Kedysi v dávnej minulosti, ešte ako mladý Otras na základnej škole, som držal v ruke zvláštnu farebnú kocku. Takzvanú Rubikovu kocku. Matne si spomínam, že tento zázrak nám doniesol tatko, jedného krásneho dňa počas môjho šťastného detstva. Netuším ako a kde ju zohnal. Ja a môj mladší brat sme neverili, že sa mu to podarilo. V tom čase naplno zúril ťažký socializmus a táto kocka bola absolútny hit. Išlo o super slávnu hračku, každý ju chcel. Vedeli ste o tom, že otec Ernőho Rubika (volali sa rovnako) sa narodil v Piešťanoch v roku 1910? Nie? Tak už to viete.

Prešlo veľa rokov a ja som si ju znovu kúpil, len tak, z čírej roztopaše. Dlhšie som ju nechal len tak, ako dekoráciu a po niekoľkých rokoch som ju konečne vzal do rúk. Poskladať som vedel len jednu stranu a nikdy som ju neposkladal celú. Až donedávna...

Akosi mi to začalo vŕtať v hlave a trochu som bol znepokojený, keď ju môj sused zložil, akoby len tak mimochodom, keď bola kocka na dvore, spolu s deťmi a s inými hračkami počas jedného letného posedenia. Vyvaľujem oči a vravím si, doparoma... Musím sa to naučiť. Tak som sa do toho pustil.

Naučil som sa to. Nerozumiem úplne detailne každému pohybu každého dielika kocky, no pomocou začiatočníckej metódy teraz dokážem klasickú Rubikovu kocku (3x3x3) poskladať kedykoľvek. Skutočne to nie je nič zložité. Chce to trochu cviku, Rubikovu kocku, pozretie niekoľkých návodov na YouTube, trochu experimentovania a kocku určite poskladáte.

Keďže neviem čo s peniazmi a tento môj kockový úspech ma veľmi povzbudil, zistil som, že existujú aj rôzne modifikácie tohto populárneho hlavolamu. Viem, že existujú súťaže, kde sa kocka skladá čo najrýchlejšie, prípadne naslepo, alebo nohami či ušami, alebo neviem ako ešte, ale toto ma nijako neočarilo. Ja za fascinujúcu považujem modifikáciu kocky, ktorá satanvie prečo, diostala pomenovanie „Megaminx“. Je to vlastne dodekaéder, po slovensky „dvanásťsten“. Dodekaéder je Platónske teleso, inak povedané je to mnohosten, ktorého tvar je obmedzený pravidelnými zhodnými mnohouholníkmi. Bežne sa tomu hovorí kocka, no my všetci chápeme, že je to len také ľudové pomenovanie.

Megaminx som dokázal zložiť zatiaľ len s pomocou akejsi aplikácie z google play obchodu. Bez pomoci aplikácie viem poskladať prvých pár vrstiev, ale celý som ho len tak sám od seba ešte nezložil. Každopádne, určite to pôjde, keďže návody existujú a princíp skladania je veľmi podobný ako pri klasickej kocke 3x3x3.

Potom jedného dňa, keď som hľadal po internetoch nejaké zaujímavosti o podobných hlavolamoch, ma zaujala jedna kocka. Podivne rozsekaná na rôzne nepravidelné časti. Jednofarebná. Mal som voľné určité finančné prostriedky, tak som ich investoval a kúpil toto zariadenie. Prešlo pár hodín a zelený protivný mimozemšťan mi kocku doručil do výdajnej skrine.

Takto vyzerala, keď som ju vybral zo škatule. Najskôr som skúsil mechaniku, no bolo to pocitovo trochu sklamanie. Kocka pôsobí lacným dojmom a pohyblivé časti sa hýbu príliš ľahko, pri otáčaní nekladú takmer žiadny odpor a výsledný dojem je taký, že hlavolam pôsobí pomerne lacno a málo kvalitne. Akoby stačilo málo a rozsype sa. Kocka je aj celkom ľahká, váži 130 gramov. Nie je to úplná dizajnérska katastrofa, ale čakal som trochu viac. Poslednýkrát bola v tvare kocky, keď som ju vyrval z balíka. Odvtedy, čo som skúšal, ako sa jej jednotlivé dieliky dajú posúvať otáčať a hýbať, vyzerá približne takto:

Tak... a skončil som. Po približne dvoch týždňoch som ju poskladal. Čiastočne. Aby som bol presnejší, poskladal som niekoľko dielikov. Úplne presne sú to 4 dieliky. Alebo 5. Neviem... Asi tak z tridsiatich. Ono ja ich ani neviem spočítať. Naivne som si myslel, že si nájdem návod na YouTube a kocku po nejakom tréningu akosi poskladám. Niežeby sa nedal nájsť návod, ale zistil som zaujímavý problém: aj keď nájdem video návod, a v ňom je informácia, v štýle: vezmi tento dielik a daj ho sem. Noooo.... akože, dobre. Nájdem dielik, ale presunúť ho v tejto šialenosti odniekiaľ niekam, je (zatiaľ) nad moje sily. Samozrejme že konkrétny dielik v mojej kocke nikdy nie je tam, ako vo videu. Niektoré sú takmer identické a rozmermi sa líšia len o pár milimetrov. Je to tak neuveriteľne komplikované, že po približne štvrťhodine márneho presúvania jedného dielika som si musel dať prestávku. Nejde to. Bezradne som pretáčal strany... hm, strany? Ono to v tomto stave nemá strany, nedá sa povedať predná, zadná strana, ľavá, pravá, hore, dole... Riešitelia tohto hlavolamu majú rôzne algoritmy, viacerí to vysvetľujú ako rozšírenie, či modifikáciu klasickej kocky 3x3x3 (po anglicky „shape mods“), no ja tam nevidím ani približnú vzdialenú analógiu s algoritmom, ktorým viem poskladať klasickú Rubikovu kocku. V jednom z videí úspešný skladač hovoril, že odporúča mať tieto kocky dve: skladanie rozbabranej je vraj potom ľahšie, pretože človek má lepšiu predstavu (podľa zloženej kocky), kam patrí ktorý dielik. No nie, ešte som si nekúpil ďalšiu. Zatiaľ.

Znovu som túto potvoru vzal do rúk a otáčam všekými možnými smermi. To čo mám umiestnené tak ako chcem, zrazu zmizlo, takže otáčam nazad a dám to do pôvodného stavu, pozriem sa lepšie a zistím, že som dielik dal úplne inde k akémusi inému, ktorý sa na ten prvý len podobal. Skúšam ďalej, otáčam to zo všetkých strán, krútim, otáčam, obraciam, pozerám do YouTube, skladám, posúvam, dám si kávu, pretáčam, prevraciam... a... nič.

Je to neuveriteľné a fascinujúce. Proste napriek maximálnemu sústredeniu a použitiu všetkej dostupnej mentálnej kapacity, na kocku pozerám asi ako Romanka Tabák na Feynmanove prednášky z fyziky. Nula, nič... nada, zero, nichts... ani záblesk pochopenia.

Toľko som zatiaľ dokázal zložiť. Sú to oba dieliky s nápismi, potom dva dieliky naľavo od nich, jeden dlhý a pod ním jeden kratší a potom ešte lichobežník dole vľavo. Pre menej bystrých čitateľov sú to štyri dieliky označené modrou značkou.

Je to vraj jedna z najobtiažnejších modifikácií Rubikovej kocky. Som zmierený s tým, že kým sa mi ju podarí prvý krát vrátiť do pôvodného tvaru, bude to istý čas trvať. Rád by som to stihol pred najbližším perihéliom Halleyho kométy (26. jún 2061).

Nepoznáte niekoho, kto to vie poskladať?

How to Solve a Ghost Cube (Easy Tutorial 2022).... hahaha

Otras Zlomený Mozog