Rok sa nám s rokom zišiel a máme tu nových Transformerov. Ak ste už prestali túto sériu sledovať, dovoľte mi pripomenúť vám, že ide už o tretie pokračovanie. Áno, má presne všetko, čo by ste od akciou nadupaného filmového letného trháku očakávali, ba dokonca aj niečo navyše, čo mu však v konečnom dôsledku aj trochu škodí. Ale pekne poporiadku, nech z toho hneď nemáte závrat.

 

Príbeh nám predstavuje otca neúplnej rodiny Markyho Marka, jeho 17ročnú dcéru Dezorientovanú Blondínu a jej tajného frajera Nebezpečného Šoféra. Úplnou náhodou nájdu Optima Primea a zobudia ho. Áno, to je ten hlavný „dobrý" transformer, ktorý sa nejakou záhadou stratil. Kým on ležal úhorom ukrytý kdesi v kine (!), jeho spolu-súdruhov likviduje akýsi iný transformer, o ktorom zhruba prvú hodinu nevieme vôbec nič. Veď načo aj. Takže. Optimus je zobudený, naháňa ich vláda a chcú zabiť ako jeho, tak aj našu (skoro) svätú trojicu. Do toho sa zamontuje ten neznámy transformer a pohroma je na svete. Aby toho nebolo málo, vedci objavia látku, z ktorej sa transformeri vyrábajú (a nazvú ju prirodzene transformerencium) a idú si pásovo montuvať vlastné kovové bytosti. Plus celý čas sa postavy bavia o akomsi tajomnom prístroji zvanom Semä, ktorý ak vybuchne, zrovná celé velikánske mesto so zemou. Ak ste sa už tuto stratili, nie je to tak úplne moja vina. Celé to akosi nedáva zmysel, ale nič to nemení na tom, že aspoň aký – taký dej tu je. A aby ste sa nebáli, tá bomba/prístroj/neviemčo (a.k.a. Semä nakoniec ani vôbec nevybuchne!)

 

Tvorcom sa očividne zunovalo Chicago, a preto sa vydávajú rozdrbať na minďár™ nejaké čínske mesto. Nezaregistroval som aké, ospravedlňujem sa. S istotou viem povedať iba to, že celú túto zlátaninu režíroval ako obvykle Michael Bay. Ak by ste si to dopredu nezistili, tu je zopár jeho typických čŕt, podľa ktorých vždy spoznáte, že za tým – ktorým filmom stojí práve on. Takže: 1. Prízemné zábery na z auta vystupujúcich ľudí, 2. Aspoň jeden záber z vrchu na letiacu helikoptéru, 3. Rotujúce zábery okolo celého bojiska, 4. Asi tak tri výbuchy každú minútu, 5. Dokonalý happy-end, 6. Aspoň jedna situácia, keď ponad našich hlavných hrdinov v spomalenom zábere preletí niečo veľké (tu je ten akoby rotor z lode (v Bad Boys 2 to bola malá jachta)), 7. Precízny product placement (Bud Light, Chevrolet, Victoria´s Secret, etc). Apropo výbuchy. Tie sú ešte dokonalejšie, ako kedykoľvek predtým. Vybuchuje všetko a všade, bez rozdielu váhy, vierovyznania, alebo prítomnosti horľavých látok vo svojom vnútri.

 

Ozaj, a spomínal som, že aj teraz tam budú veľké vesmírne lode? Nie? No, tak budú tam. A je tam ešte jedna vec, o ktorej ste doteraz istotne nepočuli. Marketingové oddelenie očividne upozornilo scenáristov na fakt, prečo by sa mali transfomerovia meniť iba na autá. Veď ako vidíme názorne na sériách Lego Dino, Chima a Ninjago, dosť sú v kurze dinosaury, tak prečo by sme ich tam nejako nezakomponovali? A oni poslúchli. Ich prítomnosť vysvetlili asi tak, ako keď ja budem dcére M. vysvetľovať ako prišla na svet. Zmysel to síce veľmi nedáva, ale sú tu obrovské dinosaury! Plus ešte jedna vec. Jeden z nich dokonca chrlí oheň. To už je čo povedať. Ako istá analógia ma napadá Jurský Park, pretože aj tam sa to robotickými bytosťami prehistorického charakteru len tak hemžilo. I keď dôvody ich existencie sú diametrálne odlišné.

 

Z hľadiska noviniek oproti sérii tu máme zopár nových postáv. Najviac vyčnieva vyafektovaný moderátor z Hunger Games v role hlavného vedca, alebo zošedivený Frasier v role takmer hlavného záporáka. Rovnako tu nenájdeme žiadnu silnú ženskú hrdinku, neustále svojím hereckým výkonom oscilujúcim medzi skutočným filmom a pornofilmom. Je to trochu aj škoda, ale zaplniť dieru (alebo prsia) po Megan Fox skrátka asi nie je možné. Plus sa zvýšila aj doba trvania, na takmer skoro celé TRI hodiny vášho života. To je skoro už toľko ako má Pán s prsteňom. Ale verím, že piate pokračovanie ho konečne dokáže prekonať.

 

Aj keď sa tomu v mojom prípade verí dosť ťažko, film sa mi až tak nepáčil. Neviem, či je to tým, že dej je z pokračovania na pokračovanie neustále narastajúca hlúposť, či som za tie roky konečne emocionálne dorástol a dospel (to určite nie, ale aspoň spomenúť sa to sa patrí), alebo či som na celý film skrátka nemal náladu. Ale zase, nalejme si čistého vína, je to stále o niečo lepšie ako tretí diel Expendables, alebo El Kapitán Amerika – Voják Vý(ň)ter. Kto si však myslel, že toto bude už posledný diel série, je na veľkom omyle. Aj keď Optimus Prime na konci robí drahoty, že či ho ešte niekedy uvidíme, ale všetci vieme, že tak o dva – tri roky tu bude aj so svojimi plechovými kamošmi opäť. Ešte horší ako kedykoľvek predtým, no aj napriek tomu si jeho najnovšie komicko – vybuchujúce eskapády rozhodne pozriem. Lebo sú to proste na autá sa meniace roboty doplnené nezmyselnými výbuchmi. Teda povinne všetcia vypnúť mozog a ide sa. Tak to predsa máme radi.