Prinášame vám ďaľší článok od nášho najmladšieho redaktora - 14 ročného blogera Fifa (ktorého pre jeho radostnú úprimnosť čaká buď obrovská kariéra, alebo basa). Fifo sa na týchto miestach s vami bude nepravidelne (podľa toho ako mama dovolí a ako bude stíhať s domácimi úlohami) deliť o svoj pohľad na problémy dnešného sveta. Všetky Fifove príspevky uvádzame v pôvodnom znení a bez úprav.

 

 

Dovolil som si použiť názov jednej populárnej slovenskej letnej pesníčky, na prvotné objasnenie témy tochto literárneho počinu. Uff, aby ste pochopili, rád by som vám predostrel môj skromný názor na život a to, ako ho rôzny ľudia žijú. Veru, neni to zrovna was ist das. Za svoje dlhé bytie na tomto svete som už čo to zažil, a čo to som sa aj  naučil. V najblyžších riadkoch vám skúsim predstaviť môj názor na život, a keď budete dobrý, možno vám dám aj nejaké rady.

 


1. Vzdelávanie a mladosť
V škole strávime detstvo. Či je to pozitívna, alebo negatívna skúsenosť, záleží len od štastia na kolektív. Rôzny dospeláci, najčastejšie moji rodičia, mi stále vyprávajú, aký to bol kedysi život. Nebol internet, deti sa hrajkali vonku v blate, a bolo veselo. Neničili sa vsťahy kôli nelajknutej fotke na FB, komentu dissového charakteru alebo správe, ktorej obsah autor nevymýšlal dlhšie ako 5 sekúnd. Ono, znie to pekne. Detičky behajú po dvore, dospelí obrábajú políčko, skoro ako z komunistickej reklamy na životnú poistku. Ja si to však, ako zajatec modernej doby vôbec neviem predstaviť. Behať po blate, zaseriem si rifle, moje nablýskné adidasky a ešte aj to sexi tričuldo. Prší, no nebudem behať v daždi, dám o tom status. Prípadne ten status budem zdielať, aby som nazbieral kvalitný počet lajkov. Asi je to naozaj zvrátené, no čo robiť, keď si táto genrácia, do ktorej patrím aj ja, a vám bude zarábať na dôchodok, nevie predstaviť ani ísť na chatu bez mobilu a nagélovaných vlasov. Moje odporúčanie vám postraším bytostiam: Počkajte, čo sa z toho vyvynie, aby ste nedostali infarkt pred maturou vašeho povedzme, trochu do budúcnosti zameraného potomka.. Možno tak ako sú dnes miliardári z komodít, ktoré sa cucajú zo zeme, alebo z realít, bude o sto rokov strašne veľa Zuckerbergov.

 


Aby som povedal aj niečo k vzdelaniu. Kedysi boli deti štastné že sa mohli učiť, dnes by boli najradšej celý rok na PNke. Má to niečo do seba. V minulosti bola škola záchrana pred tvrdou prácou na poli, alebo čojaviem, v bani. Ale v dnešnej dobe, keď sa dá cez internet naučiť hoci aj zložiť bombu, už škola pomaly prichádza o zmysel. Načo do nej chodiť a učiť sa 11 predmetov, ked sa to čo potrebujem a chcem vedieť, naučím aj cez net. Terajšia doba je v podstate iná ako doba našich rodičov. A práve preto mladý, riadte sa radšej svojou hlavou, než zaprášeními radami vašich predkov. Zrejme padnete na hubu, ale raz sa to podarí.

 


2. Entertainment
Som konzument. Nemám problém si pozrieť film, alebo vypočuť hudbu, nad ktorou skúsený fajnšmeker len plače a zalamuje rukami. Proste, myšlienka level mínus 6. Držím sa však názoru, počúvaj a pozeraj čo sa ti páči. Keď som doma sám, nikdo ma nevidí, kľudne si pozriem aj kreslenú rozprávku. Pri hudbe a filme by človek mal relaxovať, nie hladať, akú chybu spravili tvrocovia. Občas sa to samozrejme, nedá...

 

Aj ja sa rád zasmejem na fest nekvalitnom výtvore, lebo to čo občas v poslednej dobe vychádza na svetlo sveta, s tým už ani evička máziková nedokáže držať krok. Moja rada: kukaj a pozeraj čo chceš, ale rob to keď si sám doma, a nikoho s tým neobťažuješ...

 


3. Dospelosť a svadba
Už od malička snívam o tom, ako budem dospelý. Všetko budem robiť sám, teda, snáď nie všetko... Budem môcť šoférovať, zakladať si firmy, účty, voliť, byť nezávislý od rodičova atď. Myslím, že každý chcel byť dospelý. A keď už sa to niekomu konečne splní, ešte sa stažuje. ČO ja by som dal za to byť plnoletý. Všetky svoje úspory a možno aj jednu košelu. Môžete si obliekať čo chcete, jesť čo chcete, piť čo chcete... Len jednej veci sa bojím. Každému raz, možno párkrát v živote fajne zadrbe. Väčšinou to má za následok jednu veľmi nepríjemnú vec. Bojím sa jej ako čert kríža.

 


Svadba, sobáš, vydaj a neviem ký boh ešte, TO je metla ludstva. Nie alkohol, svadba. Raz mi o nej jeden chlapík, ktorý si túto tortúru prežil, povedal krásnu charakteristiku: Je to polovičná zábava za dvojité peniaze. No povedzte mi, milí moji dopelí, na kerú riť to je to dobré, ked je všeobecne známo, že plovica manželstiev končí rozvodom. Sadli by ste do lietadla keby vám povedali, že 1 z dvoch letov havaruje? Môj osobný poradca mi šušká do uška, že asi nie. Ale boli by sme v omyle, ak by sme tvrdili, že tá zvyšná
polovica žije v štastí. Buď nemajú lóve na rozvod, alebo sa žena nechce rozviesť, alebo jej to muž nechce dovoliť, alebo niekdo nechce prísť o peniaze len preto, že sa oženil celý po uši v láske, ktorá vyšumela rok po svadbe. Moja rada: Naozaj, kašlite na to. V konečnom dôsledku je aj sex za peniaze lacnejší, ako sex za ktorý ste neplatili. Plnohodnotný vsťah sa dá podlma mojej mienky viesť aj bez papieru a spoločného
priezviska.

 


Ak ma napadne ešte niečo, skúsim doplniť, inak dúfam, že sa budete riadiť týmito životnými múdrosťami, ktoré som vám zdelil.