Ten suchý kašeľ bol šialený. Uprostred hrudníka ukrutná teplota, pripadalo mi to ako dvojtisícovka v černobyľskom reaktore, nemohol som pohnúť očami, zrejme preto, že už boli uvarené. Pľúca chrčali, pískali, takmer zúfalo kvílili. Pri jednom záchvate kašľa mi odrazu silný tlak v pľúcach takmer prerazil rebrá, kosti zaprašťali. V tej chvíli som si pomyslel, že takto sa mi zomrieť nechce. Vzápätí prišiel ešte silnejší záchvat kašľa. Nepredstaviteľný. Lomcoval telom tak, že sa mi nechty oddeľovali od prstov. A vtedy to prišlo. Silný tlak v pľúcach ich vymrštil smerom k hrdlu, roztiahol krčné svalstvo, stavce prašťali ako divé a v ústach sa mi začali kopiť chuchvalce želatínovej pľúcnej hmoty. Vypľúval som ju. V kusoch padala krvavá na stôl. Za ním už sedel Števo so zakrvavenými ústami, mal pred sebou tanier s kúskami pľúc, ktoré polieval octom, posypával kúskami čerstvo nakrájanej cibuľky a hltavo si ich strkal späť do úst, aby sa tentokrát usadili v tele na celkom inom mieste. Vlastné pľúcka zajedal mäkkým chlebíkom. Zareval som. Prebudil som sa na vlastný krik.

(zápisky pacienta hospitalizovaného na smrteľný strach pred ochorením)

 

Zoznámte sa s kráľom strachu - koronavírus, COVID-19 alebo aj corona vírus. Jeho čudný vzhľad je spôsobený glykoproteínmi (proteíny s pripojeným sacharidom), ktoré majú formu ostňov. Ostne na obale koronavírusu vytvárajú „korunu“, preto ten názov korona.

Tento kráľ s tŕňovou korunou patrí medzi zoony, čiže vírusy, ktoré dokážu skákať medzi ľuďmi a zvieratami. Medzi zoony patria aj špeciality typu MERS-CoV a SARS-CoV. Hlavným zdrojom nákazy nového koronavírusu bol s najväčšou pravdepodobnosťou netopierí trus.

 

Donald sa pozeral neveriacky na príčesok, ktorý mu zaslala najväčšia továreň na parochne a  príčesky v Číne. Tupé vyzeralo ako on vypelichaný chvost čivavy, ktorú práve oprcal nahlúply afgánsky chrt. Všetky doterajšie príčesky boli čínske a aj keď niektoré vyzerali ako spľasnutá žltá cukrová vata, dali sa použiť. Tento posledný kus bol však vrcholom nevkusu. Prezident zúril, ako zmyslov zbavený kopal do stien Bieleho domu, na ktorých ostávali čierne otlačky topánok.

„Toto tým Číňanom neprejde! Potrestám ich za ich lajdácku robotu!“

Takto, aby bolo všetkým jasné - za iných okolností by nekvalitný čínsky tovar nebol problém, s tým sa predsa vždy ráta. Donald sa však teraz neuvážene spoľahol na kvalitu čínskeho tovaru, starý vyhodil a ďalší nový by mu už nestihli dodať. Bežali minúty od naplánovaného tajného rande s ruskou špiónkou Kaťou Jevanálenko. S plešinou cez polku hlavy si netrúfal na krásavicu ani len посмотреть.

„Budem vyzerať ako chuj!“ zúril netušiac, že tak vyzerá stále.

„Čo  s tým hodláte urobiť, pán prezident?“ spýtal sa ho asistent čínskeho pôvodu Ma-Ho-Moc, ktorému zvyšok mena rodičia z nezistených príčin zatajovali.

„Ešte aj ty ma ser! Tvoji rodáci zaplavujú svet podradným tovarom, dusia sa smogom, chodia do práce podzemnými tunelmi a myslia si, že ich v expandovaní vo svete nič nezastaví!“

„Čo mám teda robiť?“ mykol bezradne plecami Ma-Ho-Moc.

„Zruš mi schôdzku s agentkou Jevanálenko. Je to v riti.“

„Vykonám, pán prezident!“ prikývol asistent a v hlave mu už bežal plán, čo urobiť s krásnou ruskou agentkou. Z jemu neznámych príčin mal Ma-Ho-Moc smolu u žien a tak dúfal, že u Káti sa to prelomí.

„A zavolaj mi Batmana! Mám pre neho druhú bojovú úlohu. Prvú, že bude nosiť slipy pod nohavicami sa už naučil, uvidíme, ako si poradí s Čínou.“

Batman odložil žehliacu dosku a vyvesil bielizeň, vyhol sa cestou močopudným reakciám fanúšičiek a utvrdil sa v tom, že skôr ako sa chlap ožení, by si mal poriadne užiť. Následne na to elegantne preletel cez otvorené okno Bieleho domu a sadol si do kresla oproti prezidentovi.

„Akú máš pre mňa zas úlohu? Už dopredu ťa za to nenávidím,“ vľúdne sa mu prihovoril.

„Hovoril som tuná Ma-Ho-Moc, že najhorší nepriatelia sú tí skrytí. Ty sa ku mne správaš ako u patológa. Si otvorený a to mám na tebe rád.“

„Nechaj si ten gýčovitý sentiment a povedz, čo potrebuješ.“

„Najradšej by som dostal Čínu na kolená. Nech sa plazí, prosí o milosť a nech sa každý bojí  všetkého, čo odtiaľ pochádza.“

„Ja ale nemám problém s Čínou. Nechci, aby moja skoro narušená osobnosť dosiahla vrchol personálneho nešťastia.“

„Nebudeš nešťastný. Mne predsa celkom postačí, ak urobíš pár preletov ponad Čínu a zistíš, kde sú továrne na parochne a príčesky.“

„Keď to lokalizujem, čo bude ďalej? Chceš tam hodiť bombu?“

„Nie. Urobíš pár dobrých záberov zhora na sklady, kde je určite hromada plastového materiálu. Neverím, že tie príčesky robia z ľudských vlasov. Sú z hnusného plastu a ja chcem, aby tie fotky dostala do mailovej schránky malá uvrešťaná Gréta.“

„Čakáš, že sa tam priplachtí na plachetnici a továrne zavrie?“

„Nie. Dúfam, že použije zábery vo svojej najnovšej kampani. Sú predsa tisícky vlasatých žien a detí, ktoré by predali svoje hrivy, možno aj darovali tým, ktorí sa trápia s plešinami a svet by bol zas o jednu charitatívnu akciu krajší. Ale nie, Čína musí robiť svoje hnusné príčesky z použitých plastových fľašiek,“ rozčuľoval sa prezident.

„Úlohu splním,“ povedal Batman. V skutočnosti myslel na to, ako by sa najradšej vysral na Čínu a tým pádom aj na prezidenta s jeho vlasovými komplexmi.

A tak, kým ruská špiónka Kaťa Jevanálenko neveriaco krútila hlavou nad prirodzením asistenta amerického prezidenta, udatného kung fu bojovníka s čiernym opaskom, robil Batman fotky z továrne na parochne a príčesky a okamžite ich posielal švédskej aktivistke. Potom urobil vo vzduchu elegantnú otočku, aby sa vrátil späť do Ameriky. Neodpustil si však splnenie svojej túžby a tak na zalesnenú časť malého čínskeho mesta dopadalo hovno netopierieho muža.

V tej istej chvíli utekal tade vystrašený šupinatý pangolin pred vražednou zbraňou pytliaka. Ten sa ho chystal zabiť a predávať jeho mäso na čiernom trhu ako vzácnu pochúťku a šupiny ako  prostriedok tradičnej čínskej medicíny proti ovisnutému penisu.

Netopierí trus spadol rovno pred neho. Na smrť vystrašený cicavec ho v šoku zožral. Útek pred pytliakom sa mu nepodaril, takže to bola jeho posledná večera. Pytliak zbil pangolina do bezvedomia a zaživa ho uvaril, ako to tu býva dobrým zvykom. V štatistike zvierat, ktorým hrozí vyhynutie, odbudol v položke pangolin ďalší kus.

 

O pár týždňov zavládla vo svete hystéria z koronavírusu, ktorá spôsobila, že v krátkom čase sa vykúpili trvanlivé potraviny a hygienické pomôcky z obchodov, ochranné masky na internetových stránkach. Čína sa stala symbolom smrtiacej epidémie, ekonomicky rast sa zastavil. Zaujímavosťou je, že dramaticky pokleslo znečistenie ovzdušia následkom zastavenia chodu tovární a dopravy. Číňania môžu konečne dýchať, aj keď ostatné krajiny od strachu ani nedýchajú.

Koronavírus dlho cestoval po svete a už to vyzeralo, že nás okašle. Tak ako migranti, ktorí mali prísť a znásilňovať a škaredé staré baby na nich darmo čakali.. Nakoniec sa zľutoval a ulakomil sa aj na slovenskú zemičku. Prvou obeťou bol Záhorák.

V obci Vysoká pri Morave, okres Malacky, vydal starosta písomne vyhlásenie, že obyvateľov obce treba pozorovať a v prípade potreby volať Call centrum. Miestne klebetnice sú určite zvyknuté pozorovať ostatných obyvateľov, ale teraz to majú prikázané aj písomne.

Na internete sa objavujú okrem iného aj články lekárov a vedcov, ktorí prosia, aby ľudia nešírili paniku. Ľudské koronavírusy spôsobujú ročne asi dve tretiny prípadov prechladnutia. Existuje teda veľká pravdepodobnosť, že človek niekoľkokrát v živote prekonal infekciu koronavírusom. 

 

V knižnici amerického prezidenta sedel rozvalený Batman a užíval si svoj veľký deň.

„S tým koronavírusom si to dal takmer excelentne,“ pokýval uznanlivo hlavou Donald.

„Prečo takmer?“ prekvapil sa netopierí muž.

„Tretie najpopulárnejšie pivo v USA je predsa mexická Corona. Ľudia ho teraz kupujú čoraz menej.“

„Nuž, je to pochopiteľné. Niečo musí padnúť za obeť.“

„Ja ale nechcem piť žiaden Guinness, ani Heineken. Ja mám rád svoju Coronu,“ trucoval prezident.

„Ty tuším nie si s ničím spokojný,“ pokrútil hlavou Batman.

„Keď sa mi podarí kúpiť Grónsko, tak budem spokojný. Ty by si mohol zatiaľ urobiť pár preletov ponad ním a urobiť mi pekné fotečky do albumu.“

„Úlohu splním,“ povedal Batman. V skutočnosti myslel na to, ako by sa najradšej vysral na Grónsko a aj na prezidenta s jeho roztopašami.

Kým šiel plniť úlohu, zavolal prezident  čínskemu asistentovi, aby zistil, čo sa stalo s ruskou špiónkou. Dostal chuť prevetrať nový fičúrsky príčesok vyhotovený z kvalitných kukuričných vlasov. Asistent ho však informoval o tom, že slečna Jevanálenko sa prihlásila ako novicka do Rádu sestier sv. Bazila veľkého. Prezident zalapal po dychu.

„Prečo do Rádu? Prečo Bazila veľkého? Tajná misia? Alebo sa jej niečo stalo?“

Asistent Ma-Ho-Moc sa zahľadel na prezidenta, ktorý sa nešťastne schúlil vo svojom obľúbenom kresle v Bielom dome a lakonicky prehodil:

„Ťažko povedať, čo sa jej stalo. Ženy majú vždy veľké očakávania.“