Skúsme začať takto. Bratiška! Aupark. Sklo. Veľa skla. Sklenené peklo! Paul Newman. Paľkova mama. Ptičie. (Naozaj taká dedina existuje. Na Slovensku.) Z Ptičia je to len na skok do Jasenova. A tam sa odohralo také menšie spoločenské podujatie. Čiastočne to bola nenáročná turistika, ideálna aj pre malé detiská a čiastočne to bolo aj šermiarsko-strelecko-historické predstavenie. Svedectvo o tejto akcii práve čítate.

 

Jasenov je jedna z dedín okolo Humenného, mesta, ktoré je kultúrnym, historickým a priemyselným centrom v zasľúbenej zemi, takmer v srdci Mordoru, na Hornom Zemplíne. Tento Jasenov je celkom blízko pri Humennom a je zaujímavý tým, že v ňom nie je nič zaujímavé. Je to dedina takmer na konci sveta a končí v nej cesta. Na konci dediny je autobusová zastávka, takzvaná “Točňa”, a ak by tam pracoval slsp, autobus by tam musel otočiť a ísť nazad do civilizácie, pretože ďalej cesta nevedie.

foto 1.: turistická mapa okolia Jasenova

 

No dobre, klamal som, predsa je tam skutočne pekná záležitosť, a to Jasenovský hrad. Zdola z dediny vyzerá ako nezaujímavá kopa kameňa, lebo pomedzi stromy vidno len pár zrúcaných hradných múrov. Jasenovský hrad má šťastie, že existuje niekoľko nadšencov, ktorí sa snažia udržať ho v čo najlepšom stave a občas na ňom aj niečo opraviť či zrekonštruovať. Títo ľudia sa 13. augusta 2016 pridali k celoslovenskej akcii s názvom “Noc hradných zrúcanín”. Jasenovskí záchranári sú členmi združenia “Zachráňme hrady” a tento podnik spája rôznych hradných záchranárov, za účelom zachovania hradov, kláštorov, kostolov a ďalších historických objektov. Má 29 členov.

 

V sobotu 13. augusta doobeda začali prichádzať na koniec dediny prvé skupiny turistov. Odštepný závod združenia “Zachráňme hrady”, pobočka Jasenov, zabezpečila organizáciu a propagáciu podujatia, pripravila asi 8 stanovíšť po ceste na hrad, kde mohli deti súťažiť a plniť rôzne veselé úlohy, ďalej zabezpečili techniku (ozvučenie) a predovšetkým vybavili vystúpenie skupiny historického šermu Vikomt zo Sniny. Áno, aj Snina je ešte na Slovensku.

foto 2.: výhľad od Jasenovského hradu, dole vidno Jasenov a Humenné

 

Na hrad vedú dve cesty, jedna je dlhšia a menej strmá, druhá kratšia, no o to strmšia. Po tej menej strmej išiel odvážne aj traktor, aby vyniesol hore k hradu nejaké haraburdy. Čudoval som sa, že sa neprekotil na strechu. Keď sa človek vytrepe už celkom k hradu, môže začať vyvaľovať oči a výskať od radosti, aká je to neskutočná nádhera, pozerať sa dole na Humenné a celú Ondavskú vrchovinu. Ako to približne vyzerá, vidno na fotke č. 2.

Neviem, čo k tomu výhľadu viac napísať, asi len toľko, že som si vtedy zase uvedomil, koľko je na Slovensku úžasných fotogenických miest a scenérií. Treba si vyberať, kam a kedy turista zájde, lebo škoda je každého jedného takého výhľadu, ktorý ostane nespoznaný alebo zabudnutý.

foto 3.: pohľad na hrad

 

foto 4.: pohľad smerom na Sninský kameň a Vihorlat. Za zeleným kopcom vľavo je Ptičie.

 

Pred vystúpením šermiarov si mohli turisti vyraziť pamätnú mincu asi za euro, pretože hrad Jasenov je známy aj tým, že približne v roku 1550 sa tam razili falošné mince, v čase keď tam šéfoval Gabriel Drugeth. Tresty za takúto protištátnu činnosť boli ultimatívne, asi ako keď si niekto robí žarty z Kim-čong-una: smrť.

Okolo 17:00 začalo predstavenie skupiny Vikomt, boli to celkom podarené choreografie, kde sa sekali mečmi šlachtici a ich ženy, alebo ženy so svojimi manželmi, alebo žena a žena proti sebe, skrátka mlátili sa mečmi, ale len “akože”, lebo seknúť do živého takouto chladnou zbraňou nie je žiadna sranda, takže účinkujúci si museli dávať pozor. Pomedzi jednotlivé boje ukazovali, ako fungovali prastaré strelné zbrane, také zo 14. storočia, keď sa ešte husiti mlátili s kadejakými rôznymi odkundesmi. Celkom slušne to trieskalo a tie zbrane naozaj fungovali, aj keď ťažko povedať, či by dokázali zlikvidovať nejakého pajáca či mrzáka.

foto 5.: mladý homo sapiens skúša uchopiť starodávnu strelnú zbraň

 

Po vystúpení sa šermiari vydýchali, osviežili sa a zahlásili, že detiská si môžu vyskúšať meče a popozerať si tie podivné pušky a strieľajúce píštaly. Niektorí sa u vedúceho skupiny Vikomt vyzvedali, akože to ten historický šerm vlastne funguje a či by to mohli skúsiť. A tak aj niektorí dostali prvú lekciu - zdarma.

 

foto č. 6. pohoda na hradnom nádvorí Jasenovského hradu

 

Akcia dopadla výborne, počasie bolo skvelé, večer bolo treba doplniť prevádzkové kvapaliny, takže pohostinstvo u Vlada malo o pár euro vyššiu tržbu za predaj čapovaného piva. Ak budete mať cestu do Mordoru, nevynechajte teda Jasenovský hrad, stojí to za to! Výletu udeľujem 4,8 halapartní na 5 stupňovej škále.

S pozdravom,

nech žijú hrady!

Navždy váš Otras Mozgu