Keďže sme mali nedávno sviatok plyšákov, višní v čokoláde a červených klinčekov, je táto téma nanajvýš aktuálna. Ako sa totiž nedávno zistilo, zlomené srdce vám fakt môže zatrepať krpcami. A teraz nemyslím tým spôsobom, že keď sa potom, čo vás vaša milovaná slečna odkopla, vraciate zo sebadeštruktívnej ľútostivej chlastačky s najlepším kamarátom, použijete ako filter vašej duševnej bolesti to, že začnete zapárať do bandy biletárov postávajúcich pred stripklubom a neprestanete, až kým vám úlomky z roztriešteného nosa neprerazia neokortex.

 

Nie, mám na mysli, legitímne kardiovaskulárne ochorenie, ktorému sa nadáva „stresom vyvolaná kardiomyopatia“. V stručnosti ide o to, že silná dávka strachu alebo bolesti môže viesť k srdcovému kolapsu (paradoxne sa to ale môže stať aj pri návale veľmi pozitívnych pocitov, napríklad keď vyhráte v Lotte, alebo sa dozviete, že voľby nevyhral Fico), a to tak, že vaše srdce si šľahne silnú šupu adrenalínu, ktorá paralyzuje spodnú časť srdcovej komory, v dôsledku čoho jej horná polovica musí makať oveľa viac.

 

Tento jav je veľmi mätúci pri diagnostikovaní, pretože adrenalín sa považuje za tzv. „fight or flight“ hormón (tj. hormón, ktorý vás napumpuje energiou buď na útok, jeho odvrátenie, alebo naopak zdrhanie), ktorý spôsobuje, že srdce pumpuje rýchlejšie a silnejšie. Syndróm zlomeného srdca ho však práve oslabuje. Príznaky však indikujú na prvý pohľad infarkt myokardu, ktorý sa lieči odlišne. Odhaduje sa teda, že až 2% zo všetkých 300 000 prípadov infarktu v UK ročne, je vlastne syndróm zlomeného srdca.

 

Čo je ešte zaujímavejšie, tak 90% diagnostikovaných prípadov sa vyskytlo u žien po menopauze. Čo neznačí, že by zrelé ženy boli častejšie púšťané k vode, ale že muži sa diagnostikovať nestihli, lebo... jednoducho dovtedy otrčili kopytá. Čo súvisí s tým, že ženy sú z dôvodu možnosti alebo skúsenosti rodenia detí (čo je vraj adrenaline rush jak sviňa, ktorý my chlapi ťažko spoznáme) voči tejto pliage oveľa rezistentnejšie. A po smrti sa pitvou preukáže akurát to, že chlap mal srdcovocievnu chorobu, akurát sa nezisťuje prečo.

 

Pochopiteľne toto vám nehrozí len vtedy, keď vám Anča povie, že problém nie je vo vás, ale v nej a že ste pre ňu príliš dobrý, ale boli zistené prípady úmrtia inak fyzicky zdravých mladých chlapov, ktorí mali ale tú smolu, že boli na protidrogovom liečení, psychiatrii, väzení a podobne. Každopádne, ako ukazujú štúdie, riziko zástavy srdca je až 16-krát vyššie deň potom, čo vás vaša milovaná odfakuje.

 

Takže ženské, nelámte nám srdce! Čo chcete, aby sme umreli? A inak šťastného post-valentína všetkým!

 

Viac na guardiane.

 

Pic via bestquotes4all.blogspot.com