Drahí bratia a sestry!

V našej spoločnosti už dlhší čas panuje hodnotový aj názorový chaos. Mám za to, že najkrajšie sviatky roka sú ideálnym časom začať proti tomuto nešváru bojovať. Ako proti tomuto nešváru bojovať? Jednoducho. Hovorme si vždy a za každých okolností pravdu. A pravda o Vianociach je táto:

Prečo Vianoce oslavujeme?

Vianoce oslavujeme preto, že pred viac než dvetisíc rokmi sa v jednom betlehemskom chlieve narodil istý chalan, z ktorého sa neskôr vykľul poloblázon, vyhlasujúci sa za božieho syna. Nevyvinutá a neosvietená spoločnosť ho za tie kecy pribila na kríž. Keby mu v tom čase vedeli poskytnúť odbornú pomoc – mesiášov dnes kŕmime haloperidolom a nepúšťame von - nemuseli by sme na konci roka tráviť čas skupovaním predražených nezmyslov.

Prečo oslavujeme narodenie Pána a nie jeho narodeniny, keď je jasné, že nie každý rok sa môže narodiť?

Výborná otázka bez jasnej odpovede. Skúšal som preto volať aj do Vatikánu, bohužiaľ všetky tamojšie čísla sú audiotextové a ja nemienim platiť stovky eur za to, aby ste sa dozvedeli niečo, čo vám aj tak vedieť netreba.

Ako Vianoce oslavujeme?

Vianoce oslavujeme tak, že si do obývačky jebneme stromček. K bontónu patrí, aby to bol stromček ihličnatý, prinajhoršom umelý. Listnáče sa za vianočný stromček nehodia. Výber stromčeka je mužská záležitosť, ohundranie výberu je ženskou doménou. Nejedno domáce násilie uzrelo svetlo sveta, keď kritika prekročila únosnú hranicu.

Ako sa nepomýliť pri výbere vianočného darčeka?

V zásade existuje len jeden jediný spôsob, ako to urobiť: šupnúť príbuzenstvu pod stromček prachy. Je však možné, že vaša rodina nie je finančne najlepšie situovaná a po nákupe kapusty a klobásy vám už na účte nič alebo takmer nič nezostalo. V tom prípade je naporúdzi úžerník. Požičajte si pár stoviek, do budúcich Vianoc sa váš dlh určite vyšplhá aj na pár tisíc. Čo však zodpovedný rodič neurobí pre radostný lesk v očiach milovaného tínejdžra, hlavne keď netuší, že to ligotanie je výsledkom intravenóznej aplikácie metamfetamínu?

Čo má milovaný tínejdžr robiť v prípade, že mu Ježiško žiadnu hotovosť neposlal?

Pustiť si platňu Karla Gotta a spolu s ním kvíliť: Jááááá sníííííím o Váánocíííííích, bílýýýýýýých.

Čo k Vianociam patrí?

K Vianociam patrí nekonečné postávanie v šóre. Človek zbehne do trafiky pre tabak a vráti sa na druhý deň, pretože pani pred ním si nevedela dať rady pri výbere vianočnej pohľadnice.

Čo k Vianociam nepatrí?

Sneh.

Čo na Vianoce jeme?

Na Vianoce konzumujeme kombináciu jedál, z ktorých nám zaručene príde zle. Hovoríme tomu zachovávanie tradícií.

Kto z Vianoc najviac profituje?

Spoločnosť Zentiva, výrobca Pancreolanu forte.

Čo robiť, keď sa vám pri Štedrej večeri zasekne v hrdle rybacia kosť?

Požiadať najbližšieho spolusediaceho, aby vás pridusil a ukončil tak vaše trápenie.

Čo nám cez Vianoce najviac chýba?

Otvorená krčma.

Ako sa Vianociam vyhnúť?

Naporúdzi máme viacero možností, spomeniem aspoň dve. Prvá je radikálna. Prestúpte na islam a odsťahujte sa do moslimskej krajiny. Prestúpiť na islam je jednoduché, stačí nahlas povedať: Niet iného boha okrem Alláha a Mohamed je jeho prorok. Keďže sa tým automaticky stávate bezpečnostným rizikom pre tento štát, je potrebné vybrať si krajinu, kde vás nebudú celoročne monitorovať iba kvôli tomu, že si párkrát denne buchnete hlavou o zem. Dostať sa do takej krajiny je tiež hračka - postupujte proti prúdu utečencov a zaručene dorazíte na miesto. Druhý spôsob je umiernenejší. Ukradnite susede šnúru od bielizne a zaveste sa v pivnici na teplovodnú rúru. Nezabudnite tak učiniť najneskôr do konca septembra. Inak vás o rozum pripravia vianočné reklamy v telke.