V Taliansku bojujú proti koronavírusu a za minisukne, premiér Peppy navštívil Tibet Európy a ženy chodia ku kaderníkovi na Fly to the sky

 

Ak si v poslednom čase kladiete otázku, ako je možné, že ľudia uveria akejkoľvek somarine, tak tu máte konečne odpoveď.

V programe „Striscia la notizia“ sa redaktor rozhodol zbierať podpisy za tvrdenie, že Sicília nie je ostrov. Ako podporný argument mal so sebou sfalšovanú mapu, kde Messinský prieplav neexistuje a pevnina naozaj plynule prechádza do „sicílskeho polostrova.“

Nevybral sa s ňou do Milána, ale pekne na Sicíliu, ba dokonca aj do Messiny. Tých, ktorí odmietli podpísať bizarnú hypotézu, neukázali, no i tak novinár bez problémov nazbieral sto podpisov. Aj od tých, ktorí tam žijú a ten 3,5 km široký prieplav možno vidia z okna alebo sa cezeň plavili.

Len jeden chlapík zaprotestoval, že podľa wikipedie je to ostrov, načo mal redaktor pripravenú odpoveď: „Nie, to nám len chcú nakukať mocní tohto sveta!“ a ukázal mu aj video, na ktorom akože mimo kameru starosta komusi tvrdí, že Beppe Grillo (politik, ktorý pred pár rokmi v rámci volebnej kampane úžinu preplával) v skutočnosti neplával, ale kráčal po dne a len tak mával rukami: „Hahaha, snáď si nemyslíte, že by to dokázal preplávať?!“

Tragické je, že to umlčalo všetky pochybnosti spomínaného, ihneď pochopil, kde je PRAUDA... Kedy ofce stratili schopnosť kriticky myslieť a overovať si fakty???

Mimochodom, jedna vysokoškolsky vzdelaná osoba mi nedávno oznámila, že čo sa týka koronavírusu, jej otec je mimo nebezpečenstva, pretože je silný fajčiar a tých korona obchádza - vírus nemá v ich pľúcach dosť zdravých buniek na rozmnožovanie... No comment.

 

Tlčhuba na festivale

Salvini bol z neznámych dôvodov pozvaný na Benátsky filmový festival, a tak si zaobstaral (o dve čísla väčší) smoking a vybral sa do mesta na vode. Veľký úspech ale nezožal:

- „Je v tom celý pokrivený, ako skriňa od Ikey“

- „Aj tak stále vyzerá ako vrece zemiakov. Predstavte si, že by nás reprezentoval v Európe, to by sa ostatné hlavy štátov nasmiali.“

 Elegánom sa človek rodí. Aj truľom.

 

Vojna za minisukne

Parížske múzeum d´Orsay pred časom zakázalo vstup žene, ktorá mala „príliš hlboký výstrih“. Pobúrená návštevníčka zverejnila na sociálnej sieti list, v ktorom vedenie obvinila zo sexizmu, zareagovali aj členky feministickej organizácie Femen, ktoré sa medzi obrazmi vyzliekli a ukázali svetu hrude s nápisom „Moje prsia nie sú nemravné!“

Múzeum sa ospravedlnilo, ale protesty za slobodný výber oblečenia sa začali aj na francúzskych školách, a napokon prišli i do Talianska. Tam vzbura odštartovala po tom, ako zástupkyňa rímskeho lýcea odporučila dievčatám nenosiť mini ani priliehavé šaty, lebo „profesorom tam môže padnúť oko.“ A tak baby, a nielen v Ríme, just prišli do školy všetky v sukniach nad kolená.  

Aspoň chvíľu sa teda v televízii rozoberalo niečo iné ako korona. A záver? Namiesto toho, aby inštitúcie tvrdili, že žena v minisukni je vulgárna kurva, mali by učiť mužov rešpektu...

 

  Toto je oná „nemravnica“

 

Peppy u mäsiarov

Premiér Peppy navštívil sympatické mestečko Norcia v regióne Umbria, ktoré v októbri 2016 zasiahlo silné zemetrasenie. Vtedy tu spadla časť baziliky a neďaleké Castelluccio bolo takmer zrovnané so zemou. Predseda vlády sa prišiel pozrieť, ako pokračuje rekonštrukcia historického jadra.

Norcia sa pýši sa troma výnimočnými produktmi: olivovým olejom, vínom a hľuzovkami, no preslávila sa i svojimi mäsovými výrobkami, a to tak, že výraz norcino, teda pochádzajúci z Norcie, znamená aj „mäsiar''. I dnes sa na hlavnej ulici mäso v rôznej podobe predáva v každom druhom obchode. Rozoznáte ich ľahko, buď sú okolo nich na stene navešané hlavy diviakov alebo dvere zdobí „klobásová záclona''. A vôňu cítiť doďaleka...

Peppy sa prešiel centrom, pričom spomínaní obchodníci na neho čakali s tými najlepšími šunčičkami a syrmi zo svojho repertoáru – a nemuseli ho ponúkať dvakrát, ochutnal všetko, čo sa dalo. Prihovoril sa aj vyjaveným turistom v reštaurácii a poďakoval im za návštevu. Hostí zo zahraničia tu v posledných rokoch veľa nebolo, kamarátka z Perugie mi vravela, že oblasť bola v podstate odrezaná od sveta...

 

 

Tibet Európy

A keď už sme v Norcii, pridám tip na výlet. Kúsok odtiaľ sa nachádza pre mňa jedno z najkrajších miest na svete. 

Kedysi pred miliónom rokov pohyb tektonických dosiek roztrhol mohutné skalnaté bloky a vytvoril obrovskú prepadlinu, v ktorej vzniklo jazero. Keď časom vyschlo, ostala po ňom rovina o rozlohe približne 15 km², nazývaná Piana di Castelluccio. Každé leto rozkvitne do nevídanej krásy.

Cesta na náhornú plošinu vedie, samozrejme, hore, hore, hore, stúpali sme takými serpentínami, až som cítila, ako sa mi raňajky v žalúdku prudko presúvajú zboka nabok a dúfala, že to nevyvolá ich vratnú reakciu. V najvyššom bode šofér zastavil na vyhliadke a vychutnal si náš údiv. Plošina sa pred nami ťahala doďaleka, žiariac farbami ako rozprestretý koberec. Tu žiarili obdĺžniky bielej, tam škvrny ružovej, pruhy modré i červené, prevládala žltá. Zo všetkých strán ju obklopovali kopce a na jednom z nich sa črtalo miestne centrum života, miniatúrna dedinka Castelluccio di Norcia.

 

Nad ňou sa hrozivo týči majestátny, 2476 metrov vysoký vrch Monte Vettore, akoby pripravený zvaliť sa na ňu pri prvom záchveve zeme. Miestni mi tvrdili, že za pekného počasia z jeho vrcholu vidno kopulu chrámu svätého Petra v Ríme.

 

Výhľad zhora je neskutočný (odtiaľ i prezývka Tibet Európy), aspoň teda od konca mája do konca júla, keď je údolie posiate farbami. Je to neskutočné divadlo matky prírody. Okrem nežne fialkových kvetov šošovice ho tvoria poľné kvety ako maky, nevädze, sedmokrásky, ďatelina, zvončeky, margaréty, hluchavky... Farby sa menia počas dňa i mesiaca, podľa toho, čo práve roztvorilo okvetné lístky. Ako by povedal klasik, romantika jak sviňa.

 

 Castelluccio di Norcia pred zemetrasením

 

VIPky na cibuľke

Obávam sa, že v tomto období, keď sa korona spojila s jesennou sivotou a dažďom, sa zo mňa stane televízny maniak. Už som klesla tak hlboko, že som dvakrát po polhodine pozerala Big Brother VIP.

Kedysi dávno som videla prvého Veľkého brata, pretože to vtedy nebol program, ale udalosť, o ktorej sa každý deň písalo na prvých stránkach. Odvtedy nič. Až teraz. A musím priznať, že to robia geniálne. Zavreli tam 15 známych ľudí a dusia ich ako na cibuľke. Poznajú ich slabosti, bývalých milencov či milenky, škandály aj záhady. Vedia, koho im dotiahnuť na návštevu, kedy a ako udrieť, aby to zabolelo, rozplakalo alebo šokovalo. A keď sa nič nedeje, vhodia im tam na pár hodín či dní niekoho, kto to opäť rozpumpuje.

Žiadny div, že výsledky dusenia sú neustále prezentované aj v správach. Už sa im tam bol jeden herec priznať, že je gej. Ďalšia herečka s revom vyzvonila, že na pokyn agentúry musela gejom robiť zásterku (frajerku) a bola z toho v takom strese, že sa z nej stala anorektička. Teraz sa pátra po tom, či náhodou nie je gej aj ďalší jej bývalý (tiež prítomný v domčeku, aby bola sranda). Moderátor nezabudol oboch mierne poštengrovať a vyladiť do bojovej nálady. Viete si predstaviť tú atmosféru podozrievania, kde sa VIPky neustále hádajú, urážajú, ohovárajú, vyplakávajú, a napokon opäť udobrujú. A čerešničkou na torte je 80-ročná grófka De Blanck, zamlada prezývaná „Matracová tigrica“, ktorá spomína, ako si to zamlada rozdávala s Onassisom, Yvesom Montandom či Warrenom Beattym...

 

Baba pod stolom

Prvým škandálom bol útek vallettky Flavie Vento, ktorá tam vydržala iba 24 hodín (valletta – tzv. křoví, polonahá baba, ktorá „pomáha“ moderátorovi). Vraj musela ísť za svojimi psami, cítila, že ju potrebujú. Keďže toto bol už tretí program, z ktorého ušla z rovnakého dôvodu, snažili sa z nej dostať odpoveď na otázku, či to nevedela vopred a či ich k niekomu nemohla dať, načo sa Flavia divže nezačala hádzať o zem, že ona to tak cítila, a musela tak konať (vyzerala ako zrelá na kúru k docentovi Chocholouškovi). 

Flavia svoju kariéru začínala v čase, keď v Taliansku vrcholil spor o postavení žien v talianskej televízii, mnohé sa totiž cítili urazené úlohou krásnej hlupane a chceli dostať väčšiu šancu. Paródiou tohto úsilia bol program, ktorý si zaobstaral jeden kus nemého mäsa, odel ho do minišatičiek a strčil do klietky pod stôl. Keď sú vraj vallettky také sprosté, treba ich držať ďalej od ľudí. Najlepšie v klietke a najlepšie v sklenenej, aby sa diváci predsa len mohli kochať aspoň jej pôvabnými krivkami.

Úlohou Flavie Vento bolo posedávať a polihovať – samozrejme, v elegantných pózach. Len keď sa nepozorný moderátor na chvíľu vzdialil, štvornožky sa vyplazila von a pobehovala medzi publikom. Aby bola sranda, občas niečo tresla, prípadne falošne zaspievala, a potom ju zase zahnali do búdy.

Proti nedôstojnému ponižovaniu sa ozvala cirkev i niekoľko ďalších organizácii, Flavii to však neprekážalo, skôr naopak: „V skutočnosti nie som hlúpa, iba to hrám,“ tvrdila, „a je to veľmi zábavné.“ Ani jej kolegyniam zo šoubiznisu to nepripadalo divné, všetky opýtané sa (so závisťou) vyjadrili, že sa aspoň preslávi. Ani zopár tituliek neuškodí. Tak prečo nie?

A naozaj. Flaviina kariéra naberala na obrátkach. Začalo sa povrávať o filme v Hollywoode... Lenže potom spod toho stola vyliezla a zistilo sa, že je ešte sprostejšia než hrala.

 

Neurón pre Flaviu

A tak chvíľu robila modelku, ochrankyňu práv zvierat, a napokon sa rozhodla vstúpiť do politiky a kandidovať v regionálnych voľbách. Zaujala najmä osobitými prejavmi v štýle Gašparovič („Rozhodne hovorím nie proti drogám“, „Požadujem prísnejšie zákony proti zvieratám“) a svoj program zhrnula vetou: „Príde deň, keď sa stanem premiérkou a všetci budú šťastní, viac nebudú existovať psie útulky ani vojny!“

Skrátka, urobila zo seba totálnu idiotku, načo majú Taliani krásny výraz figura di merda (figúra dy mérda) – dojem na hovno. A získala presne 27 hlasov.

Niekoľko pamätných príspevkov zverejnila i na sociálnych sieťach.

Keď sa Tom Cruise rozviedol s Katie Holmes, napísala mu: „Good morning ciao this is my dogs. Hey how are you? I met you in Taormina film festival i interwiew for mission impossibile tem Years ago you remenber?“

Keď zomrel Nelson Mandela, zamenila si ho s Morganom Freemanom: „RIP, veľmi si sa mi páčil vo filme Božský Bruce.“

Keď navždy odišiel Robin Williams, Flavia vzdala poctu jeho skvelej hudbe... zjavne si ho pomýliac s Robbiem Williamsom. 

Určite by si mala čo povedať i so Silvou Šuvadovou, keďže dokáže cestovať po vesmíre aj bez rakety: „Vrátila som sa, bola som na Orione, snažila som sa prísť na to, ako zachrániť tento svet. Stretla som Dia, možno máme riešenie.“  

A krásne to zaklincovala tvrdením (s gramatickou chybou): „Blondíny vôbec nie sú hlúpe. Ja sama som toho prí  kladom.“

Komentáre pod jej statusmi nebývajú lichotivé („To je fakt len vrece loja s nohami“, „Ste si istí, že v detstve nepodstúpila frontálnu lobotómiu?“), a tak sa štedrí Taliani rozhodli urobiť zbierku „Darujme neurón Flavii Vento“: ,,Ak vezmeme do úvahy, že každý človek ich má v priemere dvadsať miliónov, pre darcov by to nebola veľká strata, ale Flavii by to pomohlo dosiahnuť IQ vyššie ako je priemerná teplota v Grónsku. Zatiaľ má neurón iba jeden (volá sa Alfio) a ten sa už niekoľkokrát pokúsil o samovraždu kvôli samote. Okrem toho bola Vento vyhlásená za kultúrne dedičstvo ľudstva pre svoju genetickú príbuznosť s bornejským australopitekom.“

Ktosi skeptický odpísal: „Neurón nepostačí, chcelo by to transplantáciu mozgu, hoci aj slepačieho, lebo i hydina je inteligentnejšia ako ona. Nechajme ju vyhrať Veľkého brata, aby si tú transplantáciu mohla zaplatiť.“ Fakt škoda, že stade ušla.

 

Benátky sú zachránené

Tretieho októbra boli v Benátkach prvýkrát použité protipovodňové bariéry a medzi obyvateľmi a obchodníkmi zavládlo nadšenie.

Pár dní na to bola La Serenissima (prezývka mesta, v preklade Najjasnejšia) opäť trochu pod vodou, ale to preto, že systém je zatiaľ v skúšobnom režime. Ešte treba pár vecí dokončiť, naplno ho spustia až budúci rok, zatiaľ sa priehrady budú dvíhať, len ak bude Benátkam hroziť viac ako 130 cm vysoký príliv.   

Niekto sa v diskusii sťažoval, že som sem minule nedala ich fotku, tak tu sú:

 

 

Neslušné ryby

Hitom talianskeho netu sa nedávno stalo súsošie v Maroku.

V prímorskej dedinke Mehdia sa rozhodli vzdať poctu rybárskej tradícii, a tak umiestnili na nábrežie dve ryby od neznámeho autora. Dielo po odhalení okamžite vzbudilo škandál, lebo živočíchy telovej farby vyzerali ako dva gigantické penisy (ešte šťastie, že to nie je fontána). Viete si predstaviť reakciu marockých moslimov. Pornografické ryby museli byť okamžite odstránené.

Škoda, určite by pritiahli kopu turistov. A mohol to byť aj dobrý orientačný bod: „Choďte rovno a za vtákmi zabočte doľava.“

Fly to the sky s kaderníkom

Federico Lauri (alias Federico Fashion Style) je jedným z najznámejších kaderníkov Talianska. Preslávil ho vlastný televízny program, ale aj nekonvenčné produkty a metódy ako mentolová maska či farbenie Nutellou - čokoláda vraj dodáva vlasom zlatistý tón a jej maslový základ zase hebkosť. Chodí k nemu veľa celebrít, určite aj preto, že obyčajná smrteľníčka nedá za zahustenie hrivy 5000 eur.

Ak však máte dáke bubáčiky nazvyš, môžete u neho podstúpiť zosvetlenie jeho originálnou technikou Fly to the sky. Vlasy rozdelí na pramienky a priviaže na ne balóny, ktoré ich držia vo vzduchu. Nemusí ich teda baliť do alobalu, navyše sa mu na ne ľahšie nanášajú rôzne odtiene farby a výsledok vyzerá veľmi prirodzene. Cena za tento zážitok je 240 eur. 

 

Čo nové na koronafronte? Nejsou lidi

Hoci Taliani sú podľa čísiel dva týždne za Španielskom či Francúzskom, už teraz nabiehajú na rovnaké opatrenia a čiastočné obmedzenia. Radšej skôr ako neskoro. Testujú odušu (170 tisíc tampónov denne) a trpezlivosť občanov je zatiaľ obdivuhodná. Na niektorých mobilných odberových miestach sa čaká i dvanásť hodín, ľudia sa stavajú do radu už o štvrtej ráno.

Krajina cez leto investovala do nemocníc, rozšírila oddelenia intenzívnej medicíny a v súčasnosti produkuje 20 miliónov masiek denne.

Bohužiaľ, začala sa aj sezóna dekrétov, len minulý týždeň vydal premiér až dva a tento zatiaľ jeden. Pri tom poslednom mal prvýkrát masku, akoby chcel naznačiť, že ide do tuhého. Nevyhrážal sa demisiou a nepindal na Sulíka, ale chválil a povzbudzoval. Napriek strašným predpovediam totiž ekonomické ukazovatele rástli rýchlejšie ako čakali všetci odborníci a Peppy verí, že i teraz to všetci spolu zvládnu... No, minimálne nemáte chuť po jeho prejave dať mu po papuli ani streliť si guľku do hlavy.

Takže baby sa už zase tešia na aperitívy pred televízorom: „Tie jeho dekréty sú ako droga, keď nedá aspoň dva týždenne, mám absťák!“

 

 Dokonalý večer

 

Horšie je, že začína byť nedostatok lekárov. A to sme ešte len na začiatku. Niektorí sa pominuli počas jarného masakru, iní odišli do penzie... a ďalší dali prednosť iným aktivitám, povedal mimo kamery jeden z nich. V apríli, keď hľadali dobrovoľníkov do lombardských nemocníc, do 24 hodín sa ich prihlásilo vyše sedemtisíc. Teraz proste nejsou lidi. A divíte sa im? Celé leto márne upozorňovali na nebezpečenstvo a teraz si to majú zase odsrať?!

Bude hůř...

A v televízii namiesto reklám na cestovanie bežia reklamy na psychológa...

 

  Vytlačil som vám texty piesní, balkóny sú pripravené?

 

Salviniho problémy

Salviniho po prvom dekréte trápilo iba to, že boli zrušené hody a iné jesenné slávnosti (kam sa chodil zadarmo nažrať). 

 

 

 Olejomaľba na plátne (80 x 80 cm), Mozog Zeleného tlčhubu

 

Po druhom sa začal rozčuľovať, že vláda cez leto nič nerobila a nepripravila sa na druhú vlnu. To je pravda, v prvom rade ho mala zatknúť za to, že celé leto behal bez masky, navádzal iných, aby ju nenosili a robil si selfíčka s podobnými blbcami. 

 

Po treťom dekréte premiér povolal na pomoc jednu z najvplyvnejších blogeriek sveta Chiaru Ferragni a jej manžela, populárneho rappera Fedeza. Dvojica vo svojich príspevkoch vysvetľuje miliónom svojich sleďov, aké je dôležité nosiť masku.

 

 Chiara Ferragni a Fedez

 

To sa zase Salvini naštval, že s NÍM premiér o treťom dekréte hovoril iba minútu. Ktosi mu na to odpísal: „Ja by som ti ani nezavolal, ty tupelo. Si tak blbý, že keby si sa narodil v stredoveku, bol by si dedinským bláznom.“

 

Liek na obzore

Na záver by som chcela zagratulovať českým bratom ku krásnemu prvému miestu v koronovom rebríčku, už sa o nich hovorí dokonca aj v Taliansku, ba ukázali i Babiša.

My sa tam snáď dostaneme po testovaní. Talianska spravodajkyňa z Číny vysvetľovala, ako to zvládli v Číne a Južnej Kórei – zavreli hranice a všetko otestovali. Keď sa kdesi vírus opäť zjavil, za 5 dní pretestovali 9 miliónov ľudí a opäť situáciu dostali pod kontrolu. V Kórei okrem toho používajú aplikáciu na sledovanie kontaktov - kto ju nemá, toho ani nevpustia do obchodu.    

A dobrá správa - ďalšia farmaceutická firma potvrdila, že liek by mohol byť na trhu v marci. Aj v tomto prípade ide o monoklonované protilátky, ktoré by nás mali chrániť 6 mesiacov. Rozdiel medzi vakcínou a týmto je ten, že kým po očkovaní si vaše telo protilátky vytvorí samo, tu vám ich rovno vpichnú injekciou (samozrejme, aj s čipom), pretože ich naklonovali z protilátok z krvi vyliečených.

 

  Lockdown, druhá sezóna...???