Ubehol ledva deň od protestu proti SOPA a americké „orgány“ ukázali, kto ho má väčšieho a aký veľký plot dokážu prešťať. Federáli totiž zrušili stránku megaupload.com – jednu z najväčších uploadovaco – zdieľacích stránok a zadržali niekoľkých ich zamestnancov. Megaupload má 150 mega registrovaných užívateľov a 50 mega denných návštevníkov. A to už je dôvod na nasratie. A preto si kopyrajtové organizácie pýtajú 500 miliónov dolárov ako náhradu škody za hosťovanie pirátskeho matrošu. Päťsto. Miliónov. Dolárov.

 

Mňa by zaujímalo, ako tieto organizácie takéto sumy počítajú. Zrejme na to budú veľmi zložité matematicko – účtovné rovnice, napríklad príspevok od kopyrajtovej lobby mínus prevádzkové náklady strážcov duševného vlastníctva mínus odmeny ich manažérov krát hrubý odhad, koľko sa toho asi upirátilo plus želaný zisk vydavateľstiev. Hej, aj mne to teraz dáva rovnú pol miliardu. Presne.

 

Na to ale hneď zareagovala hackerská skupina Anonymous, o ktorej sme dlhšie nepočuli, tuším naposledy vtedy, keď sa vyhrážali, že nám zrušia fejsbúk. Masívnym DDoS útokom znefunkčnila niektoré stránky, ako napríklad „umelecké zväzy ochranné“ RIAA (pre hudobné šity) a MPAA (pre filmové šity), Universal Music, Americký patentový úrad, EMI a dokonca aj FBI. A aj keď to asi nebude mať dlhé trvanie a rovná sa to hodu dlažobnej kocky do výkladu globálnej táckárne, človeku to aj tak dáva pocit istého škodoradostného zadosťučinenia. Mehehehe....

 

Inak, ak by si ľudia z megaupload zaslúžili za niečo zavrieť, tak skôr za toto:

 

Viac tutu.