Chrobáci. Fenomenálna kapela, ktorú pozná snáď každý. Ako dieťa si pamätám soboty, kedy otec oprášil platňu od Beatles a bytom sa rozozvučali ich nádherné piesne. Neskôr som častokrát po príchode zo školy sadol k televízoru a na videu som si pustil z VHS pásky ich film Help! Ten film som dokázal pozerať stále dookola. Teraz si ich veľmi rád pustím doma, v mojom rebríčku majú čestné miesto medzi mojimi osobnými TOP kapelami. Ale poďme k veci.

Partia pesničkárov má čestné miesto aj na svetovom hudobnom Olympe. To vďaka tomu, že spievali nielen o láske a cestovných lístkoch, ale vedeli hudbou dosiahnuť viac. Spolu hrali 10 rokov, počas ktorých nahrali 12 albumov, ktoré posunuli hudbu vpred. Niektorí ich prirovnávaju v Picassovi v hudobnom svete, a to vďaka tomu, že vytvorili niečo jedinečné a originálne. Tento článok ale nie je venovaný ich histórii, je venovaný tomu čo prišlo potom.

Kapela sa rozpadla v roku 1970, čo samozrejme spôsobilo rozruch nielen medzi fanúšikmi, ale viacmenej v celej spoločnosti, bola to jedna z častých tém na diskusiu. Poslucháči si nechceli pripustiť, že už nikdy nebudú počuť novú pesničku od tejto štvorice. Dajú sa ešte znova dokopy? 
Ubehlo šesť rokov, a na pultoch predajní sa objavila neznáma kapela Klaatu. Vydali album s názvom "3.47 EST", na obale nebola žiadna fotka členov kapely, pesničky nemali na albume uvedených autorov, album bol pre poslucháčov úplne anonymný. Tento album sa dostal do rúk Steva Smitha, zamestnanca novín Rhode Island. Po jeho vypočutí sa pokúšal zistiť, kto je autorom, ale vydavateľstvo Capitol Records nič neprezradilo. Po veľkom dumaní a pridaní štipky konšpirácie uverejnil článok, v ktorom tvrdil že kapela Klaatu sú noví Beatles.

 

Už samotný názov kapely znie veľmi tajomne a mysteriózne. A začalo sa diať to, čoho sme mnohokrát svedkami aj teraz, v dobe internetu. Táto teória sa začala preberať, obmienať, nabaľovali sa dôkazy a domnienky. Aký to malo výsledok? Kapela Klaatu začala predávať 20000 albumov denne. A čo na to vydavateľ Capitol Records? Nechali si uverejniť v novinách celostránkovú reklamu, ale namiesto textu "Klaatu nie sú Beatles" tam bolo len "Klaatu je Klaatu". Obchodom sa nadalej samozrejme darilo.

                                  

obal prvého albumu kapely Klaatu


Album mal na rováši muzikant Terry Draper, ktorý samozrejme nič takéto nezamýšlal. S hudobníkmi vydali anonymný album len preto, aby ľudia nepozerali na mená, ale aby hudba prehovorila sama za seba. Celá táto mánia sa rozpútala v čase keď kapela nahrávala druhý album, sami boli zvedaví kam to zájde. Poslucháči boli samozrejme velmi sklamaní, keď časom zistili, že Klaatu naozaj nie sú The Beatles. Hudobníci z Klaatu si ale vďaka tomuto pekne zarobili, ale už sa im nikdy nepodarilo zopakovať úspech prvého albumu. Spolu vydali 5 albumov s ktorými sú spokojní a samozrejme ich svojim spôsobom teší, že ich prácu ľudia nazývali novými Beatles. Taktiež vyšlo najavo, že Steve Smith nebol ani novinár, toto bol jeho jediný článok čo mu kedy v novinách uverejnili. 

 

John Lennon bol zastrelený v roku 1980, umrel ako 40 ročný. 8. decembra tak umreli všetky nádeje fanúšikov na reunion kapely Beatles. Alebo nie?

Na scénu prichádza James Richards a jeho neuveriteľný príbeh. 9. septembra 2009 sa prechádzal so svojím psom po Del Puerto Canyon, kde zakopol a neštastne spadol. Zatial nič nezvyčajné, však?
Zobudil sa v miestnosti zariadenej pekným nábytkom a netradičným elektrickým prístrojom, ktorý predtým nikdy nevidel a s ranou na hlave prelepenou náplasťou. Pamätal si, že spadol v neobývanej oblasti, teraz sa nachádzal v nejakom dome, spoza okna počul na ulici ruch. Do izby vošiel muž a oznámil mu, že ho našiel 20 metrov od domu ležať na zemi, tak ho zobral k sebe domov. Neskôr z neho vypadlo, že sa nachádza v paralelnom vesmíre a dotyčný muž ho našiel na zemi pri potulkách týmito svetmi. Cestovanie paralelnými vesmírmi je u nich totiž bežné a on pracoval pre vládnu agentúru, ktorá tieto nové svety preskúmava a hľadá vhodných adeptov pre bezpečné destinácie.
Dali sa spolu do reči, prišlo aj k hudbe a tu z hostiteľa vypadlo, že Beatles v ich svete stále fungujú spolu a veselo koncertujú. Ukázal mu aj magnetofónové kazety s ich nahrávkami a pustil mu ich. Potom sa spolu išli najesť, jedlo bolo veľmi podobné, len kečup tam bol purpurový. V nestráženej chvili náš hrdina ukradol jednu takúto kazetu a prinisol nám ju naspať do nášho sveta.
Chcete si to vypočuť? Nie je problém http://thebeatlesneverbrokeup.com/

 

                                 

páska s hudbou z inej dimenzie?

Pesničky sú poskladané na slušnej úrovni, no človeku hneď niečo nesedí. Sú pozliepané z útržkov zo sólovej tvorby členov The Beatles, ktoré vznikli po rozpade spoločnej kapely. Aj na to je vysvetlenie, ktoré poskytol neznámy cestovateľ pralelnými svetmi. Hudobníci majú v hlave útržky svojich budúcich diel, takže v našom svete ich vydali každý sám, u nich ale boli tieto útržky spojené a vznikol originálny album. Samozrejme, novinári si chceli tento príbeh overiť, alebo aspon vypočuť v prvej osobe, pán James Richards sa ale nedá zastihnúť, nikto ho nepozná, nikde nebýva. 

Čo povedať na záver? No, to niekomu dalo roboty, zosmoliť to celé dokopy.