Ako káže elementárna logika, po zime príde jar, po Slotovi Danko a po prvom dieli druhý. Ak ste ten prvý ešte nečítali nepoznáte predchádzajúcich 12 politických subjektov, utekajte to napraviť sem a my ostatní, sáčky na zvracanie pripraviť a ideme na to.

 

13. STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI

 

Narozdiel od predchádzajúcej strany, sa táto strana pýši tým, že nie sú na ničom závislí. Na ich webovej stránke sa niekoľkokrát po sebe dočítate o tom, že sú skutočne skúsení (vo vedení obcí) a dokonca majú aj vlastné desatoro správneho starostu. Úprimne si nedokážem takúto stranu pri moci, ale tak zas keď tam môže byť SNS. Najzaujímavejšie na ich 97 miestnej kandidátke je fakt, že 21 kandidátov pochádza z Veľkých Úlian a 10 z Veľkých Kostolian. A áno, hádate správne ak hádate, že aj priezviská majú títo ľudia podobné. Pokojne by sa mohli premenovať na Starostovia a rodokmeň.

 

14. 99 % - občiansky hlas

 

Názov tejto strany nám reflektuje napríklad aj to, že na 99% táto strana nezíska vo voľbách ani to zvyšné jedno percento. Ale v strane sa pravdepodobne zmierili so svojim osudom, a preto rovno zvolili aj slogan “Ideme ďalej”. Cieľom strany “je vytvárať podmienky pre zlepšenie a zvyšovanie životnej úrovne, práve tých 99% obyvateľov Slovenska”. Čiže Kočner a spol majú jednoducho smolu. Ďalej uvádzajú, že prepracované volebné programy podľa nich vôbec nič neriešia, a preto žiaden nemajú. Obrovské. Síce nevedia, čo a ako chcú zmeniť, ale aspoň sú úprimní. 

 

15. Kresťanskodemokratické hnutie

 

Táto strana by mala byť jasnou voľbou pre všetkých svätuškárov a panbožkárov, no odkedy Alojz naložil v priamom prenose tomu mentálne chorému pánovi, čo na zelenom saku nosí kríž, to s nimi nevyzerá “až tak dobre”. Taktiež fotiť sa na billboardy s mladými dievčatami to kto už toto videl. A nevadí, že to jeho rodina. KDH sa zaoberá klasickými otázkami ako tradičná rodina, lebo ako vieme kresťanské rodiny sú tie najsprávnejšie a nasrac na všetkých buzerantov, čo veria v boha. Najväčšou perlou tohto predvolebného obdobia je takzvaná Znížená daň za vernosť. Áno, čítate správne. Tá spočíva v tom, že čím dlhšie žijete v manželskom pár, tým vám každým rokom znížia daňovo - odvodové zaťaženie. Niečo ako vernostná kartička alebo zľavový kupón na odpustky.

 

16. Slovenská liga

 

Táto strana mohla byť horúcim želiezkom týchto volieb, pokiaľ by sa však Mufti nerozhodol nakoniec vycúvať. Za mňa obrovská škoda, už som sa tešil na ďalšiu labutiu pieseň v priamom prenose, alebo že z neho bude niektorá z prezidentkyných dcér unesená. Strana teda nemá čím zaujať, okrem volebných klasík ako zlepšenie zdravotníctva, školstva, zníženie daní, ale napríklad aj zastropovanie počtu poslancov v NR SR na 80, alebo zavedenie vlastného denníka, ktorý zabezpečí objektivitu správ. Akoby som to už niekedy niekde počul. 

 

17. VLASŤ

 

Strana Slovenského Chucka Norrisa, ktorý ako jediný na svete dokáže v priebehu 12 mesiacov vyhrať ako prezidentské, tak aj parlamentné voľby. Nezabúdajte, že pokiaľ nebudete voliť túto stranu a nedajbože sa nedostane do parlamentu (aj keď nás Pišta uisťuje, že na 1000% sa tam dostanú dokonca s 12%), v tom momente našu hranicu prekročí 10 000 migrantov, ktorým z nášho vrecka každý mesiac platíme viac ako 1000€. Pišta ďalej prišiel so skvelými nápadmi, ako napríklad odmeniť rodičov prvorodeného dieťaťa sumou viac ako, 8000€ a s každým ďalším dieťaťom túto sumu navýšiť. A nebojte sa, peniaze na to sú, iba treba prestať platiť migrantov a kradnúť. Nechápem, že toto ešte nikomu nenapadlo! V kuloároch sa povráva, že po voľbách sa budú môcť všetci voliči strany Vlasť povoziť na legendárnom harabiňáku. Naraz.

 

18. MOST - HÍD

 

Jedna z troch koaličných strán, ktorú už od začiatku vedie samotný Béla Ištenem Bugár. Človek, ktorý povie jedno, myslí druhé a urobí tretie. Ak by skutočný most konštruovali podľa chrbtice Bélu Bugára, bol by dokrútenejší než priemerný návštevník rave party o 5 ráno.  Čo mu ale treba nechať je jeho schopnosť sa tak dlho udržať v politike. Do tejto strany patrí napríklad aj minister dopravy Arpád Érsek, ktorý sa hrdí tým, že za 4 roky postavili takmer 50 kilometrov diaľnic. Alebo taký Gábor Gál, náš minister spravodlivosti, ktorý sa v roku 2006 hrdinsky rozhodol, že bude zastupovať Hedvigu Malinovú a o 48 hodín sa rozhodol, že radšej nebude. Keby aspoň barackpalenku a langoše do každej rodiny sľubovali, ale ne.

 

19. SMER - sociálna demokracia

 

SMER-SD je niečo ako Senzi senzus. Nikto nevie načo existuje, ale babky to milujú, pravdepodobne sa toho nikdy nezbavíme a hrajú dookola tie isté pesničky. Strana SMER je jednoznačným favoritom nielen prieskumov, ale aj rebríčka o najšpinavšiu stranu, aká sa na aktuálnom zozname nachádza. 12 rokov vlády neprinieslo tomuto štátu absolútne nič, okrem opíjania rožkom v podobe vlakov zadarmo, ktoré sú v horšom stave než Ficova pečeň alebo školských obedov zadarmo, ktoré vlastne nie sú ani zadarmo a nemá ich ani kto variť. Na kandidátke nájdete známe tváre slovenskej politickej scény, akými sú napríklad hovnomet Blaha, Erik Tomáš, ktorý sa na verejnosti ukáže iba keď ho šefko prepustí zo svojho tenkého čreva. Fico, ktorý je namočený v toľkých nechutnostiach, že v každej normálnej krajine by sedel na 200 doživotí alebo samotný Pellegrini, ktorý sa v rámci zodpovednej zmeny fotí na rozličných hospodárskych strojoch. 

 

20. SOLIDARITA - Hnutie pracujúcej chudoby

 

V tomto prípade extrémne oceňujem využitie oxymoronu, ktorý je použiteľný výlučne na Slovensku. Podľa názvu by som im hlas dal aj ja, ale! Prebehol som si ich web a vyvstali vo mne 2 otázky. 1 - Dokážu títo ľudia napísať/povedať vetu bez slovného spojenia “sociálny štát”? a 2 - Ako chcú súdruhovia urobiť zo Slovenska moderný štát? To sa ale pri pohľade na ich volebné preferencie asi nikdy ani nedozvieme. Ako by povedal Ičko: Chvalabohu a niekedy je to aj žiaľbohu, že chvalabohu. 

 

21. HLAS ĽUDU

 

Tu by pokojne stačili 2 slová - Martina Šimkovičová. Poznať ju môžete napríklad z televíznej obrazovky alebo z obrázkového slovníku, kde jej tvár svieti pri slove primitív. Martinka sa nám totiž rozhodla za každú cenu a pokojne aj svojim napichaným telom, brániť tradičnú rodinu. Prečo si však nedokázala udržať ani tú svoju, to doposiaľ nezistila ani Judíniová. V nedávnej dobe sa na svojom Facebooku, kde perlí pomerne často, vyjadrila tvrdo proti všetkým neoliberálnym hrozbám a homosexuálom. Na vyjadrenie jej blízkeho priateľa Fera Mikloška čaká celé Slovensko dodnes. Nehovoriac o tom, že otvorene podporovala Martina Čivavu Daňa v kandidatúre na prezidenta. Takže o príčetnosti tejto osoby a strany, ktorú reprezentuje možno hovoriť len veľmi ťažko.

 

22. Magyar Közösségi Összefogás - Maďarská komunitná spolupatričnosť

 

Egyedül egyik pártnak sem sikerül – mondtuk augusztus végén, amikor megalapítottuk az Összefogás mozgalmat. Most a siker kapujában állunk. Partnereinkkel, a Magyar Közösség Pártjával és a Magyar Fórummal egy közös magyar választási lista felállításáról egyeztünk meg, emellett az együttműködés elutasítása és a Híd eddigi politikája miatt csalódott hidasok is csatlakoztak az összefogáshoz. Közösen indulunk a magyar érdekképviselet megteremtéséért. Rekordidő, három hét alatt kétszer annyi aláírást gyűjtöttünk, mint amennyi a bejegyzéshez szükséges. Tárgyalóasztalhoz ültünk az összes magyar párttal és ismertettük ajánlatunkat: választási pártot kínálunk a közös magyar induláshoz. Közben több tucatnyi, elsősorban fiatal szakértő bevonásával programot írtunk, amelyben az összes szakterületet lefedve 144 megoldás kínálunk. Célunk az összefogás mellett a megújulás, ezért új arcokat vontunk be a közéletbe.

 

23. Práca slovenského národa

 

Nenápadná strana, ktorá sa v nedávnej dobe azda najväčšmi preslávila tým, že sa na jednej fotografii objavili spolu s Ľubkom JeBlahom a Milankom Uhríkom. Teda vlastne, ono by sa ani nedalo povedať, že by sa preslávili, nakoľko o nich dodnes nik nevie. Fotografia bola súčasťou príjemného článku na ešte príjemnejšom portáli ExtraPlus, ktorého vydavateľkou je práve jedna z kandidátok. Dokonca za to, že tam dokázala 20 rokov pravidelne publikovať hnoj, získala aj “novinárske ocenenie”. Jedno také ocenenie si struhol napríklad aj Jožo Ráž. A keby som bol že úplné hovedo, tak by som aj povedal moju konšpiráciu, podľa čoho sa ten magazín volá ExtraPlus, ale nebudem. 


 

24. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko

 

Tí, s ktorými sa nediskutuje a ktorých nemáme volať fašisti a nacisti, lebo ich to ešte väčšmi uráža a burcuje. A preto sme s nimi nediskutovali a medzitými si v BB župe postavili niekoľko fitness centier, dojebali čo sa dalo a ešte k tomu majú aktuálne druhú priečku v počte hlasov. Kampaň založená na klamstvách, šírení strachu a falošných sľuboch. Presne toľko stačí našim spoluobčanom zo Stredných odborných učilíšť života na to, aby sa rozhodli im dať svoj hlas. Medzi ich hlavné body patrí migračná kríza, vystúpenie z EU (od ktorej si Uhrík mesačne berie v pohode niekoľko tisícový plat) a napríklad aj vytvorenie nových pracovných miest, ktorých v BB kraji vytvorili za 4 roky presne 88. Deleno dvoma. Vocca Magian sa vyžíva v číselkách a je jedno či ide o čísla na šekoch alebo na rodnom liste stredoškoláčok. Mizík nevie používať počítač a rasistické statusy za neho píše mačka a Uhrík sa k ničomu nevie vyjadriť, lebo je chuj. No a Miňa Mazureka asi riešiť nebudeme, lebo z tých kebabov mu čochvíľa aj tak praskne hlava.

 

25. Socialisti.sk

 

Nakoľko je na Slovensku pojem socializmus v akejkoľvek podobe pomerne obľúbený, svoje šance v nadchádzajúcich parlamentných voľbách skúsi aj historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ, publicista a mierový aktivista Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. Edo sa asi najviac preslávil vďaka stránke Zomri a doteraz sa čudujem, že na wikipédii ešte nemá medzi opisom osoby dopísané aj “meme template”. Ich web tak trochu hovorí aj o ich strane. Aj tam majú totiž informácie oddelené sekcie na “ČO CHCEME” a “ČO HOVORÍME”. Ono to totiž nie vždy je jedno a to isté. Edo to už má ako mediálny a politický analitk dávno spočítané. Doslova.

 

Tak, a to je vše přátelé. Verím, ste si spolu so mnou uvedomili, koľko zbytočných strán opäť do parlamentu kandiduje a koľko stromov musel kvôli ním Žiga vyrúbať, aby mohli vytlačiť hlasovacie lístky. Vidíme sa 29. za plentou a ako raz povedala Košická kráľovná: NEDAJTE SA OJEBAŤ!