Samotná súťaž je len čerešničkou na torte.

Javisko zdobí 15 000 kvetov, ktoré sa každý deň menia. Speváci väčšinou schádzajú po neobľúbených krkolomných schodoch: „Akoby nestačilo, že je človek strémovaný z vystúpenia, ešte si musí dávať pozor, aby sa na javisko nezviezol po zadku,“ vyhlásila ktorási speváčka. Orietta Berti to vyriešila tak, že si vyzula lodičky na vysokých podpätkoch a pred zrakom celého Talianska zišla bosá.

Vystúpenie je obrovským zážitkom. Žiadny, ani začínajúci spevák sa na pódiu necíti stratený, lebo sanremské publikum je asi najvnímavejšie na svete. Keď súťažiaci odspieva úvod a dostane sa k refrénu, obecenstvo ho povzbudí búrlivým potleskom a po dospievaní neraz i ováciami, dupotom a výkrikmi „Bravó!“ Dojatá Whitney Houston musela svoju pieseň dokonca zopakovať!

Pár pikošiek: Každý rok sa niekto postará o škandálik. V 1959 spôsobila veľký rozruch Jula de Palma, keď s očami začiernenými podľa vtedajšej módy, oblečená do dlhých  voľných šiat pripomínajúcich nočnú košeľu, odspievala svoju pieseň hlasom, definovaným ako „túžobný šepot“. Ešte ani nepoložila mikrofón a do televízie už dostali protest z Asociácie talianskych matiek proti príliš erotickému tónu. Nakoniec vysvitlo, že Asociácii sa ani nesnívalo niekam volať – možno si Julin vydavateľ iba chcel urobiť reklamu.

Marise del Frate sa tesne pred vystúpením roztrhol perlový náhrdelník. Poverčivá Neapolčanka bez neho odmietla vyjsť na javisko, museli ho rýchlo navliecť. Vydržal presne po jej návrat do šatne – a tam sa znovu roztrhol.

Posmech zožala v roku 1966 Caterina Caselli (dnes veľká šéfka firmy, kam patria Zucchero a Bocelli). Jej pieseň sa páčila, ale pohyby, ktorými ju sprevádzala, pripomínali „starú roľníčku, ktorá dojí kravu.“

V roku 1966 porota eliminovala Celentanovu pieseň „Ragazzo della Via Gluck“ (Chlapec z ulice Gluck). Novinári ju mohli znovu zaradiť do súťaže, ale keďže ich Celentano krátko predtým pourážal, pomstili sa mu a budúci celosvetový hit vyradili. Až v roku 1970 ho nechali vyhrať spolu s manželkou Claudiou Mori.

Po prehre sa zastrelil: Luigiho Tenca, ktorý sa nevedel zmieriť s prehrou a zastrelil sa v hotelovej izbe, našla jeho priateľka Dalida. V šoku sa aj ona pokúsila o samovraždu, len aby sa dostala k Luigimu a pochopila, prečo to spravil. Vtedy ju zachránili, no jej druhý pokus pred pár rokmi bol, žiaľ, „úspešný“.

Angličanka Sandie Shaw spieva vždy bosá. Hovorí sa, že preto, lebo bez okuliarov (ktoré si pri vystúpení odkladá) nevidí nič a nohy používa ako hmatadlo. V roku 1970, keď odchádzala z javiska, zrazila sa s fotografom. Reagovala – našťastie po anglicky – vraj takým slovníkom, že by jej ho závidel aj prístavný robotník.

Anna Oxa, príbuzná albánskeho diktátora Hodžu, vždy predvedie publiku kúsok svojho utešeného tela alebo aspoň čipkované nohavičky.

Speváčke Fiordaliso, ktorá sa ukľudňuje jedením (počas festivalu pribrala päť kíl) ktosi v zákulisí nasypal do jedla štipľavú papriku – šťastie, že sa vtedy ešte spievalo na playback.

Loredana Berté bola ako talianska Madonna. Bývalá sexbomba vždy provokovala, jej texty boli cenzurované a jej krivky vyhlásené za nevhodné do denných programov. Kariéru jej však zničil manžel, švédsky tenista Björn Borg. Kvôli nemu prestala spievať a presťahovala sa Švédska, kde jej ohnivý temperament trpel. Raz sa pokúsil o samovraždu on, potom ona a napokon sa rozišli. Nastalo obdobie, keď mnohí pochybovali o jej zdravom rozume – občas rozmlátila hotelovú izbu a ak niekde vystúpila, mali problém dostať ju z pódia. V San Reme 2008 sa pochválila, že svoje šaty v noci spichla z hotelových vankúšov.

Okrem iného vtedy odovzdávala cenu Mie Martini, svojej sestry. Táto talianska Edith Piaf zomrela za záhadných okolností, špekulovalo sa o drogách i samovražde, no nič nebolo potvrdené. Totiž, aby ste vedeli, aký je tento národ poverčivý: ktosi o nej rozšíril, že nosí smolu a odvtedy ju nikde nechceli. Talentovaná speváčka sa nedostala do televízie, nikto s ňou nechcel nahrávať a každý sa jej bál...   

Čím sa baví orchester: Škandál spôsobil, ako inak, i herec a spevák Adriano Celentano, o ktorom som tu už písala. Aj teraz dostal voľnú ruku a s napätím sa čakalo, čo predvedie. Do sály počas skúšky neprenikla ani myš a keď sa ho na to priamo spýtal novinár, Celentano minútu stál a mlčal. Jeho vystúpenie sa začalo efektným bombardovaním, nasledoval monológ o náboženstve, potom pourážal cirkevné časopisy, a napokon aj politikov. Publikum jeho trochu zmätočnej reči zo zvyku aplaudovalo, no v novinách zožal i kritiku a navyše televíziu pripravil o 700 tisíc eur, keďže počas jeho vstupu nesmela ísť reklama.

Slepá Annalisa Minetti pre šťastie nosila v kabelke starú podkovu, opičku, kačičku a pol kila cesnaku - a vyhrala. Známy tvrďas a rocker Zucchero tu debutoval ako sladučký chlapček s nežnou piesenkou. Rapera Jovanottiho prvé vystúpenie zastihlo vystrihaného, vo vojenskom mundúre a akoby to nestačilo, ešte sa aj pošmykol a takmer spadol do náručia dáme v prvom rade.

Kňaz Giuseppe Cionfoli, ktorý sa kedysi zúčastnil festivalu, bol nakoniec donútený vystúpiť z cirkvi a dnes je šťastne ženatý. Ďalšiemu spevákovi v sutane, otcovi Alfonsovi zase objavili pár podvodíkov a presunov kostolných peňazí do vlastného vrecka...

Patsy Kensitovej spadol vrch šiat a publikum jej poprsiu aplaudovalo viac ako piesni.

Mimochodom, členovia orchestra nudu medzi jednotlivými vystúpeniami zaháňajú hodnotením ,,pozadia“ účinkujúcich. Najkritizovanejšia bola vraj zadná časť spomínanej Valerie Marini: „Bolo to čosi obrovské, plné tukových vankúšikov.“ Nepáčili sa ani dolné časti chrbta Spice girls – na taliansky vkus príliš ploché.

Svetový hit prepadol: Do dejín sa zapísalo aj niekoľko výrokov poroty, ktorá nie vždy dokáže oceniť to, čo sa páči ľuďom. V roku 1983 bol absolútnym favoritom Toto Cutugno s piesňou „L´italiano“, ktorá je dnes neoficiálnou hymnou Talianov a určite ju poznáte aj vy. O jeho prvenstve nik nepochyboval, ani ten novinár, ktorý s ním – ako s víťazom – robil rozhovor tesne pred vyhlásením výsledkov. Cutugno i novinár boli značne prekvapení, keď porota vyhlásila, že vyhrala neznáma Tiziana Rivale a Cutugno sa neumiestnil ani len v prvej trojke! Tiziana bola ešte prekvapenejšia, nemala pripravenú žiadnu platňu a ihneď po festivale zmizla v prepadlisku dejín.

Porota zavrhla aj Drupiho hit „Vado via“, ktorý ho potom preslávil v celej Európe.

Z tohto festivalu vzišla i hviezda Giglioly Cinquetti (neskôr s piesňou „Non ho l´etá“ vyhrala i Eurovíziu), Domenica Modugna (hit „Volare“), Erosa Ramazzottiho, Andreu Bocelliho či Laury Pausini.

 

 

FOTKY:

 

 

Luigi Tenco

 

Anna Oxa

 

Loredana Berte kedysi                                                                         

 

a dnes

 

Jej sestra Mia Martini

Toto Cutugno