Aj vy stretávate v poslednej dobe čoraz viac unisexových týpkov v hrubých okuliaroch, s divnými účesmi, hrubou náušnicou, viditeľným tetovaním a ironickým nápisom na tričku? Možno to neviete, ale to sú oni – zasraní hipsterkovia!

 

Hipster je člen subkultúry, ktorá sa vyvinula v posledných rokoch. Hipsteri premýšľajú nezávisle, idú proti prúdu, majú progresívne politické názory, milujú umenie a indie-rock. Najvyššie koncentrácie hipsterov nájdete v kozmopolitných mestách ako New York, San Francisco a Los Angeles - ale v poslednej dobe aj vo väčších slovenských mestách. (Aj na dedinách - kde ale podľa všetkého dostávajú každý piatok strašne po papuli od miesnych náckov). Potulujú sa po umeleckých centrách, undergroundových koncertoch, fajčia trávu v parkoch a diskutujú o zlej zlej americkej politike v Iraku.

 

Hipsteri sa za každú cenu snažia ísť proti prúdu. Až tak, že zapadajú do prúdu -“protiprúdnikov“ – ktorý je výsledkom spoločného ťahu opačným smerom. Spoznáte ich podľa toho že majú rovnaké čierne okuliare s hrubým rámom (ako Rytmus v Superstar), otrávený pohľad v očiach, vyťahané staré tričko s nejakým out-of-date nápisom, a imidž „nedbalej elegancie“. Všetky doplnky, ktoré vyzerajú ako keby ich práve vytiahli zo smetného koša však boli kúpené v drahých značkových obchodoch (Urban Outfitters, American Apparel atď..) Nekupujú komerčné produkty ako Coca Colu, alebo drahé telefóny. Nefičia si na luxuse. Výnimkou sú produkty Apple (informácie o zdieraní ľudí v čínskych fabrikách a znečisťovaní prírody sa k nim nedostali) – iPhone, iPad a MacBook pripojený na zdarma wi-fi v kaviarni sú súčasťou základnej výbavy...

 

Hipsterkovia všade boli, všetko vedia, majú prekuknutú nechutnosť politiky a vidia do cynických a korporáciami platených klamstiev médii. Hudbu ktorú počúvaš počúvali ešte pred tebou, filmy ktoré pozeráš už dávno videli a umenie ktoré ich baví by si ty v živote nepochopil. (Napríklad známy 7 minutový performance mladej škudentky umenia, v rámci ktoréo otvorí plechovku omáčky na špagety, potrie sa ňou, vystrihne si dierku do džínsov a urinuje do plechovky ktoprú sleduje plná miestnosť hipsterkov. Ak vás to zaujalo, pozrite si Interior semiotics)

 

Hipsterkovia sa narodili ako deti trápnych rodičov, neskôr to boli počítačoví a matematickí geekovia, potom pre zúfalstvo z nedostatku štýlu sa z nich stali EMOvia až zakotvili pri hipsterskom štýle. Samozrejme, v živote to nepriznajú.

 

Hipsterkovia sú tu už tak dlho a tak intenzívne, že sa nimi musela bezpodmienečne začať zaoberať aj internetová komunita. Folklórne obrázky si pozrite v galérii a vychutnajte si aj toto video, ktoré fenomém britského hipsterstva skvele zrkadlí:

 

 

A ako sa teda k hipsterkom chovať? Nechajme ich žiť. Sú neškodní, tichí, bojazliví a pomáhajú (napriek svojej plavbe proti prúdu) zlacniť ceny nových Apple technológii (pretože ich musia mať ako prví a zaplatia za pol roka od uvedenia náklady na vývoj, aby sme si ich my potom v druhej vlne mohli kúpiť za normálnu cenu). A aj keď si o nás, bežných smrteľníkoch budú myslieť škaredé veci (počúvame trápnu hudbu, jazdíme v trápnych autách a máme trápne vzťahy), nikdy nám to nepovedia do očí, pretože v rámci svojho liberalizmu uznávajú naše právo na trápny život...