Niektorým veciam na tomto svete rozumiem, mnohým veciam nerozumiem úplne dokonale a iným nerozumiem vôbec. A potom (satanžiaľ) sú veci, ktorým nerozumiem tak veľmi, že ich nedokážem ani popísať, ani nejako rozumne spracovať, no nedokážem ich ani úplne bezstarostne ignorovať.

Inšpiráciou na napísanie tohto článku bolo obnovenie twitter (po novom X) účtu istého Alexa Jonesa. Ja som v minulosti zaznamenal, že tento človek prezentuje svoje najrôznejšie šialene prijebané teórie a tak sa vlastne stal slávnym, myslím, že je autorom akejsi knihy, predáva zrejme aj suveníry a šiltovky so svojim menom, otvárače na pivo a možno má aj svoju značku spodného prádla. Skrátka komercionalizácia jeho jebnutosti z neho urobila hviezdu a pseudo-celebritu. Musím sa priznať, že aj toto je jedna vec, ktorej celkom presne nerozumiem - ako môže človek rozprávajúci tie najdebilnejšie chujoviny, byť v podstate slávny a ako to, že jeho drístom verí také množstvo ľudí. Alexov prerod na konšpiračného teoretika nechám tak, nerozumiem tomu a s radosťou to dokážem ignorovať. A tu nastáva problém, ide o to, že zas nedokážem nechať len tak všetky jeho výmysly. Medzi tie extrémne debilné teórie, ktoré produkuje patria bludy o mimoriadne tragickom a strašnom podujatí, ktoré sa odohralo štrnásteho decembra 2012 v Sandy Hook.

Počuli ste o tom niekedy? Sandy Hook, Newton, Connecticut je pomerne bezvýznamná dedina v Amerike. USA je v tomto taká zvláštna krajina, neviem, či je iný štát na svete, kde tak často dochádza k „mass shooting“ incidentom. Je nemožné vyhnúť sa takýmto správam, vždy sa to nejako dostane do správ a masmédiá prinášajú reportáže o zúfalých rodičoch a príbuzných obetí, politici sa potom vždy začnú predbiehať vo vyjadreniach, že sa to už nikdy nesmie opakovať. Prejde však nejaký čas a je tu ďalšia masová streľba. Ja tieto správy nevyhľadávam zámerne a medzi tie, ktoré by som najradšej nikdy nepočul, patrí aj streľba v základnej škole Sandy Hook.

14. decembra 2012, ráno 9:30, 20 ročný psychopat Adam Lanza zabil svoju matku puškou Savage Mark II. Potom šoféroval k škole Sandy Hook Elementary, ktorú kedysi navštevoval. Mal so sebou pušku Bushmaster XM15-E2S, pištoľ Glock 20SF a pištoľ Sig Sauer P226. Na hodinách bolo 9:35, keď si rozstrieľal dvere do školy a začal hľadať svoje budúce obete.

Najskôr zastrelil riaditeľa (Dawn Hochsprung) a školskú psychologičku (Mary Sherlach), jednu učiteľku (Natalie Hammond) postrelil, schytala dva zásahy, odplazila sa do konferenčnej miestnosti a prežila. V škole vypukol chaos. V popise udalostí, čo sa presne dialo sú niektoré nezrovnalosti, pretože nebolo možné presne zistiť čo sa stalo. Nebolo nikoho kto prežil, aby presnejšie popísal, čo sa dialo v ktorom momente.

Lanza hľadal koho by mohol zabiť a otvoril dvere do triedy číslo 8. Učiteľka Lauren Rosseau nahnala to tejto triedy prvákov (deti vo veku 6 až 7 rokov) a chcela ich skryť v umyvárni - toaletách (bathroom). Lanza zastrelil obe učiteľky (Lauren Rosseau, Rachel D'Avino) a všetkých žiakov, okrem jedného 6-ročného dievčaťa. Väčšinu mŕtvych našli natlačených na seba v umyvárni. Lanza odišiel k miestnosti číslo 10. Učiteľka Victoria Leigh Soto ukryla niektorých žiakov do triednej umyvárne - toalety, niektorí sa skrývali len pod lavicami. Victoria chcela zamknúť dvere, vstala a kráčala k dverám, ale vtedy do triedy vošiel Lanza. V triede prešiel dozadu, našiel deti ukryté pod lavicami a zastrelil ich. Jesse Lewis (prvák, 6 rokov) stál a pozeral na strelca a kričal na ostatných, aby utiekli do bezpečia. Niektorí sa rozbehli preč, na čo Lanza Jesseho zastrelil. Šiestim deťom sa podarilo utiecť, pretože Lanza prestal strieľať (Rekonštrukcia udalostí z miestnosti číslo 10 nie je úplne presná, presný postup udalostí sa nepodarilo nijakým spôsobom zistiť). Podľa jednej z verzií, Victoria povedala Lanzovi, že deti sú v hale (auditorium), keď sa však rozbehli z úkrytov, Lanza ich postrieľal. Victoria sa snažila zachrániť deti vlastným telom, zabil však aj ju, aj deti. Rovnako aj Anna Marie Murphy, učiteľka, bola nájdená mŕtva, zakrývajúc svojím telom 6-ročného chlapca (Dylan Hockley).

Všetko sa odohralo v rozpätí od 9:35:00 do 9:40:03. V tomto časovom intervale, respektíve presne na jeho konci (9:40:03) padol posledný výstrel. Lanza sa zastrelil. V totálnom chaose a zmätku sa po masakre v miestnostiach 8 a 10 už všetci ostatní rozutekali, poskrývali a zabarikádovali.

Lanza počas streľby často prebíjal, niekedy vystrelil len 15x zo zásobníka, ktorý mal 30 rán. Väčšina streľby sa odohrala v miestnostiach 8 a 10. Všetky obete (okrem dvoch) trafil viac ako jeden krát. Zastrelil 8 chlapcov, 12 dievčat (všetko 6 - 7-roční) a 6 dospelých, ktorí pracovali v škole. Plus zabitá Lanzova mama + samotný Lanza, celkovo teda 28 mŕtvych. Lanza počas necelých 10 minút vystrelil dokopy viac ako 150x.

 

O Sandy Hook bolo natočených niekoľko filmov, pozostalí a príbuzní obetí založili organizáciu Sandy Hook Promise. Organizácia sa snaží (podľa stručného hesla na ich stránke) chrániť deti pred násilím páchaným strelnými zbraňami (gun violence) na počesť životov detí, stratených pri streľbe v roku 2012. Vtedajší prezident Barack Obama sľúbil, že urobí všetko čo je v jeho silách, aby sa zabránilo ďalšej podobnej tragédii. Čo myslíte, podarilo sa to? Obamov návrh na rozšírenie regulácie držby strelných zbraní neprešiel ani v Senáte, kde mala väčšinu Demokratická strana. Sandy Hook Promise má na svojej stránke aj video s návodom na prežitie školského roku: Back-to-school Essentials, alebo aj iné, ktoré by mohlo pomôcť všimnúť si, že sa deje niečo zlé ešte predtým ako začne streľba. Od streľby v základnej škole Sandy Hook v roku 2012 bolo zastrelených vyše 400 ľudí, vo viac ako 200 rôznych incidentoch v školách v USA (podľa informácií z Gun Violence Archive) (info z roku 2019).

 

Tak a po tomto všetkom si teraz skúsme predstaviť, že sa nájdu ľudia, ktorí budú tvrdiť, že v Sandy Hook sa nič nestalo, že to všetko bolo fingované, že detské obete boli herci, že je to vymyslené a všetko čo sa stalo je jeden kolosálny podvod. Medzi týchto ľudí patria James H. Fetzer, James Tracy a predovšetkým Alex Jones. Konšpirátori tvrdia, že to bolo cvičenie s figurantmi, ktorí zranenia iba predstierali a v skutočnosti neboli zranení, ani mŕtvi. Pán Jones opísal incident ako: „syntetický, úplne falošný, s hercami; podľa môjho názoru vyrobený a to len ukazuje, akí sú odvážni, že jasne použili hercov.“

Úprimne povedané, ja som si myslel, že idiot, ktorý verí takýmto chujovským teóriám je len jeden a že z nejakého mimoriadne perverzného dôvodu ho baví robiť zo seba kokota, proste zaregistroval som len toho Alexa Jonesa. Teraz však vidím, ako veľmi som sa mýlil. Napríklad na wikipedii sa dá nájsť pomerne rozsiahly dokument, kde sú popísané tie najšialenejšie teórie o tom, čo sa vraj v skutočnosti v Sandy Hook stalo a ako nás všetkých oklamali. Akoby prebiehala nejaká bizarná súťaž, že kto príde s väčšou chujovinou.

To, že Alex Jones má na svojich konšpiráciách založený biznis, som zľahka načrtol už v úvode. Podľa informácií, ktoré som zbežne dohľadal, je to ozaj celkom úspešný obchodný model. Predáva výživové doplnky vlastnej značky, zubnú pastu, nepriestrelné vesty a „tabletky pre mozog“ („brain pills“), ktoré „obsahujú výzvu pre každého, kto verí, že Armagedon je blízko“. Od septembra 2015 do konca roku 2018 mal jeho obchod obrat 165 miliónov dolárov. Alex Jones prevádzkuje infowars.com (podobnosť so slovenskou stránkou infovojna je určite čisto náhodná), kde očividne publikuje konšpiračné svinstvo, ktoré je tak koncentrované, že príčetný človek musí pri štúdiu tohto obsahu trpieť viac, než Otras Mozgu na jazzovom koncerte. Nemám síl ponárať sa hlbšie do týchto konšpiračných sračiek, spomeniem len, že prebieha súdny proces, v ktorom rodičia zabitých detí Jonesa obvinili z toho,že tára kokotiny a oni to už nemôžu vydržať. Myslím, že súd sa pre Jonesa nevyvíja dobre, podľa posledných správ to celé prehráva a má zaplatiť 1.1 miliardy(?) dolárov odškodné.

Impulzom na napísanie tohto článku bol fakt, že najznámejší technologický multimiliardár, osvietený génius a vizionár, pán Elon Musk obnovil účet Alexovi Jonesovi na sociálnej sieti X (predtým twitter).

Dosť smutný obrázok, keď sa nad tým zamyslíme, koľko percent hlasovalo za obnovenie účtu pre Jonesa. Radšej ani nebudem nadávať na Elona... ale no, trochu budem. Je to sprostý, arogantný chuj. A reinštalácia konšpiračného hnoja ako je Alex Jones to iba potvrdzuje (okrem iných rovnako, alebo ešte viac debilných akcií pána Muska).

Blížia sa Vianoce a z každej strany zaznievajú výzvy, aby sme boli k sebe dobrí, aby sme si vážili to čo máme, aby sme mysleli na druhých, pomáhali chudobným a aby sme aspoň chvíľu boli lepší ako zvyčajne sme. Niektorým ľuďom sa Vianoce budú spájať predovšetkým s ľuďmi, ktorí už nežijú. Nie kvôli tomu, že sa v pokoji dožili 99 rokov, ale kvôli šibnutému vrahovi, ktorý vyvraždil skupinu malých detí. Ja sa nezvyknem modliť, ale spravím výnimku. Pri štedrovečernom stole si budem brblať svoju vlastnú improvizovanú modlitbu. Bude v nej určite želanie a prosba neexistujúcemu Bohu, aby sa masové streľby a vraždenie detí už nikdy neopakovali. Enter! Amen! Plameň!

 

Sandy Hook Memorial place

 

Pôvodná budova školy bola rozhodnutím úradov zdemolovaná a na jej mieste sa postavila nová škola. Dokončená bola v roku 2016. V granitovom kruhovom múriku, ktorý tvorí jazierko, sú vygravírované mená obetí. Uprostred je posadený strom - Platan západný (Platanus occidentalis), ktorý symbolizuje mladý vek obetí.