Taliansky premiér má 82 rokov, ale vyzerá čoraz mladšie (a umelejšie). Pri jeho vášni k ženám sa netreba čudovať, že dbá o imidž. Nové vlasy, lifting (ex-manželka poprela, že na jej žiadosť), dokonalá práca zubára, topánky so zvýšenými podpätkami a povráva sa, že za vzpriamené držanie tela vďačí korzetu. Veď aj na ktoromsi mítingu poprosil kolegu: „Daj dole ten transparent, nech všetci vidia, aký som krásny. Neviem, prečo by som sa mal pripraviť o svoje potenciálne nové priateľky.''

 

 

Prisudzovali mu mnoho žien, no ťažko povedať, ktorá z historiek je pravdivá. Z tých známych spomeniem len Cicciolinu (stretli sa dávno, keď ešte nebol premiérom), bývalú ministerku cestovného ruchu Michelu Vittoriu Brambillu a tuším hádzal očkom aj po Margaret Thatcherovej - mal sa o nej vyjadriť, že je to „kus''.  Keď telefonoval s vtedajším venezuelským prezidentom Hugom Chávezom, nezabudol sa pochváliť, koho číslo má v mobile: „Drahý Hugo, odovzdám ti jednu obdivovateľku,''  a prepol na krásnu venezuelskú valetku Aidu Yespicu, (ktorej už pred časom povedal, že by s ňou šiel hocikam). 

Ženatý bol, ale len dvakrát. S prvou manželkou Carlou Elvirou Luciou dall′ Oglio má dve deti - Mariu Elviru a Pier Silvia. Rozviedol sa po tom, ako spoznal herečku Veronicu Lario („Keď som ju uvidel, bolo to ako blesk z čistého neba“). „Áno“ si povedali v roku 1990. V tomto zväzku sa narodili tri deti - Barbara, Eleonora a Luigi.

 

 

Veronica sa do politiky nemiešala, decentne žila svoj život v ústraní a venovala sa potomkom. K verejnému vystúpeniu ju primäli až Berlusconiho komplimenty ministerke Mare Carfagne na televíznom večierku v januári 2007. „Je taká múdra a krásna, že keby som nebol ženatý, hneď by som si ju vzal,“ polichotil bývalej showgirl, o ktorej podľa argentínskeho denníka El Clarin isté dôkazy naznačovali, že sa do kresla dostala cez posteľ. 

Rozhorčená a ponížená Veronica zverejnila v novinách Repubblica otvorený list svojmu manželovi, v ktorom požadovala verejné ospravedlnenie – a dostala ho.

Zdalo sa, že všetko bude zase v poriadku, no pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2009 Veronica odvážne spustila lavínu protestov proti kandidátkam z radov mladých televíznych hviezdičiek, ktoré nazvala „haraburdie bez studu''. Krátko nato vypukol škandál s prostitútkami vo vile Arcore (kde okrem iného paparazzi nafotili nahého českého expremiéra Topolánka). V centre neresti sa schádzali povoľné devy, politici a podnikatelia, preberali sa tu funkcie, verejné obstarávanie i úplatky a ak došlo k dohode, o platbu v naturáliách sa postarala vybraná krásavica. Talianska, kubánska, venezuelská, dominikánska, výber bol široký. Niečo sa zjedlo, popilo, nasledovali sexi tančeky okolo tyče... a napokon povestná bunga bunga. V „chráme, kde drak prijímal svoje panny“, teda v sále, kde boli v prítmí rozložené pohodlné divány...  

 

 

 

Posledným klincom do Silviovho manželstva bola tzv. Noemi-gate, keď sa premiér zúčastnil oslavy osemnástych narodenín mladučkej blondínky. Tým pohár trpezlivosti pani premiérovej definitívne pretiekol. 

Zatiaľčo si národ škodoradostne predstavoval, ako medzi štyristo stenami Berlusconiho  skromného príbytku lietajú vázy z dynastie Ming, Cavaliere celú situáciu po publikovaní inkriminovaných fotografií popísal takto: „Prišiel som domov, Veronica, ľahko znervóznená, ma čakala s prekríženými rukami. Vediac, že má zmysel pre humor, povedal som jej: ,Láska, na fotografii ich je päť, ale dvoril som len štyrom.' Neviete si predstaviť, čo nasledovalo. Šla do našej spálne a začala baliť kufre. Pýtam sa: ,Ideš k mame?' A ona, že nie, kufre sú pre mňa. Ale keďže mám dobré komunikatívne a presvedčovacie schopnosti, napokon ostala,“ oznámil Berlusconi s úsmevom, ešte netušiac, že Veronica naozaj požiada o rozvod. Svoju výrečnosť si tak mohol vyskúšať i na súde.

A keď sa ho novinár spýtal, či pre škandál s prostitútkami nemyslel na demisiu, Berlusca zareagoval: „Závidíte?“

*

V novembri 2010 vypukol škandál okolo Ruby, neplnoletej Maročanky, ktorá si tiež privyrábala bubáčiky na bunga bunga večierkoch. Keď ju prichytili pri krádeži, Berlusconi zavolal na políciu a snažil sa vymôcť jej prepustenie klamstvom, že je neterou egyptského prezidenta. Následne ho začali vyšetrovať pre podozrenie z podpory prostitúcie mladistvých, ale keďže mu nič nedokázali, proces bol zastavený.

V roku 2014 konečne po dlhých bojoch došlo k zrušeniu manželstva, pričom Berlusconi musel platiť svojej ex 1,4 milióna mesačne. Až koncom roku 2017 súd uznal, že na takú vysokú sumu nemá nárok, rozsudok zrušil a prikázal Veronike vrátiť 46 miliónov. 

V súčasnosti vraj Silvio B. žije s na blond odfarbenou a mierne prerobenou Francescou Pascale (ročník 1985). Určite je to láska, minimálne láska k nákupom - keď si naposledy vyšla do ulíc, novinári vyrátali cenu jej oblečenia (bez šperkov) na 17.000 eur.  

 

    

 

DOMÁCE „PERLY“

 

O sebe:

- Ak zajtra zomriem, nevadí, mal som dobrý život, ale bol by som znepokojený kvôli krajine.

- Ja som rovnováha, skromnosť, umiernenosť.

- Ak je tu niekto, kto mi pripomína krotkosť Ghándího, je to Berlusconi. (Občas sa o sebe vyjadruje v tretej osobe)

- Neviem povedať nie. Našťastie som muž a nie žena.

- Hovoriť, že využívam svoju pozíciu politického lídra na osobné účely znamená popierať môj altruizmus a veľkodušnosť.

- Keď sa tak pozerám okolo seba, nevidím lepšiu vládu: mám komplex nadradenosti, ktorý musím brzdiť. 

 

 

- Moja sekretárka mi povedala, že posledný týždeň som každý deň pracoval 17 hodín, vybavil som 32 telefonátov, mal som 23 stretnutí. Tlač by mala viac rešpektovať toho, kto sa tak obetuje v záujme všetkých bez toho, aby myslel na svoje osobné záujmy.

- Som najlepší šéf a manažér v Európe, v USA mi môže konkurovať len Bill Gates.  

- Kým by som chcel byť, keby som nebol Berlusconim? Berlusconiho synom.

- Ja som Ježiš Kristus politiky. Ale všetko znesiem, obetujem sa pre všetkých.

- Necítim sa vinný za nič, čo som za 25 rokov urobil v politike. Za všetko môžu Taliani, ktorí ma nepochopili a nedali mi 51 percent hlasov. 

 

O politických oponentoch:

- Koho by som zachránil, či Diniho, D′Alemu, Prodiho, Veltroniho alebo Bertinottiho? Všetkých ich zhodím z veže a požiadam o Nobelovu cenu za mier.

 

O kríze:

- Hospodárstvo na tom nie je zle. Z mojej vily mám výhľad do diaľky a všade vidím samé jachty... Nik sa nemôže chváliť väčším množstvom mobilov, áut či televízorov než Taliani. Viete, koľko našich žien si môže dovoliť skrášľovacie kúry?''

- Čo radím proti krátkodobým kontraktom? Oženiť sa s mojím synom alebo s milionárom. (Narážal na problémy najmä mladých, ktorí majú ťažkosti nájsť si stabilnú prácu).

 

O súdnych úradníkoch:

- Na takú prácu musíte byť mentálne narušený, musíte mať psychické problémy. Robia to, lebo sú antropologicky odlišní od zvyšku ľudskej rasy.  

 

O demonštrácii:

- Nebolo ich viac ako 700 000. Bolo tam veľa ľudí, čo si urobilo výlet z jednoduchého dôvodu: bola im ponúknutá cesta zadarmo, raňajky zadarmo a poobede návšteva múzeí.

 

O klube:

- Nechápem, prečo na San Siro musia chodiť aj fanúšikovia iných mužstiev a zaberať miesto našim. San Siro by malo byť iba červeno-čierne.

- Kúpiť Alessandra Nestu? Nemožné. To sú veci, ktoré sú neekonomické a nemajú nič spoločné s morálkou. Vo futbale sme všetci narobili veľa chýb, už stačí. (Deň nato AC Miláno oznamuje kúpu Nestu, ktorá sa uskutočnila minimálne týždeň pred vyhlásením).

- v roku 2016 vysvetľoval, ako si predstavuje svoj klub: „Chcem tím ako kedysi. Zložený z Talianov, ktorí túžia po peniazoch a sláve, bez tetovaní a piercingu. Piercing si môžu dať iba na vtáka.“

 

 

 

Iné:

- nemeckej televízii osvetlil situáciu ľudí, čo pri zemetrasení v Abruzze prišli o všetko, slovami: „Majú tam stany a všetku potrebnú starostlivosť, je to takmer ako kemping.“ 

- „Znásilnenie sa môže prihodiť aj v najvojenskejšom a najpolicajtskejšom štáte. Nemôžeme do ulíc vyslať takú silu, čo tomu zabráni, nemáme toľko vojakov, koľko krásnych žien,“  skonštatoval v hlavnom meste po vlne znásilnení. Zrejme to mal byť kompliment, ale vyznel hlúpo a ľudí pobúril. 

- počas návštevy ruín v Abruzze, pri oficiálnom fotení s hasičmi a miestnymi úradníkmi, vzbudil pohoršenie otázkou na regionálnu radkyňu pre rovnoprávnosť pohlaví: „Môžem pani trochu omakať?“ Úmysel určite nebol zlý, položil jej ruku na plece, no 41-ročná matka dvoch detí i tak nechcela veriť vlastným ušiam.      

- na kongrese strany sa pred fotením snažil do prvého radu umiestniť ženy, ale nikde nevidel ministerku Giorgiu Meloni. „Kde je ta „zoccola“ (štetka)?“ zreteľne zaznelo. Veta obletela televízie, ale škandál sa nekonal, vysvitlo, že premiér sa pýtal: „Kde je tá „piccola“ (malá)?“

- minulý rok zahviezdil na predvolebnom zhromaždení vo Val d’Aosta. Regionálny koordinátor strany sa rozhodol poctiť ho upomienkovými predmetmi, ktoré priniesla mladá dievčina. Silvio si síce prebral dary, ale „vtipne“ poznamenal: „Ja by som chcel radšej ju!“ Kočka, ktorá nemala šancu pamätať si ho v dobe najväčšej slávy a zrejme v ňom videla iba chlípneho dedka, len prevrátila očami (navyše bola dcérou spomínaného koordinátora).  

 

 

(Pokračovanie nabudúce)