Dvojičky sú fascinujúce a trochu strašidelné. Hlavne jednovaječné, to sú tie, ktoré vyzerajú celkom rovnako a sú to geneticky identické bytosti. Obraz dvojičiek sa vyskytuje v rôznych mytológiách a vo všeobecnosti symbolizuje princíp duality a vzájomného dopĺňania sa.

 

Napríklad egyptskí bohovia Geb a Nut –  boli súrodenci a zároveň milenci. Ra ich rozdelil neskoro, lebo medzitým stihli mať synov Osirisa a Seta, tiež dvojičky, ale to nevadí, aspoň tak stvoril Zem, a preto môžeme chodiť na dovolenku do Šarm el Šejku.

 

Je známe, že väčšina paranormálnej aktivity sa odohráva v USA, pretože zvyšok planéty je pre mimozemšťanov, mutantov a zombíkov málo atraktívny. Našťastie, dvojičky sa rodia aj u nás a majú aj nadprirodzené schopnosti.

 

 

To vysvetľuje napríklad záhadu cyklického objavovania sa týchto panien zázračníc na slovenskej hudobnej scéne.

 

Hovorí sa, že dvojičky majú určité mentálne spojenie, dokonca sa spomína aj telepatia. Experimenty dokazujú, že niečo také skutočne existuje a asi to nebude priamo nadprirodzené, akurát zatiaľ nikto okrem Iva A. Bendu nevie, ako je to možné. Prebehol napríklad jeden pokus s chlapcami Richardom a Damienom Powlesovcami, pri ktorom jedného zavreli do zvukotesnej uzavretej miestnosti s vedrom ľadovej vody a druhého pripojili na polygraf, prístroj v našich končinách známy aj ako detektor lži. Neskúmali, či niekto klame, aby neprišlo k omylu, polygraf zaznamenáva fyziologické veličiny ako tlak, pulz, či dýchanie. Keď chlapec vnútri ponoril ruku do ľadovej vody, chlapec vo vedľajšej miestnosti sa zrazu prudko nadýchol. Keď chlapec vnútri otvoril krabicu, z ktorej naňho vyskočil gumový had, chlapcovi vonku vyskočil pulz a podobne.

 

Môj vlastný strýko a teta sú dvojičky a majú takúto príhodu. Strýko sa raz zamladi vybral do krčmy, kde sa ako správny Slovák opil a s kýmsi pobil, prehral a po poslednej šupe stratil vedomie. Presne v tom čase teta, ktorá bola doma s rodičmi, len tak z ničoho nič odpadla tiež. Že existuje medzi týmito dvoma odpadnutiami korelácia zistili, až keď sa strýko dostal domov. Opýtala som sa na zážitky podobného charakteru svojich známych – dvojičiek, ich rodinných príslušníkov a priateľov.

 

Od jedných dvojičiek som zistila, že sa občas celkom nezávisle od seba rovnako oblečú a často naraz hovoria to isté. Ich kamarátom, tiež dvojičkám, sa stáva, že keď jeden myslí na pesničku, druhý si ju začne zrazu pohmkávať. Dozvedela som sa o prípade, keď maličké dvojičky vôbec nekomunikovali pomocou slov, či zvukov a napriek tomu sa ich rodičom zdalo, že komunikujú. Vraj dvojičky túto schopnosť stratia, keď sa naučia rozprávať. S postupom času sú aj ľudské aktivity sofistikovanejšie a predsa len je ťažšie neverbálne svojmu súrodencovi naznačiť: „potrebujem, aby si mi išiel ručiť na hypotéku“ ako „poďme si zavrešťať“, ale každopádne to je zaujímavé. Pýtala som sa na to jednej mamy dvojičiek a tá potvrdila, jej mysteriózne potomstvo sa skutočne dorozumieva neverbálne, a to vzájomným hryzením a ťahaním za vlasy.

 

Ďalšie dvojičky z okruhu mojich známych zase medzi sebou hovorili svojou vlastnou rečou, ktorej nikto iný nerozumel.

 

Vy si myslíte, že nevedia hovoriť, a oni si z vás pritom robia srandu v tajnej detskej reči. Strašidelné.

 

Názory odborníkov na to, či môže existovať psychické spojenie medzi dvojičkami sa rôznia. Niektorí si myslia, že to treba seriózne preskúmať, ale prevláda skepsa. Ja sa pýtam, prečo? Chápem, že ľudia, ktorí sú fyzicky navzájom svojimi dokonalými kópiami, majú tendenciu mať na základe tejto príbuznosti aj podobný vkus, či robiť rovnaké rozhodnutia, ale pomerne veľa príhod je práve o dvojičkách, ktoré na diaľku cítia napríklad bolesť svojho súrodenca.

 

Verím, že sme sa pohli od stredoveku a to, že nerozumieme, ako niečo funguje, nie je dôvod na to, aby sme popierali, že to existuje.

 

Ste dvojička? Máte dvojičky? Pomôžte mi rozšíriť moje portfólio aktov X v diskusii.

 

Viac napríklad tu.