Do série celoštátnych protivládnych protestov sa zapojila aj naša obec.

„Bolo by nezodpovedné a krátkozraké, aby sme v tejto situácii boli ticho,“ vyjadrila sa organizátorka protestu, učiteľka v miestnej malotriedke, Adriana K.

„K zorganizovaniu protestu som sa rozhodla hneď po vražde tých dvoch novinárov. Sama prispievam do školského časopisu, a to sa teraz mám báť zaspávať? A ešte sa ma veľmi dotklo, keď pán premiér povedal, že na východe nič nie je. A čo tým chcel povedať, že na Záhorí niečo je? Vždy sa ako symbol zaostalosti podsúva len východné Slovensko a na krajný západ sa ešte aj v tomto absolútne zabúda. Protestovať budeme za predčasné parlamentné, ale aj komunálne voľby. Pozrite sa, ako to v dedine vyzerá, ešte mi aj úväzok znížili na 60 percent, lebo nie sú deti,“ rozhorčila sa Adriana, ktorá v posledných voľbách kandidovala za starostku, ale získala len 172 hlasov, čo bolo o niečo viac ako polovica hlasov pre súčasného starostu, ktorý svoj úrad zastáva už 26 rokov.

Protest bol riadne ohlásený s týždňovým predstihom a naplánovaný ako pochod od sochy svatého Froliana pred obecný úrad. Starosta okamžite zvolal zasadnutie krízového štábu, kde bolo prijatých niekoľko opatrení pre zabezpečenie verejného poriadku. Tu sa ukázalo, aké dôležité je v malej obci fungovanie rôznych spolkov. Dobrovoľní hasiči okamžite ponúkli vodné delo a poriadkovú jednotku vyzbrojenú práškovými hasiacimi prístrojmi, ak by protest prerastal do vážnejších nepokojov.

„Dôrazne protestujeme proti zneužívaniu svatého Froliana, patróna hasičov, na politické ciele. Keď už zo seba idú robiť idiotov, tak nech začnú pri tabuli začiatku obce, ale zaťahovanie svatých do týchto šorošovských hier je cez čiaru. Ak čo len jeden protestujúci vybočí z nahlásenej trasy, všetkých zmetieme vodným delom a ešte ich aj vyplieskame hasičskou hadicou,“ objasnil postoje hasičov veliteľ protiprevratového zásahu.

Ak by došlo k najhoršiemu, pripravených bude aj tucet členov miestneho poľovníckeho združenia pod velením hospodára. Na protest budú dohliadať od samého začiatku, pretože krčma, v ktorej sa stretávajú, je strategicky umiestnená rovno oproti námestíčku so sochou svatého Froliana. Hospodár na zasadaní krízového štábu navrhol, že milicionári nafasujú po dva ostré náboje a zoberú so sebou aj psy, čo bolo jednohlasne schválené. Tesne neprešiel návrh hospodára na umiestnenie poľovníkov-jubilantov, čo si za roky pôsobenia v združení už zaslúžia kvalitnejší odstrel, na strechy pozdĺž trasy pochodu, pretože na obsadenie cudzích striech by bolo potrebné vyhlásiť výnimočný stav. V tom síce poľovníci nevideli problém, ale zatiaľ triezvy starosta sa do takéhoto dobrodružstva nechcel púšťať. „

My nechceme hrotiť situáciu, ale máme v obci svoj pokoj a stabilitu a tú si nenecháme vziať. Nech robia bordel v Bratislave, keď sa chcú vybúriť. A súhlasíme s hasičmi, že svatých nech z toho celého vynechajú. Frolian je aj náš patrón, on z toho vedierka tak pekne vylieva, že to ani voda nemôže byť, že by aj nám mohol do pohárka,“ obhajoval postoje poľovníkov hospodár.

K poľovníkom sa so zbraňou v ruke chceli pridať aj členovia miestnej pobočky Zväzu protifašistických bojovníkov.

„Pozrite sa, ako to vyzerá na Ukrajine, v Sýrii a všade vo svete, kde sa nechali vyprovokovať fašistami. Ja som ich strieľal cez vojnu, postrieľam ich všetkých aj teraz,“ odpľul si bývalý partizán Štefan. Nášmu investigatívnemu tímu sa podarilo zistiť, že hoci Štefan sa narodil v roku 1934, celý život poberal partizánsky dôchodok, lebo vraj zásoboval a informoval miestnu partizánsku skupinu. Najbližšia partizánska banda pôsobila 60 km severovýchodne od obce.

Tetka Marka za Jednotu dôchodcov Slovenska ponúkla, že pre protestujúcich napečú koláče. Po upozornení krízového štábu, že protestujúci sú rozvracači obecného a štátneho zriadenia, dôchodkyne zmenili zámer a koláče napečú pre obecné poriadkové jednotky.

Na záver zasadania krízového štábu mal pán starosta krátky, ale emotívny príhovor, v ktorom vyzval na nepodceňovanie situácie a na odhodlanú obranu princípov demokracie bez spochybňovania výsledkov slobodných volieb. Následne ukázal fotky kopy stavebného materiálu, ktorý bol ukrytý v kríkoch v blízkosti trasy pochodu a nepochybne určený pre demonštrantov na ničenie obecného majetku a útočenie na predstaviteľov obce a náhodných okoloidúcich. Poľovníci zatínali päste, až im beleli hánky a ľutovali, že im neprešla tá streľba zo striech. Nasledujúci deň istý Francek, tč. alkoholik bez trvalého pobytu, našim novinám potvrdil, že ide o eternit zo starostovej stodoly, ktorý tam s ním ešte ako zamestnanec obecnej prevádzky vyviezol po tom, čo sa starosta dozvedel, koľko stojí odborná likvidácia azbestocementových krytín.

„Čo ale samozrejme neznamená, že ho tie k**vy fašistické nezneužijú ako zbraň,“ dodal s tým, že tú kopu bude strážiť vlastným telom.

V deň protestu obec stíchla. Ostražití ľudia poschovávali deti, pozatvárali zvieratá, zapálili hromničku. Pri Frolianovi sa začali schádzať ľudia. Adriana, dvaja študenti, čo na víkend prišli z Brna, Ružena, čo má na dolnom konci večierku a Ferdo, čo cez internet predáva autodiely. A pilčík Dušan, čo mu starosta kedysi chodil za ženou, veď si za to ublíženie na zdraví odsedel svoje. Prikmotrili sa aj dvaja kŕmiči z družstva, ale keď zistili, že sa nebude rozdávať guláš a pivo ako za Mečiara, tak sa pridali k poľovníkom v krčme. Pri príhovore Adriany, ktorá vyzývala protestujúcich na pokojný priebeh bez násilia, poľovníci rýchlo dopili a zaujali svoje pozície. Štefan odkiaľsi vytiahol starý granát, ale dvaja duchaprítomní poľovníci mu vykrútili ruku a granát schovali skôr, než si ho niekto všimol. Hasiči naštartovali auto a obsluha vodného dela sa dožadovala jeho skúšky, čo veliteľ zamietol, pretože hrozilo poškodenie Froliana.

Postupne vystúpili so svojimi prejavmi všetci protestujúci. Každý z nich požadoval odstúpenie premiéra, starostu a predčasné voľby. Nakoniec sa dav s roztiahnutým transparentom DOSŤ BOLO VLÁDY JEDNÉHO MUŽA! spievajúc Pravda víťazí a Loď, ktorá sa plaví do neznáma, pohol smerom k obecnému úradu. V čele pochodu išlo hasičské auto, pripravené protestujúcich zastaviť a spláchnuť do priekopy, za nahnevanými ľuďmi išli poľovníci, nedočkavo striehnuci na akúkoľvek zámienku na začatie spoločnej poľovačky. Masy zastali pred obecným úradom, spev ustal, ozývalo sa skandovanie hesla „Odstúpiť!“ Po štvrťhodine si protestujúci začali pripadať trošku trápne a nadšenie meniť veci sa z nich začalo vytrácať. Adriana pristúpila k dverám obecného úradu a snažila sa ich otvoriť. Zatvorené. Niekoľkokrát nimi zatriasla. Bolo zreteľne počuť cvakanie uzáverov pušiek, na hasičskom aute sa rozblikali majáky. Adriana radšej ustúpila. Na dverách bol nalepený papier s oznamom:

„V piatok bude z dôvodu čerpania dovolenky obecný úrad zatvorený.“