Peppy sa snaží ukočírovať ohrozenú ekonomiku, nemocnice na pokraji kolapsu a nepokoje na uliciach, kým Berlusca dúfa, že z neho Zelený tlčhuba a Kofa spravia prezidenta

 

Napriek tomu, že Taliansko urobilo všetko, čo sa dalo, i tam sa situácia zhoršuje a premiér v snahe zabrániť celoštátnemu lockdownu pomaly pritvrdzuje. Po konzultácii s odborníkmi začal nočným zákazom vychádzania, postupne zavrel určité podniky, zakázal niektoré aktivity, a napokon na základe epidemiologickej situácie a stavu nemocničného personálu krajinu rozdelil na tri zóny, v ktorých platia rôzne pravidlá.

Vláda už pomaly ani nespí, neraz zasadajú do rána a snažia sa nastaviť finančné podpory a náhrady tak, aby ich tentokrát občania a firmy dostali okamžite, nie po niekoľkých týždňoch ako na jar.   

Začala sa toľko očakávaná sezóna dekrétov, Peppy je neustále v televízii a baby už zase dostávajú k narodeninám torty s jeho podobizňou.

 

 

Ani z voza, ani na voz

V uliciach sa začali (zatiaľ) slušné a dôstojné protesty obchodníkov a majiteľov reštaurácií, ale aj nepokoje, preukázateľne organizované mafiou, fašistami, negacionistami a cudzincami (čo bude asi eufemizmus pre migrantov), pri ktorých dotyční obchodníkom a majiteľom reštaurácií vymlátili výklady. Lebo keď už majú mať škody, tak nech sú poriadne.

V televízii sa všetci hádajú, čo sa malo a nemalo urobiť a všetci sú najmúdrejší. Vyzerá to asi takto:

- Urobia sa opatrenia, keď sú nemocnice plné a na cintoríne niet kam pochovávať: „Vrahom je vláda, mala reagovať skôr!“

- Vláda reaguje skôr: „Načo je to dobré, keď máme len pár chorých a nemocnice sú poloprázdne?“

- Zavrú kaderníctva: „A z čoho budú žiť kaderníci?“

- Kaderníci ostanú otvorení: „Aký má zmysel všetko zavrieť a kaderníctva nechať otvorené?“

- Prerušia futbalové súťaže: „Ligu nemožno zastaviť, pracuje tam veľa ľudí!“

- Liga pokračuje: „To chcete pozerať futbal, keď zomierajú stovky ľudí?!“

- Školy ostanú otvorené: „Veď práve deti prinášajú domov koronu!“

- Ak ich zavrú: „Ako môžete nechať deti doma, kto sa o ne postará?“

- O zatváraní rozhoduje vláda: „Conte je diktátor, o tomto by mali rozhodovať starostovia a guvernéri regiónov!“

- Nechajú rozhodnúť starostov a guvernérov: „Vláda je nezodpovedná, hádže všetko na starostov a guvernérov!“

Atď...

  Svätá trpezlivosť, neopúšťaj ma!

 

Mladý a zelený

K tomu si predstavte opozíciu, ktorá je podľa samotných Talianov najhoršia v Európe. Taký Blaha si ide vo svojej síce blbej, no konštantnej koľaji a viete, čo od neho čakať. Ale Salvini je neriadená strela, zrejme si každé ráno googli, na čo ľudia nadávajú, a potom mení názory rýchlejšie ako ponožky. Nikdy si neoveruje zdroje a šíri ďalej aj to, čo si prečíta na záchodových dverách. Je úplne jedno, čo ide urobiť vláda, Salvini je VŽDY už vopred proti. 

 

 Jedného dňa počítače nahradia ľudskú inteligenciu. V jeho prípade postačí hriankovač.

 

V júni protestoval proti predĺženiu núdzového stavu: „Vôbec nemá zmysel baviť sa o tom. Prečo by mala prísť druhá vlna? Neterorizujte ľudí!“

V októbri prišla druhá vlna: „Čo spravila vláda, aby zabránila druhej vlne?“ pýtal sa tento blb po tom, ako celé leto organizoval premorovacie zhromaždenia, robil si selfíčka bez masky, vyzýval nenosiť rúška, podávať si ruky a otvoriť diskotéky. Tvrdil, že ľudia sa môžu pokojne liečiť aj doma - hydroxychlorochínom, hoci mu to zhrození lekári ihneď vyvrátili. Kritizoval premiéra za to, že žiadal o pomoc influencerov Chiaru Ferragni a Fedeza, ale na druhý deň už aj utekal s podobným nápadom za futbalistom Ibrahimovičom. 

 

Pirla (pírla) – blbec (v milánskom nárečí)

 

Jedného dňa doobeda o 10.20 tvrdil, že ak bude potrebný lockdown, treba ho urobiť, ale už poobede o 14.08 vyhlásil, že lockdown je zločin proti Talianom.  

Svoj názor na neho má tuším aj ten otravný automatický FB prekladač, ktorý komentár „Mladý zelený tlčhubko“ preložil síce úplne od veci, ale zato výstižne:

 

Chcel sa priživiť aj na spomínaných protestoch obchodníkov a majiteľov reštaurácií a urobiť si s nimi selfíčko, ale tí mali, našťastie, dosť rozumu na to, aby ho vyhnali s výkrikmi „Choď do riti, ty šašo!“

 

Trumpova roztlieskavačka

Mimochodom, celé leto masku nenosil, takže ho väčšina Talianov považovala za somára, no keď si ju konečne nasadil, začal ho považovať za somára aj zvyšok sveta.

 

Ako Trumpova hlásna trúba šíril tiež ničím nepodložené konšpiračné teórie o tom, že voľby amerického prezidenta boli sfalšované, takže si ho všimla i zahraničná tlač a v britskom denníku Independent ho nazvali Trumpovou talianskou roztlieskavačkou.

 

 

Taliani sa pobavili a po tom, ako videli Salviniho s Trumpom na hube, predpovedali, že Pomarančovník prehrá. Už v minulosti totiž prehrali všetci, ktorých Zelený tlčhuba podporil – nosí väčšiu smolu ako čierna mačka. 

  Pozdravuje ťa Salvini

 

Bude zase bunga bunga?

Giorgia Meloni je v podstate Salvini v sukni. Preývajú ju carciofara alebo pescivendola, predavačka artičokov alebo rýb, ale voľnejšie by som to preložila „kofa“. Vie totiž vrieskať a hádať sa rovnako zúrivo ako trhovníčka.

Celé leto vyzývala ľudí, aby si nesťahovali sledovaciu aplikáciu, pozývala na návštevu turistov, lebo však koronavírus je iba chrípočka a keď Conte predĺžil núdzový stav, hystericky na neho bliakala v parlamente, že je nezodpovedný blázon a Taliansko je jedinou krajinou na svete, ktorá ho predĺžila. Tak hystericky, že vyzerala ako posadnutá a prirovnali ju k Hitlerovi.

No a teraz Kofa vyskakuje, že vláda nespravila nič, aby zabránila druhej vlne...       

 

Berlusconi ako stará líška vie, na ktorú stranu sa pridať, a tak na jar viac-menej podporoval vládu. Cez leto však zmenil názor a prešiel k opozícii – na verejnosť preniklo, že Zelený tlčhuba a Kofa chcú s jeho pomocou vyvolať nové voľby a ako odmenu mu sľúbili, že keď vyhrajú, urobia z neho prezidenta. Silvietto asi stále dúfa, že vo svojich 84-och rokoch tromfne Peppyho v sexappeale...

 

Liečba horúcim čajom

Proti premiérovi začal vyskakovať aj papľuh Renzi, ktorý sa do vlády dostal ako trójsky kôň – na kandidátke demokratov. A len čo bol vnútri, odčlenil sa a vytvoril vlastnú (vydieračskú) pidistranu, ktorá sa podľa výskumov nabudúce už do parlamentu ani nedostane. Preto sa chcel zviditeľniť, no našťastie ho v týchto dňoch začali vyšetrovať kvôli nezákonnému financovaniu strany, a tak snáď zalezie a dá pokoj.

 

 Zmizni

 

Situáciu zhoršuje aj poslanec, umelecký kritik a cholerický blb Vittorio Sgarbi, ktorého v júni vyniesli z parlamentu. Neustále organizuje masové večere, rozpráva, že tí chudáčikovia, ktorí dostali zápal pľúc, by boli zomreli aj bez koronavírusu a pred letom bol dokonca presvedčený, že covid do jesene zmizne, pretože pri 26 stupňoch neprežije: „Dáš si šálku horúceho čaju a je po ňom,“ pohŕdavo odfrkol.

Nedávno si opäť odmietol v parlamente nasadiť masku a museli ho vyniesť. Už to ani nie je smiešne.

 

 Keď si v bare o 18.00 a musíš dopiť pivo

 

Dekrét, pivo a pukance

Takže Peppy, obklopený týmito kreatúrami, musí ukočírovať nemocnice na pokraji kolapsu, ohrozenú ekonomiku a nepokoje na uliciach. Zatiaľ drží opraty pevne v rukách, ale je čoraz unavenejší, veď to v plnom nasadení ťahá už od februára. Nechcela by som byť na jeho mieste, ani keby mi ponúkli miliónový plat (a on si ho ešte dobrovoľne znížil o 20 percent, pretože to bol jeden zo sľubov Hnutia piatich hviezd, ktoré ho do funkcie vybralo).

A tak mu ktosi poradil: „Conte, keby som bol tebou, vieš, čo by som urobil? Prijal by som rovnaké opatrenia ako Švédsko a v nemocniciach by som robil výber ako vo Švajčiarsku. Potom by som si pripravil 20 kíl pukancov a 10 dební piva a užil by som si predstavenie, pozeral by som sa, ako kapú ako muchy.“

Dúfajme, že posledný dekrét nebude vyzerať takto:

 

 

„Teraz som sa fakt nasral! Od zajtra si robte, čo chcete, otvorte bary, školy a reštaurácie. Robte oslavy a koncerty, na ktorých bude minimálne 50 tisíc ľudí. Choďte na futbal. Každé mesto musí zorganizovať maratón. Masky sa budú nosiť iba na karnevale a sociálny odstup je zakázaný. Nakazte sa a choďte všetci do riti!“

 

Trochu srandy na záver

Taliansko v týchto dňoch smúti za obľúbeným komikom Gigim Proiettim, národným bardom, schopným dokonale zahrať Shakespeara, aj človeka z ľudu. Založil divadlo i školu, vychoval veľa hercov. Skonal v deň svojich osemdesiatych narodenín kvôli problémom so srdcom a plakal za ním celý Rím, ľudia nosili kytice k nemocnici a v meste bol vyhlásený smútok.

Mnohé jeho geniálne a originálne výstupy patria medzi klasiku. Aby tu bola aj dáka sranda, vybrala som pre vás scénku, kde vysvetľuje, ako hrať francúzskeho šansoniéra (melancholicky, vášnivo, s veľkými gestami a s cigaretou). A aby MischLienka nemala komplexy zo svojej francúzštiny, rovno prezradím, že Gigi so svojím dokonalým francúzskym prízvukom v skutočnosti hovorí rímskym dialektom. V prvej polovici spieva Nun me rompe er ca´ (Neser ma), v druhej Tu m’a rott’er ca’ (Nasral si ma). A teraz kliknite na link a vydržte do konca, strašne sa nasmejete:

 

https://www.youtube.com/watch?v=pP-9GFMTFKg