebáva. Jasné, že je celý seriál o sexe, honení, slopaní a telesných tekutinách, ale je to veľmi dobre napísané a zahrané. A, áno je to hnusné a sprosté. Takým tým roztomilým spôsobom. Akurát neviem, kde boli takéto seriály, keď som ja mal 18.

imdb: https://www.imdb.com/title/tt1220617/

 

Little Britain

 79562-looking forward hbo s little britain usa

„I am the only gay in the village!“

 

LB nie je sitcom, ale skôr skeč-šou, poprepájaná rovnakými postavami. Nie je to to úplne najsamlepšie z britskej komédie, kvalita je dosť nevyvážená, niektoré vtipy sa často opakujú, no nedá mi ju nespomenúť, a to z niekoľkých dôvodov. V prvom rade celú šou majú na svedomí iba dvaja ľudia – Matt Lucas a David Walliams, ktorý nielen, že si napísali scenár, ale zahrali aj 90 % všetkých postáv. Reštekp. Navyše väčšina charakterov je k posraniu smiešna, len si na ne človek spomenie – či už „falošný vozíčkar“ Andy, Daffyd - jediná bukvica vo velšskej dedine, Vicky Pollard – teenagerská londýnska delikventka, Emily – veľmi nepodarený transvestita, Carol – ochotná pani úradníčka, Marjorie – vľúdna a empatická manažérka kurzu boja s obezitou alebo Sebastian – hysterická buzna a poradca britského premiéra. Tu žiadne hlbšie posolstvo, alebo láskavý a inteligentný humor nehľadajte. Ale po ťažkom dni v práci by ste viac duševne oslobodzujúci humor hľadali ťažko. Samozrejme len pre otrlejších, toto nie je Burian s Werichom.

imdb: https://www.imdb.com/title/tt0358856/

 

The League of Gentlemen

log

„You lied to me Edward. You lied to me. There is a Swansea... and other places.“

 

Pokiaľ Little Britain je pre otrlejších, tak LoG je sitcomom len pre tých najväčších tvrďákov. Nie nadarmo je na imdb v kolonke žáner uvedené comedy/horror. Šou sleduje dianie niekde v anglickom prdelákove s názvom Royston Vasey, kde je každý obyvateľ buď úchylný, postihnutý, alebo úchylný a postihnutý a ak tam raz zablúdite, živý odtiaľ už nevyjdete. Áno, LoG je najmä o smrti, takže ak sa vám robiť si srandu zo smrti zdá nevhodné, alebo nebodaj poburujúce, tak sa tomuto seriálu vyhnite na 100 kilometrov. Naopak, milovníci čierneho, až morbídneho humoru, si to rýchlo zožeňte. LoG je totiž málo známy klenot. Je autorským dielom troch týpkov – Marka Gatissa, Steva Pembertona a Reecea Shearsmitha, ktorí, podobne ako pri Little Britain, si to napísali a zahrali drvivú väčšinou postáv (a že ich je dosť). Dabl reštepk. Tam ale podobnosť s Little Britain nekončí - takisto humor je úzko previazaný s postavami, a tie sú, jemne povedaná bizarné – či už sú to manželia/súrodenci Tattsyrupovci, rodina posadnutá hygienou a žabami, transexuálny taxikár alebo riaditeľ cirkusu Papa Lazarou, ktorý unáša ženy a robí z nich svoje manželky. LoG ale vznikla asi 5 rokov pred Little Britain, takže je jasné, kto sa kým inšpiroval. No čo vám poviem, jednoducho hnus. Odporúčam. Btw. trio Gatiss/Pemberton/Shearsmith nakrútili nedávno podobný seriál s príznačným názvom Psychoville, ale zatiaľ som z neho veľa nevidel, takže nejdem hodnotiť.

imdb: https://www.imdb.com/title/tt0184135/

 

Bonus: Misfits

misfits-group-v6-LST080044

„Monkey slut!“

 

Oficiálne Misfits nie je sitcom, ale sci-fi, ale je dôvod, prečo som ho sem dal – je totiž fakt vtipný. Piati londýnski neplnoletí delikventi sú odsúdení na verejnoprospešné práce, ktoré si odmakávajú v miestnom komunitnom centre. Keď tu zrazu búrka, pri ktorej hrdinovia upadnú do bezvedomia a keď sa prebudia, každý má nejakú špeciálnu schopnosť (čo samozrejme hneď nevedia). To je podobný princíp ako pri Heroes, až na to, že postavy v Misfits nie sú práve vzorom usilovnosti, bohabojnosti a odvahy a nie každá schopnosť je práve užitočná. Prvá séria excelovala v tom, ako sa charaktery vyrovnávali so svojimi schopnosťami (najmä hlavný hrdina Nathan, ktorý žiadnu schopnosť nemal, aspoň si to myslel), druhá séria je už akčnejšia a akási klišéovitejšia, preto som naozaj zvedavý na tretiu, najmä keď najdôležitejšia postava tam už vystupovať nebude. Ak sa vám klasické scifi seriály zdajú nudné, skúste Misfits.

https://www.imdb.com/title/tt1548850/

 

 

P.S.: Viem, že som sem nenapísal niektoré oveľa lepšie a známejšie britské komediálne seriály, ako napríklad Red Dwarf, Father Ted, IT Crowd, Black Adder a desiatky ďalších, na ktoré som si ani nespomenul, ale je to z dôvodu, že sú buď chronicky známe (IT Crowd), alebo ich nemám natoľko napozerané, že by sa mi chcelo o nich písať (napr. Red Dwarf). Píšte preto pokojne svoje tipy do diskusie.