Kam sa hrabú tablety, netbooky, ultrabooky a ostatné technologické hračky? Máme tu Raspberry Pi - najmenší a najlacnejší počítač, ktorý stojí v prepočte len 26 eur. Síce to je len miniatúrna základná doska, na ktorú sú napojené konektory - audio a video, 2 x USB, sieťový konektor, HDMI a slot na SD kartu, ale čo viac by ste ešte chceli? Toto všetko s 256 MB RAM a celé to poháňa procesor ARM11 na 700 MHz a grafická karta má dosť sily na prehrávanie BluRay kvality v plnom rozlíšení do 40Mbps.

 

Žiadna krabička. Aspoň to mohli dať do plastovej krabičky od mydla. 

 

Ako operačný systém bol zvolený ArchLinux ARM, ale je prispôsobený aj Debian. Takže keby ste na ňom hľadali váš obľúbený Internet Explorer, Word alebo Excel, tak ich tam nenájdete. Nenájdete ani zúrivých vtákov. Teraz ste sa rozčúlili, čo?

 

Načo také niečo a navyše bez krabičky? Aké to má praktické využitie, keď výkon procesora a pamäť je spred desiatich rokov? Parametrovo to síce pravda je, ale vďaka inej technológii zvláda oveľa viacej. Už spomínané vysoké rozlíšenie je praktické - idete na cesty, tak si vedľa cigaretovej krabičky vložíte ďalšiu a na SD kartu si dáte vaše obľúbené porno v HD rozlíšení. A potom sa v hoteli len jednoducho napichnete cez HDMI na telku a nemusíte platiť nehorázne poplatky za pejpervju.

 

Ak by ste predsa mali záujem o tento zázrak prírody, tak je momentálne vypredaný. Ak by sa však náhodou niekde našiel, tak si dávajte pozor. Model A má horšie parametre - len jeden vstup USB a bez sieťového pripojenia, čo je v súčasnosti dosť mizerné na mašinku, ktorá nesie názov počítač. A na cenu si dávajte pozor tiež. Aby ste nedopadli tak, ako v tejto aukcii.

 

Zdroj