Réžia: Drew Goddard
Scenár: Joss Whedon, Drew Goddard
Hrajú: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams...

 

 

 

 

Keďže máme dnes obľúbený sviatok Deň mŕtvych, hodilo by sa pozrieť si večer nejaký hororček. A čo si budeme klamať, dobrých hororov je v poslednej dobe asi ako hľuzoviek v školskej jedálni. Preto je to taký malý sviatok, keď sa vyskytne jeden, ktorý náš otrlý a znudený vkus posadí na zadok. Ako Chalúpka v lesoch. No čo už čakať od hororu s týmto názvom, že? A spočiatku aj dostaneme presne to, čo očakávame – piati iritujúci americkí mládežníci (hulič, štetka, šporťák, panna a intoš) sa idú vyvenčiť do chaty bratranca svokry strýka jedného z nich, cestou natrafia na psychopatického rednecka, chata vyzerá, že by už dávno mala prejsť kompletnou rekonštrukciou a tak ďalej.

 

Že to ale nebude klasický teenage vyvražďovák indikuje len to, že ich po ceste sledujú agenti neviemeodkiaľ a prestrihové scény na akúsi podzemnú polovojenskú základňu. A najmä jedna úplne zbytočná scéna, ktorá keby tam nebola, boli by sme prekvapení oveľa viac ako sme nakoniec boli, ale aj tak sme boli dosť. Lebo od druhej polovice postaví TCITW celý hororový žáner a väčšinu jeho klišé na hlavu, potom ho stiahne z kože, vyvrhne, aby mu orgány vrátila na konci naspäť, ale úplne naopak.

 

A posledná polhodina sa nedá označiť inak ako žánrový masaker, až som si nebol istý, či ide o vážne mienený filmový počin, alebo veľmi brutálnu paródiu. Skôr sa prikláňam k tomu druhému a zároveň ma škrie, že nemôžem byť konkrétnejší, ale tým by som vám skazil 80 % zážitku. Pre každého fanúšika moderného hororu je toto povinná jazda a nefanúšikovia sa budú „len“ skvelo baviť. Udeľujem 8 vŕzgajúcich pivničných dverí z desiatich Jedny dvere strhávam za už zmienenú spoilerovú scénu v úvode a druhé za Chrisa Hemswortha, ktorý ma strašne irituje, zrejme tým, že je teraz v každom filme... ale skončí zle nedobre, muahahaha!

 

 

 

Pic via