Oznam pre rodičov:

V triede sme zaznamenali výskyt skákajúceho hmyzu. Prosím, aby ste deťom pravidelne prezerali oblečenie, tašky, pomôcky a venovali zvýšenú pozornosť hygiene.

Aké signifikantné, hovorím si. Naše školstvo vystriedalo toľko ministrov parazitov, že úbohé blchy v triedach ilustrujú už len tú povestnú čerešničku na torte, ktorej kôstkou by sa mohli zadrhnúť autori národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, keby bola nejaká spravodlivosť na svete. Ale v Spievankove je všetko možné, takže sme dostali pozvánku na mimoriadne rodičovské združenie, ktorého agendou boli 1. Blchy  2. Likvidácia bĺch 3. Ochrana pred blchami 4. Škola v prírode.

Prídem do triedy, kde už sedia matky gestikulujúce od rozhorčenia mobilmi v tých najnemožnejších krytoch. Neviem, je taký problém vypnúť zvonenie a nechať mobil v taške, keď idem jednať s niekým vis à vis, rovno si aj odpoviem, asi je, pre niekoho, kto celý deň rieši akurát mačací prd, chce potom vo väčšej tlupe ľudí vyzerať dôležito. A potom jedným dychom vypustí vetu: To odkiaaaaľ sa mohlo zobraaať, ja som blchu v živote nevidelaaaa? No moja sladká, blchou nepobozkaná panenko, tak vezmi ten svoj telefónik, naťukaj do google kľúčové slová, ktoré ti našepkala pani učiteľka a síce „blcha ľudská“ a pozri si, ako taká blcha vyzerá, aby si vedela, kedy jačať.  Vzala si to k srdcu, hneď vygooglila a tu sa na mňa pozrie takým tým podozrievavým pohľadom, ako keby som jej dala link na detské porno a prehovorí ku mne – ale to je zväčšené, nieee? 

Do MachaaŠebestovej, nie, to je bežná veľkosť a teraz choď domov, už ťa bude čakať pri stole, aby si jej zapálila cigu. Zahanbene prizná, vraj je z tej správy taká vystresovaná, že chodí v noci svietiť mobilom na deti, či po nich niečo nelezie. Okej, veď možno sa aj medzi blchami nájdu herečky, čo milujú svetlá reflektorov.

No, ale presuňme sa k pedagogickým tipom na likvidáciu bĺch. Trieda už bola podrobená odhmyzeniu, na nástenke stále hrdinsky visia projekty, písmo rozpité, obrázky rozmachlené, celkový vnem z toho je ako z pohľadu na dymiace bojové pole po ľubovolnej napoleonskej bitke. Prišiel rad na dezinsekciu preživších ľudských bytostí. Takže, hitom pani učiteľky je vyvariť všetko oblečenie, ktoré malo dieťa na sebe. Rozmýšľam, kedy malo moje dieťa naposledy na sebe tuniku interior, prípadne pre naše zemepisné šírky vhodnejší ľajblík zo zrebnieho plátna, čo by možno zodpovedalo artiklu, ktorý sa dá vyvariť, ale moje myšlienky prehlušuje ďalší hot tip na prezlečenie posteľného prádla do čo najsvetlejších obliečok, staré posteľné prádlo radí, čudujme sa, vyvariť a potom na tom svetlom prádle sledovať, či nezbadáme také fľaky ako od muších exkrementov, ale budú hnedšie, pretože blcha sa živí, chvíľka napätia, krvou. Bojujem s chuťou vytiahnuť telefón a zahrať sa Angry Birds aj so zvukom. Ale rebríček tipov na tému „je třeba zabít blechu“ ešte nekončí, ideme ďalej! Vyrajbať a dezinfikovať aktovky! Joki, máš ešte tú wapku?

Pani učiteľka vyťahuje bonusovú kartu a ovalí nás radou zabezpečiť prísun B-komplexu všetkým členom rodiny. Budeme tak blchám smrdieť a dajú nám pokoj. Nuž, je mi jasné, aké škody dokáže vo vzťahu napáchať chémia, preto odteraz raňajkujem, obedujem a večeriam B-komplex po hrstiach. Komu po takejto terapii ešte budem voňať, je úchylák a treba ho ovaliť perwollom v kabelke a doraziť uškrtením igelitkou. Čakám ďalšie dobré rady ptáka Loskutáka, ako napríklad piť smoothie z lopúchového listu a sava, nechať deti naložené celú noc vo vani v zmesi z horčice, jablčného octu a C vitamínu, alebo aspoň vymeniť všetky tričká za alobalové vesty, ale zdá sa, že pani učiteľka je na konci svojich síl. Tu sa ozve jeden vtipálek otec, že ho niečo práve teraz uštiplo a pani učiteľka sa rozbehne k vypínačom a osvieti celú triedu. Tu moja trpezlivosť končí, vstávam, lúčim sa, pretože k škole v prírode viac nemám čo dodať, moje decko zostáva doma.

Pred nástupom do školy v prírode majú naplánovanú ešte koncoročnú písomku zo slovenčiny a matematiky a diktát. Režem domov, opakujeme slovné druhy, vybrané slová, píšeme diktát a na druhý deň čakám na edupage známku. Namiesto toho nachádzam v slovníčku odkaz, že škola udeľuje 2 dni riaditeľského voľna z dôvodu dezinsekcie celej školy. Po dvoch dňoch voľna nachádzam sms od pani učiteľky, že voľno sa predlžuje do konca týždňa a rodičia sú vyzývaní k zodpovednému prístupu a ak boli u dieťaťa nájdené blchy, nemalo by sa zúčastniť školy v prírode. Dvadsiateprvé storočie ako vyšité. Nuž ale, je-li ruka nastřelena...

Rada by som v závere článku podotkla, že som na tele svojho dieťaťa nenašla ani jeden štípanec a pokiaľ viem, blšie štípance sú špecifické svojimi cestičkami, čiže sú celkom dobre rozoznateľné od komárích vpichov. V tomto zmysle sa vyjadrili aj rodičia ostatných detí. Ale škola vraj poverila firmu, ktorá sa zaoberá dezinsekciou a deratizáciou, aby vyhodnotila, či ide o blchy a firma to potvrdila. Podľa mojich skromných odhadov by bola firma asi mimoriadne tupá, keby škole oznámila – vážení, pre nejaké doštípané dietko zo sociálne skromnejších pomerov nebudeme na vás zarábať a preto počas písania tohto článku boli zaznamenané obete rádovo v tisíckach.

Ale my na to máme, takže očakávam ešte veľké veci. Ako inak mohla byť napísaná Válka s mloky?