Venujem všetkým bláznom, ktorí nevedia, čo so sebou vo voľnom čase a namiesto sexu a chľastu radi zažívajú aj iné dobrodružstvá. V tomto prípade pôjde o zatváranie do miestnosti Escape room, odkiaľ vraj niet úniku a kde vás občas aj niekto naháňa.
Je toho veľa, ale zhrniem len také základné knowhow, že čo a ako.
O čo vlastne ide? Ako to už z názvu vyplýva, ide o escape únik z uzavretého priestoru a zároveň aj o únik z reality. V tých najlacnejších sa jedná doslova o jednu izbu a v tých lepších aj o niekoľko miestností a niekedy aj o tajné zákutia medzi stenami alebo pod podlahou, za šatníkom (true story!), v strope atď...


Z vlastných skúseností ale viem, že aj v takmer prázdnej miestnosti sa môže skupina ľudí pekne zapotiť (pri namáhaní mozgových závitov ! samozrejme, že aj pri iných aktivitách sa dá, ale na tie nepotrebujete návod, dúfam). Naposledy sme takto strávili ôsmi ľudia v nejakej hre 60 minút a miestami sme už hľadali indície aj v prachu na zemi a podozrivo opotrebovanej omietke.


Každá takáto hra má aj tému, nech to nie je tak úplne o obyčajnom školskom testovaní vašich schopností. Takže sa ocitnete v kajute mŕtveho piráta a hľadáte mapu k pokladu, poprípade vo výsluchových miestnostiach ŠTB pátrate po určitom zajatcovi, aby ste mu pomohli utiecť, alebo vás pripútajú k posteliam v pokusnom sanatóriu, kde vás naháňajú zombie sestričky, ktoré majú veeeľmi ďaleko od tých sexi sestričiek, ktoré vám ponúka google. To pripútavanie je celkom obľúbené, raz nás pripli k nábytku, každého do inej časti miestnosti sťahovacími páskami (neviem, ako sa píšu eskapásky :) ) a potom zhasli a odišli. Viem, že niekomu to môže znieť ako päťdesiaty prvý odtieň sivej, ale pre nás sa tým začína celkom iné dobrodružstvo, pri ktorom naskakuje adrenalín, zábava ale občas aj panika.


Základnou úlohou je dostať sa von, ideálne čo najrýchlejšie, aby ste sa zapísali do análov ako ten najlepší tím týžňa/ mesiaca/ ever. Sú miestnosti, kde sa to málokomu podarí, alebo až po vypršaní limitu, kedy vás tých pár minút nechajú dohrať a potom vás sklamú, že 5 minút meškáte. Čas je väčšinou nastavený na 60 minút a vo väčších hrách na približne 90.
V tých sofistikovanejších nie je vyjsť von jediná vec. Občas je samotný únik z miestnosti ľahký, ale vy potrebujete získať niečo naviac. V zombie typoch ide napríklad o nejaké sérum alebo návod na jeho výrobu, poprípade musíte získať mapu s tajnými plánmi útoku nacistov a podobne. Niekedy si myslím, že sem chodia konšpirátori po nápady na svoje články.

V jednej hre nás zavreli do komplexu miestností, kde nám v pravidlených intervaloch púšťali cez ventiláciu dym a podľa toho, čo sme za hodinu zistili, to bol nejaký zombie vírus a keď sme úspešne vyšli von aj s kufríkom na protilátku, tak nám povedali, že sme mali nájsť aj kľúč od kufríka, lebo teraz tú protilátku nedostaneme. Fakt dobrý vtip na záver, teda ak nie ste hypochonder alebo konšpirátor.


Pre mňa najzaujímavejšie boli také, kde nám miestnosť neotvorili, kým sme neobjasnili tri vraždy a okrem dôkazov poskladali základný príbeh toho, čo sa udialo alebo v ďalšej, kým sme nezistili, kto bol neznámy nebožtík, ktorý neprežil v tajnom vojenskom bunkri. Taký oddych od všetkých tých štandardných kódov, trezorov a zámkov. Taktiež som zažila hry, pri ktorých sme museli riešiť úlohu na to, aby sme sa vôbec dostali ku kľúču, ktorým sa otvára vstup do hry. Čo na potrebujete?


Najzákladnejšia vec je partia, ideálne je, ak to nie sú úplne neschopní mrzáci a pajáci, hlavne aby mali troška sedliackeho rozumu poznajú aspoň malú násobilku a podobne. Nielen na pivku, ale aj v boji o prežitie je dôležité mať niekoho, na koho môžete nadávať, o koho sa môžete oprieť, keď sa niečo po je babre.


Vo väčšine Escape rooms je možnosť partie od 2 do 5 osôb, ale sú aj výnimky. Platí sa rôzna suma, okolo 20 až 80 eur za jednu hru, bez ohľadu na počet hráčov. Ak ste šikovní, tak nájdete veľa hier na zľavových portáloch a ak sa nazbierate piati, tak vás viac stojí zapíjanie úspechu ako samotná hra.


Čo sa týka úloh, vyžadujú si občas niekoho, kto sa trafí do terča pištoľou na guličky, alebo strčí ruku do divného tmavého otvoru a raz sme skoro pohoreli na tom, že nemáme dobrý hudobný sluch. Zíde sa, ak niekto vie troška po latinsky, alebo má rád kombinatoriku, ale aj šplhanie po lane a plazenie sa tunelmi sa občas vyskytuje. Niekedy si tým musí prejsť každý člen a niekedy stačí len jeden.


Nemusíte hneď hádzať flintu do žita, ak nie ste dokonalý typ. Ako ja s obľubou hovorím, nie je dôležité vedieť všetko, ale poznať spôsob, ako na to prísť a kde tie informácie nájsť. Na google rovno zabudnite, do väčšiny miestnosti vás nepustia s ničím okrem oblečenia a niekedy si ešte aj baterky musíte objaviť sami počas hry. V hrách, v ktorých vám dovolia zobrať si so sebou mobily, kabelky a podobne, vám to nepomôže vôbec, konštruktéri týchto výmyslov myslia na všetko. Hádanky a šifry v miestnosti sa vždy dajú vylúštiť pomocou indícií, takže ak aj neviete po latinsky, vďaka sile logického myslenia a pár nájdeným veciam sa vám preklad podarí.


Najťažšie je vidieť aj v obyčajných predmetoch nápovedu. Prejavuje sa to najmä vtedy, keď sa neviete pohnúť ďalej a kreativita vašich mozgov šliape na maximálne obrátky. Vidíte kód k číselnemu zámku aj v počte fľakov na stene, polohe písmen v zle napísaných slovách alebo vo farbách klobúka. Stáva sa aj to, že vám do miestnosti naschvál dajú niekoľko falošných indícií, ktoré vás majú zmiasť.


Ak by ste predsa len boli veľmi blbí a dlho zaseknutí, vonku je vždy jeden zamestnanec, ktorý vás sleduje na kamerách a odpočúva vaše rozhovory, ktorý vám vie podať pomocnú ruku a cez vysielačku vás nasmerovať na niečo, čo ste si nevšimli. Takisto sa to dá využiť ako teambuilding. Hlavne ak máte v partii niekoho, koho vám nebude ľúto v nejakej z tých miestností nechať. Sú situácie, keď sa jeden z tímu musí obetovať, aby ste sa pohli ďalej a on ostane zavretý v jednosmernej pasci a podobne. Ideálne je nechať to vyžrať hnusnému šéfovi alebo menežerisovi.


Výborná správa pre tých, ktorí nemajú radi temné, zatuchnuté a úzke priestory je, že sa dostávajú do módy aj outdoor verzie. V Bratislave sme absolvovali zatiaľ tri. Podobá sa to na orientačný beh s hľadaním indícií, akurát že pri hre sa dozviete zaujímavosti a históriu mesta. Zábavnou formou objavujete staré príbehy cez rôzne nápisy, symboly, sochy a iné veci na starých známych miestach o ktorých ste si mysleli, že o nich už viete všetko.


Pri tomto type hry sa priemerný čas hýbe okolo 2 až 3 hodín, závisí to od toho, ako často si budete robiť prestávky na pivo. Pripravte sa na veľa chodenia a lúštenia rôznych hádaniek. Hlavne počas turistickej sezóny si užijete pobavené pohľady a zvedavé otázky od turistov alebo prítomných stánkarov, lebo sa budete motať dookola na tom istom mieste a detailne si obzerať fasádu budov, dlaždice alebo počítať sochy, alebo iné podivnosti.


Prednedávnom som videla ponuku odľahčenej verzie pre rodiny s deťmi, takže ak si chcete dať zaujímavý víkendový deň v meste mimo nákupných centier a popri tom sa niečo nové dozvedieť, vrelo odporúčam.


Nemôžem sem uviesť podrobnosti, pretože to by som prezradila, respektíve napovedala riešenia a verte mi, že to je potom úplné pokazenie zábavy. Niečo ako prezradenie spoilerov na novú časť seriálu alebo knihu. Aby ste predišli sklamaniu z odfláknutej hry, na ktorej sa iba nabaľuje nejaká partia študentíkov, odporúčam si prečítať aj recenzie. Ak by ste chceli odporúčania na konkrétne názvy kvalitných miestností, resp. firmy, ktoré majú za sebou už niekoľko premakaných projektov, tak prosím v diskusii.


A na záver chcem len dodať, že sa tejto zábavke venujem už nejaký ten piatok a stále sa objavujú nové a nové veci a varianty, takže sa nikdy nedá povedať, že už nie je kam ísť. Niektorí podnikavci si prenajmú nové priestory, iní to robia tak, že starú miestnosť zrušia a prerobia. Tú druhú možnosť veľmi neobľubujem, lebo sme prišli o pár hier, ktoré boli dobré, ale už sa k nim nedostaneme. Ale z ich pohľadu to chápem, keď je hra obohraná a už je len málo záujemcov, ktorí tam ešte neboli, je to nerentabilné.


Dúfam, že som týmto presvedčila aspoň niektorých, aby to išli vyskúšať. A ostatní si choďte na paintball alebo airsoft, aspoň bude menšia konkurencia na prvých priečkach.