Keby niekomu bolo málo toho “leta” (dva - tri týždne dozadu), ktoré tu všetci tak svorne hejtujeme, mám alternatívu. Sú miesta na Zemi, kde keď sa okolo nej točí Slnko, tak sa netočí dosť dlho, preto tam majú dosť chladno. Vraví sa dokonca, že dáždnik je tam nanič, lebo tam prší horizontálne. Kto nerád chodí do lesa, nech sa nebojí, tam drevo do lesa nenanosíte, lebo nemáte kam a stromy počítate v jednotkách. Leje tam od rána do rána, do najbližšieho mesta je ďaleko, lietadlom sa nedá priletieť tak úplne vždy a loďou priplávate tiež len väčšinou. Shetlandy.

 

Ale nebudem vám rozprávať o krásach ostrovov, ktoré som naživo nevidel, len o seriáli, ktorý som videl. Ergo, dá sa seriál vidieť naživo?

 

Shetland je celý vlastne o tom, že je tam detektív alebo policajt, alebo čosi také. V Amerike by nosil hviezdu. Okrem vrchného inšpektora ((c) Derrick) je tam jeho bývalá manželka, ako inak. A dcéra. Johny Walker tam nie je, detektív nie je alkoholik a vzťahy s bývalkou má celkom vyriešené. Už tu sa ukazuje výnimočnosť seriálu a posun od štandardných detektívnych schém. No, štandardných ako štandardných, ak ideme k základom, Dupin a Holmes ženy ani nemali.

 

Samozrejme sa v seriáli vyšetrujú vraždy, inak by detektív musel migrovať za prácou. Nemigruje, chvalabohu. Veď kto by ho takého pehavého chcel do svojej krajiny? Nie, sedí tam, necháva na seba pršať a robí si svoju robotu.

 

A to je na tom seriáli najlepšie. Proste je to celé na nejakom súostroví kdesi na severe, dejú sa tam obyčané vraždy a obyčajne sa to vyšetruje. Žiadne analýzy DNA v dodávke, ani šnúrky na krvavých škvrnách. Len chlap, čo tam pozná všetkých miestnych, chodí popred kameru, rozpráva raz s tým, raz s iným, a tak nejak na to proste príde. Normálne vyšetrí zločin. Bez pátosu, bez zbytočných rečí a nie za dve hodiny. Čo je obrovský prínos už aj kvôli tomu, že nehrozí, že to u nás pustia v primetime, takže nebude dabing. Milovníci škótskeho akcentu si teda rozhodne prídu na svoje.

 

Okrem niekoľkých pseudohĺbavých odchodov v štýle “no, veď ja ešte prídem” som Douglasovi Henshallovi uveril všetko. Nenápadný humor, ktorý ma párkrát rozsekal, aj tú obyčajnú robotu. Jeho kolegynke tiež, aj keď nie je úplne môj typ. Totiž, okrem hlavného hrdinu je v seriáli jeho podriadený a podriadená. Kto pochopí Kameňák 3, nech Shetland nepozerá. Tí traja sú totiž veľmi vtipní, ale inak, než modrá voda. Jeden príklad za všetky, zo začiatku prvej časti: mladej policajtke je zle, zvracia. Douglas sa jej pýta, či je to jej prvá mŕtvola: “To nie je tým. To je tou čokoládovou vodkou zo včera”.

 

Aby ste ma pochopili, Sherlocka mám rád. Aj toho starého, aj knižného, aj audioknižného, aj toho nového. Neviem sa dočkať ďalšej série. Ale Shetland, to je trošku iná liga. Atmosféra konca sveta, nádherná príroda, dobrá kamera a hlavne, je to komorné a na nič sa to nehrá. Kto má rád “obyčajný” príbeh s “normálnou” vraždou, vyšetrovanie, počas ktorého nekontaktujú prezidenta USA, toto je pre neho výborná voľba.

 

Príbehy sú štyri, prvá séria má dve časti, druhá šesť. Tretia vraj má byť čo diel, to príbeh, dúfam že si to autori rozmyslia a budeme sa môcť tešiť na príbehy trvajúce dve časti (cca hodinové). Tak či onak, seriál si zaslúži deväť seversky chladných mŕtvol z desiatich.