Nejako sa z dailymale začali vytrácať echt mužské články, tak som sa rozhodol prispieť rýdzo mužskou témou. Na úvod treba povedať, že chlastať pivo vie každý, ale uvariť si ho? To dokáže tiež každý. Nie je to až také náročné. Takže pome na to. DISCLAIMER: Vopred sa ospravedlňujem skúseným homebrewerom a pivným fajnšmekrom za nepresnosti a zjednodušenia.

 

Na varenie budeme potrebovať:

  • Kuchyňu, kde budeme môcť robiť bordel
  • Veľký hrniec s pokrievkou
  • Miešadlo
  • Zopár kýblov (radšej viac ako menej)
  • Kvasnú nádobu s výpustným ventilom, scedzovacím sitom a kvasnou zátkou (kúpime na nete)
  • slad, chmeľ, voda, kvasnice (aké a koľko závisí od receptu)
  • Cukromer, teplomer
  • Zo dvoch kamošov ako asistentov
  • Dve textilné plienky

 

Varenie zlatistého moku pozostáva z troch základných fáz: Rmutovanie, chmeľovar a kvasenie.

 

0. Predpríprava

V prvom rade je treba všetko poriadne vyčistiť – kýble, miešadlo, hrniec, kvasnú nádobu, proste všetko, čo príde do styku s pivom. Najlepšie nejakou dezinfekciou, alebo roztokom vody so Savom. Následne je potrebné namlieť slad. Toto sa v našom prípade ukázalo ako celkom problém - odporúčaný mlynček na mäso mlel príliš najemno, tak sme zvolili mixér. Problémom mixéra bolo, že časť rozomlel príliš a časť málo, takže sme museli mlieť po malých dávkach, aby to bolo aspoň ako tak rovnomerne. Sladov je asi milión druhov, najbežnejšie používaný v našich končinách je český (plzeňský).

 

1. Rmutovanie

Je v podstate namáčanie sladu do vody (v našom prípade 20l) a jeho následné varenie. My sme použili infúznu techniku, teda po namočení sladu do asi 35 stupňovej vody sme ho postupne zohriali na cca 63 stupňov (takzvaná nižšia cukrotvorná teplota). Na tejto teplote sme ho držali 30 min., potom nasledovalo zohrievanie na cca 73 stupňov (vyššia cukrotvorná teplota) a zase podržali pri tejto teplote asi 30 min. Následne ešte trochu povarili (cca 5 min) a vypli.

 

Existuje ešte aj dekokčný spôsob varenia. Je to v podstate to isté, len v istom momente zoberiete tretinu vášho diela a na cukrotvornú teplotu zohrejete len tú a potom ju vlejete naspäť, čím sa zvýši celková teplota. Je to trochu prácnejšie a budete potrebovať o jeden hrniec navyše.

 

Následne je potrebné vodu scediť, tá bude tvoriť základ pre ďalšie varenie piva. Pri cedení sme použili plienku zloženú dvojmo, ktorá dobre zachytila hrubšie nečistoty zo sladu. Slad, ktorý ostal, sme dvakrát preliali vodou (15l – zohriata na 80 stupňov, takzvané vyslaďovanie) a aj tú scedili do kýblov (zase použitá plienka). Táto voda tiež bude vstupovať do následného varenia. Použitý slad už nebudeme potrebovať.

 

2. Chmeľovar

Chmeľovar je varenie sladovej vody, ktorú sme získali v prvej fáze s chmeľom. Použijeme vodu z prvotného varenia a časť vody, ktorou bol slad len prelievaný. Chmeľ sme pridávali na trikrát, prvý na začiatku varenia (20g), druhý po 30 min (15g) a tretí po 60 min (15g). Chmeľ je možné použiť buď čerstvý, ale pre domáce varenie celkom postačia aj chmeľové peletky (granule). Celé varenie prebiehalo 90 minút, teplotu sme sa snažili držať medzi 90-95 stupňov, na hrnci malá škára na odparenie. Nechali sme schladnúť na cca 80 stupňov a zliali cez výpust do kýblov. Cediť cez plienku môžeme aj nemusíme, ak chvíľu počkáme, chmeľ sa usadí na spodku. V tejto fáze už máme mladé pivo, ktoré je potrebné nechať schladnúť na zákvasnú teplotu. Tá sa líši podľa toho, aké kvasnice hodláme použiť. Ak spodné, tak teplota do 10 stupňov, ak vrchné, tak cca okolo 20. V našom prípade sme zvolili vrchné, keďže v pivnici je stálych 19 stupňov.

 

3. Kvasenie

Kvasnice sme najprv nechali rozkvasiť v malej nádobe s cca 3dcl mladého piva (samozrejme zákvasnej teploty – 20 stupňov) a keď urobili cca 2cm vrstvu peny, šupli sme ich do kvasnej nádoby. Kvasná nádoba musí byť utesnená. Takisto je dobré mať kvasnú zátku, na tej budeme podľa bubliniek môcť sledovať, či ešte prebieha kvasenie alebo nie. Celý kvasný proces prebieha cca 3-10 dní, počas tohto obdobia je potrebné nádobu sem tam pozrieť a pozbierať zvrchu vytvorenú penu. Po dokončení hlavného kvasenia pivo stočíme do fliaš (sklenené, plastové) a môžeme nechať ešte pár dni postáť v pivnici. Následne ich necháme aspoň 30 dní odležať v chladničke.

 

So far sme navarili dve várky, dokopy asi 30 litrov piva. Celkové náklady dosiahli asi 100 eur, z toho 70 bola aparatúra, zvyšok boli suroviny. Na liter piva to je teda zhruba 1 éčko, čo je obstojná cena. Čím viac však varíte, tým ste efektívnejší a teoreticky by sa dalo dostať na cenu niekde okolo 50 centov za liter, nerátam však vodu a energie. Chuťovo je pivo fajn, horkosť a obsah alkoholu ešte trošku kríva, pri ďalších várkach to dúfam doladíme. Na nete je hafo receptov, mne osobne sa najviac pozdávajú stránky brewersfriend.com a brewtoad.com, takže keď si budete chcieť uvariť klon Guinnessa alebo tmavé pivo Rectal Bleeding, viete kde hľadať.

 

Pre lenivcov ešte dodám, že ak sa vám nechce variť zo základných surovín (je to robota tak na 6-7 hodín), tak je možné uvariť si pivo aj z koncentrátu. Pri tomto postupe odpadájú body 0, 1 a 2. Koncentrát rozriedime vodou a necháme zakvasiť. That's it.

 

Ďalším spôsobom je varenie zo sladového výťažku. Tu odpadávajú body 0 a 1. Výťažok zmiešate s vodou, povaríte s chmeľom, necháte schladiť a zakvasíte.

 

Na zdravie.