V slovenských médiách v posledných dňoch rezonuje kauza o vymáhaní poplatku, ktorú obci Pohorelá poslala SOZA za použitie folklórnej hudby v podaní detí. Keďže je táto kauza vďačnou témou predovšetkým odporcov praktík tohto zväzu, radi by sme aj my prispeli svojou troškou k zlepšeniu celkového fungovania tejto organizácie. Dúfame, že bude inšpiráciou.

 

V severnom Pakistane pravdepodobne popravili päť žien, ktoré sa nehanbili spievať a tancovať na zábave a tým vážne porušili tradície miestneho kmeňa. Prípad sa stal v oblasti Kohistan a podľa miestnych tradícií kmeňová rada odsúdila týchto päť žien na trest smrti, kvôli zneváženiu dobrej povesti ich rodín.

 

 

Ženy už boli pravdepodobne popravené a to buď zastrelením alebo podrezaním hrdla. Pochované mali byť v blízkej osade Seertaiy. Neistotu spôsobuje celková izolácia osady, ktorá je od najbližšej zjazdnej cesty vzdialená zhruba dva dni cesty pešo. Prípad však má dvoch svedkov (dvaja muži, ktorí s týmito ženami spievali a boli tiež odsúdení na smrť, ale podarilo sa im utiecť) a k dispozícii je aj video z tejto oslavy. Autor videa Mohammad Afzal a jeho dvaja bratia sú taktiež zatknutí.

 

Podľa svedkov Bina Yasira a Gula Nazara zahájilo v tejto kauze provinčné vedenie vyšetrovanie. Prípad sa dostal pred Najvyšší súd, ktorý oslovil predstaviteľov osady v Kohistane, aby dokázali, že sú ženy v poriadku tým, že sa objavia pred odvolacím súdom. To sa však nestalo, čo predstavitelia osady zdôvodnili zlým počasím.

 

„Všetkých päť žien Bazgar, Amna, Shaheen, Begum a ešte jedna boli popravené 30. mája. Mám na to štyroch svedkov“ – povedal reportérom počas pojednávania Afzal Khan, podľa ktorého kmeňová rada poslala za ním a ďalším svedkom ľudí, ktorí sa ich majú zbaviť.

 

 

Zdroj bbc.co.uk

Pic by cas.sk