Že internet je najlepší vynález hneď po vývrtke a jarných závitkoch, je nám už dávno jasné, a hádať sa s nami o tom nebude snáď ani Eduard Chmelár. Jednoduchší spôsob, ako byť krajší, vtipnejší, inteligentnejší, dlhší a hrubší, ešte nikto nevymyslel a dlho ani nevymyslí. Čo je ale zároveň aj negatívum, lebo byť vtipný trenkový model s doktorátmi z ôsmich humánnych a šiestich prírodných vied medzi ostatnými vtipnými trenkovými modelmi s doktorátmi je dosť o hovne. Preto treba na internetoch a tamojších diskusiách vyniknúť inak.

 

Alebo keby ste stále nerozumeli, pomôžem si analógiou - usrať si v plnom výťahu, to síce urobí dojem, no usrať si nahlas, potom sa všetkým pozrieť do očí, usmiať sa, popriať im pekný deň a kým sa spamätajú, elegantne vystúpiť, to je tá pravá pridaná hodnota, ktorá sa od vás očakáva a najmä ju všetci úprimne ocenia.

 

Jedným z najjednoduchších spôsobov ako získať nedepilovaného bobríka internetového hujerizmu, je upozorňovať na chyby, a to aj na tie najdrobnejšie. Lebo ako vieme, diabol sa skrýva v detailoch a diabla nemáme radi, lebo základ slova je „dia-„ a ak ste už jedli nejakú dia potravinu, určite viete, aký to je humáč. Napísať ale iba „chalan, máš tam chybu", a potom len stručne popísať v čom, je so not internet, takže na to treba ísť úplne inak.

 

V prvom rade treba dať najavo, ako veľmi vás otravuje sa tým vôbec zaoberať, no zároveň ste dnes výnimočne veľkorysí a zvoľní podeliť sa s obyčajnými plebejcami o svoje unikátne znalosti o tom, ako sa skloňuje slovo „foyer" a kto bol sedemnástym americkým prezidentom. Nezabudnite na povinnú koncovku v podobe kombinácie mierne blahosklonného konštatovania o tom, ako vás tento omyl pobavil a až otcovsky výchovného upozornenia, aby sa to už nestávalo. Váš vzorový príspevok by mal vyzerať asi takto:


„Zdravím, nezvyknem reagovať v internetových diskusiách, pretože výskumná práca v nanotechnológiách a part-time vývoj lieku na rakovinu mi ukrajuje dosť času, no po prečítaní tohto článku mi to nedalo a musel som sa zaregistrovať. A to preto, aby som upozornil na chybu v článku – slovo e-mail sa podľa pravidiel slovenského jazyka píše s pomlčkou, a teda nie, ako to má nesprávne uvedené autor článku (email). Aj keď takéto lapsusy sú veľakrát úsmevné, v článku venujúcemu sa takej vážnej téme, akou je recenzia treťotriedneho kung-fu filmu, naozaj nemajú čo hľadať a na internetovom portáli, za ktorého služby platím nula eur mesačne, som zvyknutý na vyššiu úroveň kvality. Dúfam preto, že sa to zlepší. Prajem pekný deň."

 

Pretože iba v takom prípade sa vám môže stať, že vám raz zazvoní zvonček, vy otvoríte dvere, do ksichtu vám vystrelia konfety v tvare nyan cat, začne burácať gangnam style a na prahu bude stáť chlapík v dúhovom obleku, ktorý bude vyzerať ako Nicolas Cage a povie:


- Dobrý deň, volám sa Antoine de Meme a som generálny riaditeľ internetu. Prišiel som vám odovzdať cenu za prínos pre internety za rok 2014.
- Ó, ďakujem, to je naozaj pocta, to je za ten príspevok o tom, ako správne písať slovo e-mail, však?
- Áno, presne tak! Alebo ako my v internete hovoríme, true story! Váš príspevok získal najvyššie skóre vo všetkých hodnotených kategóriách, ako sú zbytočnosť, nudnosť, trápnosť,...
- Wau, najvyššie skóre? Ja som vedel, že to raz dokážem. Hneď to musím ísť zavolať mame.
- Ešte moment, to nie je všetko! S výhrou je spojená aj vecná cena – cisterna nutelly a doživotný prísun vtipných videí o tom, ako sa strakaté mačiatko snaží skočiť z kredenca na stôl, no zle si to vyráta, zachytí sa za obrus, stiahne ho na seba a potom sa z neho nevie vymotať!
- Tak to je výborné, ďakujem. Ale viete, kvôli materiálnym veciam to nerobím, ide o princíp a o ten šteklivý pocit v trieslach.
- Samozrejme, chápem. Veď kvôli ľuďom ako vy, sú internety také, aké sú. Preto aj my v internetoch uvítame, keď aj napriek tomuto mimoriadnemu úspechu nezaspíte na bobkových listoch, ale budete pokračovať. Viete koľko tam je ešte chýb? Aj by som vám ich vedel vyrátať, ale ponáhľam sa na galavečer Selfie awards 2014. Tak dovidenia, alebo ako my v internetoch hovoríme - le goodbye.

 

Ale čo vy ostatní, ktorí v gramatike, sémantike a protetike až tak neexcelujete? Nebojte sa, aj vás ľúbi boh a zasrať diskusiu vám je dopriate tiež. Keďže internet je väčší, než Lelkesov botník, štatisticky to znamená aj veľa chýb. Čiže ak napíšete iba niečo ako: „Tak autor v tom má poriadny hokej, ale nebudem mu vysvetľovať v čom presne", máte pomerne silnú šancu na úspech. Alebo aj nie, lebo štatistika je sviňa. Takže ak nechcete riskovať konflikt a zbytočnú humiliáciu vášho internetového ja, zvoľte niektoré nižšie uvedené osvedčené metódy. A budem stručný, lebo sa mi už fakt nechce. Napríklad:

 

 

"Jeden národ, jedna ríša, jedna téma"

 

Že na plnohodnotnú participáciu na e-diskusiách potrebujete niečo, čo sa nazýva všeobecný rozhľad, to je jeden veľký hoax. Neverte tomu. Na to, aby ste mohli niečo zapotiť na internetoch, vám stačí len jedna téma. A to najlepšie politika alebo sex, to preto, lebo na politiku si utvoril názor určite každý a sex preto, lebo... no sex, kua. Nie je nič jednoduchšie, ako na článok napríklad o globálnom otepľovaní napísať „ešte nám len bude horúco, keď pocítime Ficove istoty" alebo „ja mám oteplenie v rozkroku, keď vidím všade tie ženy v minisukniach". Príspevok napísaný? Áno! Dozvedeli sme sa niečo? Nie! Success!

 

 

Egobooster

 

Ľudia sú ako sneh – každý z nich je krásna a unikátna snehová vločka. A spolu tvoria odpornú hnedú brečku, čo sa lepí na podrážky. Ale o to teraz nejde, vás zaujíma iba prvá časť. Keď ste už takí lúzri, že neviete do príspevku zamontovať Fica alebo jebačku, píšte o sebe. Máte nejakú zaujímavú diagnózu? Spomeňte to. Ste bohatý/á? Napíšte to, aj tak si to nemáme ako overiť. Ste homosexuál? Ako to, že o tom ešte nevieme? Ste vysoká? Ahoj Lučiak!

 

 

Nemám/nepoznám

 

Ale ani apolitickí asexuáli s poruchou identity nemusia byť smutní, lebo aj informácie o tom, čo všetko doma nemáte a o čom ste ešte nepočuli a nepoznáte, patria do základnej výbavy každého internetového zasierača. Veď čo máte z toho, že nemáte doma televízor, nepoužívate facebook a neviete, kto je Meliško, keď to nikomu nepoviete? Keď k tomu pridáte blejzovaný údiv, ako to niekto ešte môže používať/pozerať/konzumovať, získavate kompletný achievement diskusného lokota.

 

A nezabudnite, že keď chcete, aby vám v blízkej dobe zazvonil pán de Meme, napíšte do diskusie, že humáč nie je spisovné slovo a vy nemáte internet.