Začal sa odmäk. Sneh sa topí a to znamená dve veci. Chlapi pôjdu na týždňovky a ubudnú monokle. Ale poporiadku.

Keďže polovička chlapov z dediny chodí za robotou, Jožka aj Fero vycítili, že časy hojnosti sa im vo výčapoch krátia a je najvyšší čas ešte v zimnej sezóne zarobiť. Akcie povymýšľali a keď si človek kúpi osem borovičiek, deviatu dostane grátis. Večer sú všetci takí dorobení, že ráno sa k obchodu ledva došuchtajú. Ale všetci vedia, že toto nebude mať dlhé trvanie. Chlapom sa už začali ozývať predáci, že je čas pomaly ukončovať nemocenské a do roboty sa hlásiť. A tak procesie z dediny chodia k lekárom a tí, ako Kristus, zázračne liečia na počkanie ťažké choroby, ktoré trvali od decembra. Ono, čo inak robiť v zime. Robiť sa nedá a peniaze treba.

Partie sa dávajú do kopy, zisťuje sa kto tento rok nemôže a robia sa výberové konania na doplnenie stavu. Fafrnkom sa moc nechce, ale vždy je viac kandidátov ako miest. A tak sa zisťujú schopnosti, vzdelanie, jazyková vybavenosť, zdravotný stav, no je to horšie ako pri odvode. Schopnosti sú väčšinou netušené, vzdelanie výučný list výhodou, jazyková vybavenosť český jazyk slovom, nie písmom a zdravotný stav uspokojivý. A tak sa nádejní adepti tešia, ako precestujú svet. Keď sa vypracujú, aj do Nemecka, alebo Švédska ich zoberú. Mladí sa aspoň niečo naučia. Ako zatepľovať paneláky, lešenia stavať, betónové podlahy vylievať, partií je dosť a je z čoho vyberať. Aj ja som vždy chodil, ale už mám dôchod a ani sa mi už nechce.

Ženy sú tento rok obzvlášť nervózne. Pripisovali sme to tomu, že im kostol zavreli a nemajú toľko zábavy, ale vraj sa boja. Čo keď chlap domov hnusobu zavlečie, keď sa bude raz za čas domov vracať? To niektorých ani pustiť nechcú. Tých je ale menšina. Väčšina sa teší, že chlapi odídu a ony si budú zasa doma bačovať po svojom. Ono, zvyk je železná košeľa a aj na ich zdravotný stav sa to v dobrom podpisuje. Takto koncom zimy je kriku na dedine viac než dosť. Ženy už majú chlapov po troch mesiacoch plné zuby a hádky sú na dennom poriadku. Preto je v krčmách natrieskané. A keď sa chlap vráti z debaty domov a žena chce prejaviť svoj názor, neraz sa to skončí monoklom, alebo vybitým zubom. Podľa aktuálnej kondície na jednom, alebo na druhom.

Susedovi Mirovi prišla minulý víkend návšteva. Syn s rodinou z Bratislavy. Vnúčatá sa nudia, a v paneláku v Petržalke aj tak nie je čo robiť. Tu sa aspoň posánkujú, snehuliaka postavia a starých rodičov potešia. Potešili. Tri dni na to ako odišli, im volá syn, že asi prechoreli. To už aj Mirova žena sa necítila dobre. Na ďalší deň už volala Mirovi sanitku, že chudák nemôže dýchať. A tak sanitka prišla a Mira zobrali do nemocnice. Stále je tam, ale že vraj sa už má lepšie. Tak sme nad tým uvažovali, kto bol kedy s Mirom, ale on do krčmy moc nechodí, tak sme vyhodnotili toto riziko za minimálne. Volal som aj synovi, že či netreba nejaké opatrenia urobiť. Povedal, že ak som s ním nebol, ani nikto, s kým sa stretám, tak ani nie. Ale že pozdravuje Mirovho syna a odkazuje mu, že na tej vysokej v Skalici moc rozumu nepobral. A kde ho mal pobrať, keď ho inde nezobrali?

Minule začal k Ferovi a Jožke chodiť aj náš farár. Tržbu teda neurobí, ale chodí pomáhať so sčítavaním. Kto potrebuje, tomu pomôže. Čo ho najviac zaujíma je správne vyplnené náboženstvo. Aj nám to bolo čudné, čo ho z fary vydurilo. Omladina si robila srandu, že sa prihlási k Svedkom liehovovým a tak sa rozhodol zakročiť, nech nemá vo farnosti kacírov. Mladí sa tak smiali nad tými videami a toľko o nich hovorili, že sa Jožka s Ferom rozhodli akcie rozšíriť a podávať miešané nápoje. Fero urobil Okenu sajrajt, lebo nič iné to nie je, a celý deň sme to pili u neho. Hlava nás z toho bolela jak sviňa. Jožka zasa išla do Rumburaka, ale to sme, po predchádzajúcej skúsenosti, už radšej neskúšali. Ten bravek, ktorý to uvádza, by nemal tú osvetu zanedbávať a začať o tom viac besedovať, nech sa aj v iných pohostinstvách niečomu priučia a nech majú hlavy bôľ aj v iných dedinách.

Najprekvapujúcejšou premenou prešiel v minulých dňoch Maňo. Na premiéra dobrého slova rok nenašiel a naraz chodí a hovorí, ako to Igor s nami myslí dobre? Pozeráme na neho a nestačíme sa čudovať, čo ho to chytilo. Mysleli sme si, že prebral z toho hnusu, čo Fero namiešal, ale nie. Kadiaľ chodí, tadiaľ robí prednášky o očkovaní Sputnikom. Pred tým hovoril, že zaočkovať by sa nedal za nič na svete a teraz plače, že tu Sputnik nemáme. Že vraj je to najlepšia vakcína na svete, pretože je na rastlinnom základe a nie ako tie šunty zo západu. Je aj z Ruska a z Ruska je vždy všetko najlepšie na svete.

Robili sme si z neho srandu, že ruské hodinky idú najrýchlejšie a výdobytky ruskej techniky sme si „neužívali“ naposledy na vojne, ale povedal nám, že sme všetci debili a nerozumieme tomu. Fero mu povedal, že ak my sme debili, tak on je polodebil, keďže ani kvalít debila nedosahuje. Fero má v nadávkach systém a polodebil patrí k tým najhorším. Debil môže byť každý, ale byť polodebil, na to človek už musí ukázať výnimočnú blbosť. To aj Maňo vedel, že prestrelil.

No neviem. Radšej som zavolal synovi, čo si o tom myslí. Spýtal sa, či už naozaj nemáme čo na práci, keď riešime takéto kraviny a nech sa radšej modlíme za odplašenie moru, ako posledný križiak káže. Priznám sa, že som sa zľakol, keď hovoril takto od veci o akomsi pavúkovi a smial sa pri tom, ale asi má toho v práci moc. Dodal, že nech sa radšej zapíšeme na očkovanie a čakáme na overenú a schválenú vakcínu. Sputnik schválený nie je. Tak som sa spýtal Maňa, či o tom vie. Vie, ale v Maďarsku aj v Rusku s ním očkujú a keď to schváli minister, bude to aj u nás. No neviem. Ten náš minister nevzbudzuje moc dôvery. Chodia reči, že počuje hlasy a rozpráva sa s duchom svätým. Aj v dedine sme mali takého, ale odviezli ho v sanitke za výdatnej pomoci policajtov. Takže otázku Sputnika radšej nechávame otvorenú.

Ono po tom, ako starosta to očkovanie prežil a zatiaľ nejaví žiadne odchýlky od normálu, tak chuť sa zaočkovať má u nás čoraz viac ľudí.

A tak sa zatiaľ opatrujeme...

 

PS: Pre poriadok tu je I.II.