Extrémistické hnutia majú rastúci trend. Ak sa niekto domnieva, že rasistické zoskupenie KKK je dávnou minulosťou, mýli sa. Organizácia, ktorá vznikla v roku 1865 a je známa svojimi typickými kostýmami, pálením krížov a krajne pravicovými názormi, funguje prakticky dodnes. Síce počet jej členov už nie je taký vysoký ako kedysi, ale svoju činnosť v podstate nikdy nezrušila.

 

Organizácia je pri styku s médiami známa striktným dodržiavaním pravidiel. O svojej činnosti zaryto mlčí a miesta stretnutí spojených s tradičnými rituálmi utajuje. Napriek tomu teraz urobila výnimku a medzi svoje dve fungujúce zoskupenia v Mississippi a Virgínii vpustila štáb televízneho programu ABC Nightline.  


Tri etapy

Stručne z histórie organizácie. Mala tri etapy svojho pôsobenia. Svoje fungovanie začala v rozmedzí rokov 1865-1874, potom na krátku dobu zmizla a svoju činnosť obnovila v r. 1915 v Atlante, Georgii. Najmohutnejšiu podporu zažila v 20-tych rokoch minulého storočia. V r. 1924 mala 4 milióny a v r. 1926 už 6 miliónov členov. To v praxi znamenalo 15-percentnú voličskú základňu v Spojených štátoch. 
Po jej mohutnom rozmachu, (ktorý bol v prvom rade zapríčinený urbanizáciou a veľkým prisťahovalectvom) nasledoval rýchly pád, keďže v r. 1930 ju členstvom podporovalo "necelých" 30 tisíc členov. Príčinou rozpadu bola vnútorná roztrieštenosť, správanie vodcov a vonkajšie vplyvy. 
Tretia etapa začala v r. 1946 a v podstate pretrváva dodnes, aj keď najvýznamnejšie obdobie zažívala v 50-tych a 60-tych rokoch, kedy vystupovala proti ľudskoprávnym organizáciám a za rasovú segregáciu. V súčasnosti môže mať približne 5000 členov.

Biele noci

V poslednom filme ABC účinkuje zoskupenie Mississippi White Nights (Biele noci), ktoré páli uprostred lesa obrovský kríž.  

"Členovia klanu! Sme jediným klanom v štáte Mississippi! Biela sila!" - kričí v ňom jeden zo zástupcov zoskupenia. 
Samotný vodca klanu Steven Howard Grand Wizard (Veľký Čarodejník, na snímke) ukázal štábu miesto, kde sa nasledujúci večer konal obrad. Stevenova manželka na ňom grilovala mäso spolu so svojou osemročnou dcérou, ktorá bude v budúcnosti tiež členkou klanu. Ostatní členovia zatiaľ trénovali streľbu na staré televízory.


Môžete ma nazývať rasistom

"Medzi čiernymi a bielymi neexistuje žiadny vzťah. Podľa môjho názoru pochádzajú černosi zo zvierat. Myslím si, že pochádzajú z opíc" - prezentoval svojský názor Steven Howard.


"Považujem sa za bieleho separatistu. Som bigotný? Nie. Rasista? Áno, môžete ma tak nazývať. Rasista je niekto, kto si je vedomý svojej rasy a aj ju chráni. Černosi sú nedôveryhodní" - uviedol miestny vodca Ku Klux Klanu a dodal, že by svoju dcéru odvrhol, ak by sa stretávala s černochom.
Podľa Stevena Howarda je násilie v záujme segregácie povolené a myslí si, že ak znovu zvolia Baracka Obamu za prezidenta, môže to viesť k rasovej vojne. 


"Stane sa to. Obávam sa. A nielen ja. Ak dostane ešte štyri roky, Barack Obama zničí túto krajinu. Bielych ľudí pozatvárajú do koncentračných táborov a každý kto si myslí, že je to nemožné, sa veľmi mýli" - dodal. 


Pic by davidmcb