Keďže je tu špargľová sezóna, pozrela som si k tomu tematicky vhodný film Adam. Je to americký film o chalanovi, ktorý má Aspergera (radšej to sem napíšem, lebo niektorí si zvyknú brať veci osobnejšie, než by mali - nevysmievam sa z tých ľudí, je celkom možné, že som tým ľahko líznutá aj ja a celkom dobre si s nimi rozumiem. Tipy a triky, ako to využiť vo vlastný prospech, môžete nechať v diskusii). Taká vďačná téma a tak to tí Američania vedia dojebať. Hlavne, že herci boli krástnučkí, na konci bol happy end, úsmev a chápanie sa bez slov. Za niečo stála asi len scéna, v ktorej Adam zistil, že ho jeho drahá oklamala, ale veď “len trošku”, ktorá mi ponúkla pár minút absolútnej eufórie. Lebo ja mám tiež problém zistiť, či mi niekto klame, takže ak to zistím (až neskôr, keď pravda vyjde najavo), bohužiaľ, zásadne nenávidím a neodpúšťam. Preto sa rada obklopujem ľudmi bez filtra, ktorí povedia, čo si myslia, ako sa cítia, a rovno mi dajú návod na to, čo očakávajú, že s tým urobím. Áno, stojím si na kábli, čo sa týka rôznych emocionálnych (rozumej neracionálnych) prejavov správania ľudí. A keďže ja to robím tak “napriamo”, automaticky očakávam, že aj ľudia takí budú ku mne. Lesson learned. 

Ale vlastne o inom som chcela. No a čo, úvod mám? Mám. Je o filmoch? Je. Tak ticho. Minule som si urobila minimaratón filmov, ktoré sme opakovane pozerali na výške. Sú to moje obľúbené komédie. Poznáte to, v robote toho bolo veľa, nasral vás pes/partner/manžel/pohľad na stav vášho účtu/Ryazan alebo ste už unavení čítaním tej najdlhšej vety Prousta. Chcete niečo ľahké, chcete sa zasmiať. Dovoľte mi teda predstaviť pár no brainer filmov, ktoré si môžete pustiť v piatok večer s rukou v slipoch alebo v tom najodpornejšom onsie pyžame, v ktorom keby vás niekto videl (prosím ťa, bež sa prezliecť, moja), neoprie o vás ani segway. Možno si pár dinosaurov kýchne, ale čo už. Disclaimer: vo filmoch je použitý treťotriedny buranský situačný humor. Tieto filmy nás držali pri živote v skúškovom a štátnicovom období. Viete, čo som urobila po štátniciach? Sadla som si do izby, vytiahla som moju kozmetickú taštičku a bez slova som každý štetček, tieň na oči, maskaru, líčka a rúž dočista vypolírovala čistým obrúskom. Trvalo to asi hodinu a vedľa mňa sedela moja najlepšia kamarátka, ktorá mala štátnice ešte pred sebou. Pozerala na mňa tými jej veľkými hnedými očami ako laň a po chvíli z nej vypadlo: „Ja ti tak závidím, že to máš za sebou.“

White chicks (2004)

Dvaja policajti-černosi sa prezlečú za nič podobné sebe, ale rovno za dve kaukazsky biele sestry, dcéry nejakého bohatého papaláša, aby zabránili ich únosu. Je to strašne cheesy komédia, ale bratia Wayansovia sú vtipní a ani zle nevyzerajú. Najväčšia sranda je, keď na scénu nastúpi ON - Latrell (Terry Crews). Nabúchaný bohatý geroj s božskou postavou a nenormálnym egom, ktorý sa snaží dostať jednu (-ého) zo sestier. Epické je ich rande, ktoré si s ňou/ním vydražil v aukcii a ešte jeho tanečný výkon na drogách. Inak, vie hýbať každým ceckom osobitne, čo je podľa mňa dosť obdivuhodný talent.

Napoleon Dynamite (2004)

Moja srdcovka. Vďaka tomuto filmu vlastne čítate tento článok. Pozerala som Crank 2: High voltage a zrazu som v jednej postave spoznala Pedra z Napoleon Dynamite. Hneď som si ten film musela pozrieť znovu. Je to príbeh mierne zaostalých vyoraných ľudí o priateľstve. Napoleon má brata Kipa s miernymi sykavkami, ktorý väčšinu svojho času trávi na internetoch a zoznamkách. Tak sa zoznámi s ženou Lafuwndah. Majú aj domáce zviera, Tinu. Je to lama (ahoj, Evina, žijes?). Liger je mýtické stvorenie, ktoré vzniklo kombináciou lion + tiger. Všetko završuje ich stroskotaný strýko, ktorý sa má o nich starať, keď je babka preč. Jeho povolanie je predávač hrncov, či plastových dóz. Viete, tie sady, ktoré keď si kúpite za 50 dolárov, dostanete k tomu ešte fritézu v hodnote 125 dolárov a zájazd do Osvienčimu (s nenútenou obligátnou prednáškou o ich produktoch, z ktorej keď chcete zdrhnúť, pri dverách vás sejme bodygárd, omračí vás tejzerom a potom vás slušne odprevadí naspäť na vaše miesto). Napoleon podporuje Pedra, jeho novopríchodšieho kamaráta zo školy a na konci to zavŕši legendárnym tancom. Je to krása, ostane vám mozog stáť.

Waiting (2005)

Dámy, pripravte si podbradníky, bude sa slintať. Nové decko Mitch si nájde prácu v reštaurácii Shananiganz. Jeho šéf je typický trtko s malým... sebavedomím. Jeho kolega Ryan Raynolds (zatlačíme slinku, dámy), ktorý ho má uviesť do deja, preskočí úvod a na rovinu sa ho spýta otázku: how do you feel about frontal male nudity? Pretože v tejto reštaurácii majú taký coping mechanism so stresom, že si ukazujú genitálie na rôzne spôsoby. Ak sa im podarí svoje genitálie vytasiť na ďalšieho člena tímu v určitej konfigurácii, môžu svojho kolegu nakopať do zadku počtom kopov ekvivalentným k master level obtiažnosti, ktorý ukázali. Nájdete tu výpadok z vysokej školy, ktorý sa stale hľadá, babu s toretovým syndrómom, filozofa-yodu, ktorý ti dá životnú radu a chlapa, ktorý sa nevie vyčúrať pred publikom. Krásna character show.

Dirty love (2005)

Páni, pripravte si podbradníky. Len pre vás je tu Jenny McCarthy, bývalý playboy zajačik na výprave za svojím vysnívaným mužom. Len tak pre zaujímavosť, na rotten tomatoes má 4% neviemčoho a na imdb 3.5/10. Film má strašné herecké výkony, ale zato sú to dobrí komici a Jenny má na háku. Ukáže sa aj moja obľúbená Kathy Griffin ako veštica. Nájdete tam veľa stereotypov, z ktorých si tu na DM robíme srandu každý deň.

Ako hovorí Bernard Black: You'll laugh, you'll cry. It wil change your life. Or not. Naozaj, tento film nemá filter a hlavná protagonistka si vie urobiť srandu aj zo seba a v priebehu deja vám ukáže aj mliečne zľazy. Hrá tam aj Carmen Electra. Všetko zle… Prehnaný treťotriedny humor, presne tak, ako ho mám rada.

 

Dajte vedieť, ako sa vám filmy páčili.