No a potom je chvíľu kľud. Až do 25. apríla 2007. Uwe a Uwe si prenajmú Wohmobil, ako pri väčšine svojich prepadov a vrážd. Tento je zachytený na kamerách, na okraji mesta Heilbronn. V ten deň je zavraždená policajtka Michele Kiesewetter. Kto si klikol na fotku, tak mu musí byť jasné, že toto bola iná vražda. Michele bola Nemka, žiadna prisťahovalkyňa, alebo niečo podobné. K jej odparkovanému služobnému BMW pristúpili z oboch strán páchatelia a začali strieľať. Michele bola zasiahnutá 2x do hlavy a je okamžite mŕtva, jej kolega je tiež veľmi vážne zranený, ale prežije. Motívom vraždy bola vraj snaha získať nové/ďalšie zbrane. Ja si teda nemyslím, že rozumová výkonnosť nemeckých náckov by sa nejako zásadne líšila od rozumovej výkonnosti tých našich, ale zabiť 2 policajtov, aby som získal dve zbrane mi príde aj na náckov ako vcelku veľká blbosť. Okolo vraždy Michele Kiesewetter je strašne veľa nejasností, podrobnejšie sa k nej vrátime v inom dieli. Každopádne je tam veľmi veľa styčných bodov s neonazi scénou. Michele pochádzala len kúsok od mesta Rudolstadt, kde vznikla NSU. Jej nadriadený, istý Timo H., ktorý sa bleskovo dostavil na miesto činu, sa ako mladý začínajúci policajt stal členom Ku-Klax-Klanu (he???). Neskôr tvrdil, že sa jednalo o mladícku nerozvážnosť a v podstate nevedel o čo ide... No... keď ste sa chceli stať členom KKK, museli ste napísať akúsi esej, prečo chcete vstúpiť do KKK a akým prínosom môžete byť (toto asi bude dôvod, prečo u nás KKK nevznikol. Predsa len napísať prácu... si predstavte Mazureka...). Timo H. písal o vzťahu rasy a politiky v duchu „bieleho árijského povstania“.

A zasa to chvíľu vyzerá, že bude pokoj. Rok po vražde Kiesewetter sa trio presťahuje do takej trochu lepšej štvrte v meste Zwickau. Prenajmú si byt, ktorý premenia na skladisko zbraní, výbušnín, munície, nainštalujú kamery a... a nič. Chodia k nim návštevy z neonazi scény.

V septembri 2011, viac ako 4 roky od poslednej vraždy, im pravdepodobne začnú dochádzať peniaze a pripravujú sa na ďalší prepad banky. Znovu si prenajmú Wohnmobil, do ktorého uložia bicykle, tie použijú pri prepade. Prepadnú banku v meste Arnstadt, čo je čo by kameňom dohodil od ich rodného mesta Rudolstadt. Durínsky policajný šéf si uvedomí (no konečne!!!) podobnosť s predchádzajúcimi 13-timi prepadmi bánk, kedy páchatelia vždy využili k úteku bicykle, ktoré potom pravdepodobne naložili do nejakého auta. Očakáva ďalší prepad a dlhé týždne majú všetky jednotky pohotovosť. 4. novembra 2011 dvojica Uwe a Uwe prepadnú zasa banku v Eisenachu a opäť zdrhnú na bicykloch. Tentokrát ich ale pri nakladaní bicyklov do Wohnmobilu vidí svedok a zapamätá si časť EČV. V aute majú aj prístroj na odpočúvanie policajných frekvencií, preto sú pomerne dobre informovaní, kde všade sa nachádzajú hliadky. Wohnmobil odstavia na kraji Eisenachu, v novovybudovanej štvrti rodinných domov. Boli tam nenápadní ako... ako Ajka v kláštore.

Tu ich objaví miestna hliadka. Po krátkom čase počuje 3 výstrely (o tomto ešte bude reč) a z odstaveného Wohnmobilu začnú stúpať plamene. Požiarnici to uhasia a policajný šéf nakukne do vnútra, bez akejkoľvek kontroly vyhlási, že na mieste sú dve mŕtvoly a zbraň odcudzená zavraždenej Kiesewetter a rozhodne o odtransportovaní Wohnmobilu rýchlo preč zo scény. Takže sa nekonala žiadna prehliadka miesta činu, auto bolo odtiahnuté do haly jednej prepravnej spoločnosti, lebo polícia nedisponovala dostatočne veľkými garážami. Že pri transporte sa všetky veci poprehadzovali, je asi jasné. V aute boli nájdené postupne dôkazy o všetkých desiatich vraždách, zbrane odcudzené Kiesewetter a jej kolegovi. Až o niekoľko dní sa v bočnom vrecku ruksaku nájdu DVD, na ktorých sa trio priznáva ku všetkým desiatim vraždám. Takže si to predstavme... prenajmete si Wohnmobil, do auta nanosíte všetky možné dôkazy o vašej činnosti, zbrane a idete prepadnúť banku. Keď plánujete prepad banky, asi nepočítate so svojou samovraždou. Takže keď teda budete musieť auto vrátiť, predpokladám, že zasa musíte všetko odstrániť... tak prečo by ste to robili??? A prečo by ste spáchali samovraždu, keď máte auto plné zbraní, ktoré ste nikdy neváhali použiť?

Zschäppe sa medzičasom dozvie/dovtípi čo sa stalo, v ich byte v Zwickau založí požiar a jednoducho odíde. Po celodennom blúdení sa prihlási sama na polícii. Vo vyhorenom byte sa nájdu posledné dôkazy, aj oná vražedná Čezeta 83. Ku koncu tria sa ešte vrátime, ale nezodpovedaných otázok ostáva strašne mnoho. Ako je možné, že mohli tak dlho vraždiť bez toho aby všadeprítomní V-Manni, nemali ani šajnu čo sa deje? Naozaj boli len traja? Pre koho vyrábali DVD, kde sa priznávali ku svojim činom? Prečo po deviatej vražde prestali s útokmi na prisťahovalcov?

Súd s Zchäppe sa začne 6. mája 2013 a rozsudok bol vynesený v júni 2018. Náklady na súdny proces sú odhadované na 37 miliónov €. Zschäppe zastupovali najprv dvaja ex-offo advokáti, neskôr ich bolo celkovo šesť. Zschäppe striedavo odnímala a udeľovala plné moci, s niektorými advokátmi sa vôbec nerozprávala... Zschäppe dlhodobo na súde neprehovorila, len po čase nechala svojho advokáta prečítať vyhlásenie, že sa necíti vinná, že jej je ľúto obetí. Prvýkrát sa sama vyjadrila až v júni 2015, kedy na otázku predsedu súdu, či je duchom prítomná a či chápe zmysel procesu odpovedala „Ja“.

Na konci procesu jej obhajca prečítal 53 stranovú obhajobu, resp. vysvetlenie, kde odmietla svoju účasť na vraždách a celkovo odmietla existenciu NSU.

Nakoniec bola odsúdená na doživotie.