„Žiadna žena nepôjde dvakrát na tú istú dovolenku, pretože to nebude rovnaká dovolenka a rovnaká žena," otvoril konferenciu Herakleitos z Efezu.
„Žena sa na dovolenku nikdy nedostane, pretože kým na dovolenku príde, dovolenka sa posunie preč," oponoval Herakleitov sused Zenón.
„Marxov kokot," ozval sa Platón, „žena o dovolenke nevie, preto si nemyslí, že vie."
„Upokojte sa páni," zažehnal začínajúci konflikt večne zmierlivý Démosthenés, „nechajme hovoriť nášho hosťa."
„Príde deň, keď dovolenka prestane byť dovolenkou, ale bude sharovaciou orgiou," povedal Nostradamus.
Zo Sokratovho diela – Žena na dovolenke, zápis z konferencie

 

Tak ako väčšina Nostradamových proroctiev, aj toto málo známe sa premenilo v skutočnosť. Fejsbuky plné rovnakých fotiek, statusov, všetko ako cez kopírku a nedáva mi to žiaden zmysel a keď mi niečo nedáva zmysel, tak to hejtujem. Chcel som napísať hejt, ale potom som si spomenul na Aristotelove slová „Ak chceš prestať hejtovať hipsterov, staň sa jedným z nich." A dovolenkujúcou ženou sa síce stať nemôžem, ale aspoň môžem ostatným dať návod ako sa zaradiť do davu a možno popri tom porozumiem ženskej duši.

 

Milé ženy, slečny, dámy a ostatná háveď, ktorá štyri dni krváca a predsa neumrie, predstavte si situáciu, že idete na letnú dovolenku. To nebolo ťažké, že? Ostatné roky ste šli z tepla, v ktorom sa nedá nič robiť, iba kúpať, do ešte väčšieho tepla, v ktorom sa nedá nič robiť iba kúpať v mori. Tento rok je to iné, keďže jeseň prišla v polke júna a ísť k moru neznie ako zlý nápad. Čo je ale hlavný cieľ dovolenky? Oddych, relax, spoznanie nových krajín, sex s černochom, mulatom a albánskym študentom? Nič z toho, najdôležitejšie je pochváliť sa. A vedieť sa správne chváliť, to je umenie. V prvom rade, celé svoje chválenie musíte svojmu fejsbukovému publiku podať vo viacerých dávkach. Znie to nečakane, ale chváliť sa začíname na začiatku dovolenky. Len kvôli tomuto vznikla na fejsbuku možnosť checkinu, tak ju neváhajte využiť. Napríklad status: Niekto: Mogadiso ideeeeme - at Vienna International Airport. Prípadne sa môžte iba čeknúť a nechať zvedavé publikum hádať kam idete. Destináciu prezraďte až po piatej otázke „Kam ideš mojááá?".

 

Nesmiete zabudnúť využiť možnosť zdielania svojich pocitov – feeling happy, ako inak sa dá cítiť. Ak cestujete na dovolenku autom, tak pridajte fotku seba a auta, napríklad pri sedení v aute, s popisom Croatia :), feeling happy. Dôležitý je aj názov krajiny. Ak idete do krajiny s francúzskym, španielskym alebo talianskym názvom, tak použite názov v domácom jazyku – Sardegna, Panamá, lebo to sú cool jazyky. Chorvátsko nemá cool reč, takže napíšeme Croatia, Bulharskom sa radšej ani nechválime. V prípade exotiky použite anglický názov, takže namiesto ราชอาณาจักรไทย napíšteThailand aby všetci vedeli kde ste. A je úplne jedno to, že všetci vaši friendi sú Slováci a vy vlastne ani neviete po anglicky, slovenské názvy sú out. Aj keby ste šli na Zemplínsku šíravu radšej použite improvizovaný názov Earthgas wideness. Prvý krok máte za sebou, môžete vyraziť.

 

Počas dovolenky bohužiaľ chválenie trochu klesne. V dvojdňových intervaloch môžete pridávať fotky pláže a popísať to iba srdiečkom, aby ostatní videli, že je vám super. Veľmi in je požičať si bicykel. Teda je to in až keď sa na bicykli odfotíte aby ste ukázali, že sa správate ekologicky. Vhodný popis k fotke s bicyklom – Freedom, Pohyb, #superdovolenka. Nezabudneme na fotku lokálneho jedla, aby ste ukázali, že nežerete iba bryndzové halušky z konzervy. Vhodný popis - Mňam, Ranajočky, #foodporn. Pri každej fotke nezabudnite na checkin, ak by bolo ľuďom hneď jasné, že ste v cudzej krajine, lebo kalmára na portugalský spôsob možno podávajú aj v miestnej kantíne a ešte by si náhodou niekto myslel, že fotíte jedlo počas roboty. Zvyšok dovolenky sa musíte sústrediť na zhotovenie vhodného fotoalbumu, ktorý uploadnete po návrate. Kedysi dávno, keď sme boli deti, tak sa fotilo pre to aby sme si zapamätali prírodu, more a zopár fotiek detí. That is so 1984. Na dovolenke fotíte aby ste mali fotky, ktoré sú dosť cool na sharovanie. To znamená, že fotíte najmä seba v rôznych polohách, lebo čo je na dovolenke najzaujímavejšie? Vy. V prvom rade je dôležité spraviť vhodnú cover fotku na fejsbuk – k objektívu sa otočíte chrbtom a kráčate smerom k moru – kvôli tomuto ste chudli do plaviek.

 

V druhom rade je to fotka mora z vášho uteráka spolu s vašimi nohami. Ak máte škaredé nohy, tak môžete použiť párky. Ďalej nesmiete zabudnúť na fotku vo výskoku, lebo tým ukážete... niečo. Neviem skade prišla táto móda a vyslovujem verejnú prosbu – prosím vysvetlite mi, čo vedie človeka k tomu aby sa odfotil vo výskoku, lebo jediné možnosti, ktoré mi napadnú sú „videla som to v albume kolegyne, tak chcem aj ja" alebo „hrala som hokej a udreli ma do hlavy". Nesmiete zabudnúť fotku pláže kde napíšete do piesku miesto dovolenky a rok, lebo ľudia sú blbí a nedošlo by im to už z názvu albumu. Plus body sú za nápis do srdiečka, lebo dovolenka to je láska. Obligatorné sú potom fotky z válania sa na pláži a tu môžete použiť celú svoju kreativitu – filtre z instagramu, čiernobiele fotky, koláž.

 

Ak použijete celú svoju kreatívnu myseľ podarí sa vám vytvoriť album, ktorý bude presne taký istý ako tri milióny ďalších a to sa ráta. Potom už len ostáva túžobne čakať na návrat. Cestou domov sa nezabudnite čeknúť na letisku, nie na let vy trúby, ale na fejsbuk, aby bolo jasné, že vaša dovolenka končí. A čo doma? Originálny status, ktorým ukážete, že vaša skvelá dovolenka bola ako zo sna. Napríklad: Back to reality...

 

PS: Ak by sa nejaký historik-filozof, trebárs z Prešova, pokúsil napadnúť kredibilitu konverzácie na začiatku tak mám iba jednu otázku. Si si istý, že máš načítané všetko od Sokrata?