Réžia: Christopher Morris
Scenár: Christopher Morris, Jesse Armstrong, Sam Bain
Hrajú: Kayvan Novak, Riz Ahmed, Benedict Cumberbatch, Julia Davis, Alex MacQueen...

 

 

 

Niektorí ľudia tvrdia, že z vážnych vecí sa nemá robiť sranda. Taká blbosť. V skutočnosti je to práve presne naopak. Z tých najvážnejších vecí, ako je napríklad smrť, sa robí sranda najlepšie. Je to aj logické, lebo veď ako si môžeme robiť srandu z vecí, ktoré už zábavné sú?

 

No a tvorcovia Four Lions si povedali, že si urobia srandu z medzinárodného terorizmu, a to ešte islamského. Komédia o moslimoch, ktorí chcú odpáliť bombu na maratóne, to by v takej Amerike asi neprešlo, preto je Four Lions film britský. A podľa toho aj vyzerá – humor je absurdný a surreálny,  a to hneď od prvej scény s hračkárskym samopalom. Rovnako postavy sú k posraniu smiešne, snáď okrem hlavného hrdinu, ktorý snáď asi jediný nie je úplne retardovaný, a napriek tomu, k čomu sa chystajú, sú vám vlastne sympatické.

 

A od začiatku síce viete, že to nedopadne happy-endom, vďaka perfektnému scenáru a non-stop dávkovaným frkom, aké som nevidel snáď od Monty Pythons alebo Black Books, vám to vôbec nevadí. Navyše cez humor podané sociálno-politilogické posolstvo sa mi zdá oveľa stráviteľnejšie, než sledovať dvojhodinovú vojnovú drámu. V skratke: čo spravil Trainspotting pre tému drogy, to urobili Four Lions pre terorizmus.

 

Najlepšia scéna: Maskovanie sa pred priemyselnými kamerami rýchlym pohybom hlavy.

 

 

 

pic via